Verbind je met ons

Algemeen

NAVO-vredeshandhavers houden toezicht op het verwijderen van wegversperringen in Kosovo

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Door de NAVO geleide vredeshandhavers, gesteund met helikopters, hielden op maandag (1 augustus) toezicht op de verwijdering van wegversperringen die demonstranten hadden opgetrokken in het noorden van Kosovo. Hier laaiden de politieke spanningen al meer dan 20 jaar op sinds een crisis eindigde met NAVO-luchtaanvallen.

Nadat de Kosovaarse regering de uitvoering had vertraagd van een besluit dat etnische Serviërs (een meerderheid in het noorden) verplicht zou hebben om documenten of kentekenplaten van Kosovaarse instellingen aan te vragen, werden de barricades verwijderd.

Deze situatie heeft de fout tussen Servië en Rusland opnieuw doen oplaaien. Geen van beide landen erkent Kosovo, dat aan het Westen gelieerd is en zijn pogingen om lid te worden van de Verenigde Naties heeft geblokkeerd. Kosovo is een land dat door meer dan 100 landen is erkend. Het wil lid worden van de NAVO.

Na overleg met Amerikaanse ambassadeurs en EU-ambassadeurs besloot de regering uitstel te geven.

"Geweld wordt niet getolereerd. Maandag verklaarde premier Albin Kurti aan journalisten dat degenen die geweld gebruiken, door de rechtsstaat met het geweld zouden worden gestraft. Hij verklaarde dat er negen wegversperringen in werking waren.

Het was niet meteen duidelijk hoeveel wegversperringen waren verwijderd. Een verslaggever van Reuters meldde dat een brug dicht bij de grensovergang van Brnjak 's middags geblokkeerd bleef.

De meeste wegversperringen waren om 1.30 uur (1130 GMT) verwijderd, maar de grensovergang was nog niet heropend.

advertentie

Zo'n 50,000 etnische Serviërs die in het noorden wonen, gebruiken nog steeds kentekenplaten en papieren die ze door de Servische autoriteiten zijn uitgegeven, 14 jaar nadat Kosovo zich onafhankelijk had verklaard van Servië. Ze weigeren de Kosovaarse regering te erkennen.

Uit protest tegen het nieuwe beleid parkeerden etnische Serviërs zondag zware machines en vrachtwagens met grind bij de grens met Servië. De regering stemde ermee in de verhuizing uit te stellen tot 1 september.

Lokale Serviërs hebben dan 60 dagen de tijd om de kentekenplaten van Kosovo te wijzigen en documenten aan de grens te accepteren voor Servische burgers. Dit geldt ook voor degenen die in Kosovo wonen maar geen lokale papieren hebben.

Dmitry Peskov, een woordvoerder van het Kremlin, zei: "Dank u, een escalatie werd van de ene op de andere dag vermeden, maar de situatie is slechts met 1 maand vertraagd."

De spanningen met Servië zijn hoog en de broze vrede van Kosovo is in stand gehouden door de KFOR-missie van de NAVO. Het heeft 3,770 troepen op de grond. In de verklaring van zondag van de missie staat dat ze bereid is te handelen in overeenstemming met haar mandaat, als de stabiliteit wordt bedreigd.

Zondag waren vredeshandhavers uit Italië zichtbaar in het gebied rond Mitrovica (Noord-Servië)

Een getuige van Reuters zag helikopters van KFOR over het noorden van Kosovo vliegen, grenzend aan Servië. Terwijl de wegversperringen werden verwijderd, stonden vredeshandhavers langs de weg om met de bewoners te praten.

Maandag werden aanvullende documenten afgegeven aan Servische burgers bij Merdare, de grootste grensovergang tussen Servië en Kosovo. De regering van Kosovo verklaarde dat zij zou stoppen met het verstrekken van documenten aan burgers zodra de wegblokkades zijn opgeheven.

Nadat lokale Serviërs op een tweede rij dezelfde wegen hadden geblokkeerd vanwege kentekenplaten, zette de Kosovaarse regering een speciale politiemacht in en vloog Belgrado gevechtsvliegtuigen dicht bij de grens.

Servië en Kosovo kwamen overeen om een ​​dialoog aan te gaan die in 2013 door de Europese Unie werd gesponsord om te proberen eventuele onopgeloste problemen op te lossen, maar er is heel weinig bereikt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending