Verbind je met ons

Energie

Commissie keurt Letse regeling goed ter ondersteuning van energie-intensieve bedrijven

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, een Letse regeling goedgekeurd om energie-intensieve gebruikers gedeeltelijk te compenseren voor kosten die zijn betaald ter ondersteuning van de financiering van de productie van hernieuwbare energie. De regeling vervangt een eerdere regeling die de Commissie heeft goedgekeurd in 2017 mei en die op 31 december 2020 afliep. Onder de vorige regeling hadden bedrijven die in Letland actief waren in sectoren die bijzonder stroomintensief waren en meer blootgesteld aan internationale handel, recht op een verlaging van maximaal 85% van de financieringssteun voor elektriciteitstoeslagen voor de productie van duurzame elektriciteit. Letland heeft de Commissie in kennis gesteld van de herinvoering van de regeling tot 31 december 2021, met enkele wijzigingen en een voorlopige begroting van 7 miljoen EUR voor 2021.

De aangemelde regeling omvat de volgende wijzigingen ten opzichte van de vorige regeling: (i) de uitbreiding van de lijst van sectoren die recht hebben op de korting op de toeslag; en (ii) om rekening te houden met de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, de versoepeling van de elektro-intensiteitseis en de mogelijkheid voor bedrijven die van 1 januari 2020 tot 30 juni 2021 in moeilijkheden zijn gekomen om in aanmerking te blijven komen voor steun in het kader van het schema.

De Commissie heeft de aangemelde regeling beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de richtsnoeren voor staatssteun voor milieubescherming en energie van 2014, die lidstaten in staat stellen onder bepaalde voorwaarden kortingen toe te kennen op bijdragen aan de financiering van de productie van hernieuwbare energie. Het doel is te voorkomen dat bedrijven die bijzonder door dergelijke bijdragen worden getroffen, een aanzienlijk concurrentienadeel ondervinden. Het gaat met name om energie-intensieve gebruikers in sectoren die bijzonder energie-intensief zijn en/of onderhevig zijn aan internationale concurrentie.

De Commissie heeft vastgesteld dat de compensatie in het kader van de regeling alleen zal worden toegekend aan energie-intensieve bedrijven die zijn blootgesteld aan internationale handel, in overeenstemming met de vereisten van de richtsnoeren. Bovendien zal de maatregel de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU bevorderen die zijn uiteengezet in de Europese Green Deal zonder de concurrentie onnodig te verstoren. Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de regeling in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal ter beschikking worden gesteld onder zaaknummer SA.61149 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending