Verbind je met ons

Voorpagina

Voor #Kosovar-oorlogsslachtoffers komt restitutie nog lang op de agenda

DELEN:

gepubliceerd

on

 


Twintig jaar na de Kosovo-oorlog krijgen vrouwen die tijdens het conflict te maken kregen met verkrachting en seksueel geweld eindelijk schadeloosstelling. Na jarenlang de seksuele misdrijven gepleegd door de Servische troepen te hebben genegeerd en de samenleving de schuld bij de slachtoffers te hebben gelegd, heeft de Kosovaarse regering actie ondernomen. Vrouwen die hebben geleden onder de Serviërs hebben dat wel mogen doen herstelbetalingen claimen, een doorbraak die hun lijden eindelijk legitimeert.

Toch hebben tot nu toe slechts 600 vrouwen zich aangemeld voor compensatie – een klein deel van de naar schatting 20,000 vrouwen die zijn aangevallen door de troepen van Slobodan Milosevic. Overlevenden zijn terughoudend om de maandelijkse uitkering van € 230,- te claimen, omdat verkrachting in het rigide patriarchaat van Kosovo een misdaad is die de naam ervan niet durft uit te spreken. Helaas geldt hetzelfde voor veel andere landen die getekend zijn door massale verkrachtingen: slachtoffers zijn doodsbang om zich uit te spreken uit angst voor slet beschaamd te worden, en vrouwonvriendelijke regeringen hebben weinig impuls tot actie.

In Kosovo heeft Human Rights Watch (HRW) zegt verkrachting was een “instrument van systematische zuivering” voor Servische troepen om de etnisch-Albanese bevolking in de problemen te brengen. Toch heeft de terugtrekking van de soldaten van Milosevic in 1999 weinig bijgedragen aan het verlichten van het lijden van de slachtoffers. De Kosovaarse samenleving blijft diep getekend door de kanun, een 500 jaar oude wetboek dat leest als een charter van een chauvinist. Seksueel geweld wordt beschouwd als een smet op het gezin en is steevast gehuld in geheimhouding. Slachtoffers van verkrachting worden ervan beschuldigd dit uit te nodigen, en hun mannelijke partners worden als lafaards bestempeld omdat ze hen niet beschermen.

Dit giftige geloofssysteem zorgde ervoor dat, tot vorig jaar, niet een enkele overlevende van een verkrachting in oorlogstijd had in het openbaar gesproken, en veel gemeenschappen ontkenden getuige te zijn geweest van een enkele aanval. Sommige overlevenden zelfs toegewijd zelfmoord in plaats van openbaar te maken. Activisten besteed 10 jaar lobbyen bij de ministers voor actie, waarbij de regering pas dit jaar actie onderneemt. Op een gegeven moment in het debat zelfs politici besproken slachtoffers dwingen gynaecologische tests te ondergaan. Het is dus niet verwonderlijk dat er maar weinig overlevenden zich hebben gemeld.

Oorlogsbuit

De situatie in Kosovo is schrijnend gebruikelijk: slachtoffers van talloze conflicten over de hele wereld hebben nog steeds moeite om ook maar de geringste erkenning, laat staan ​​compensatie, te krijgen. De Democratische Republiek Congo, “de verkrachtingshoofdstad van de wereld” volgens De VN heeft tijdens het twintigjarige conflict routinematig de benarde situatie van de slachtoffers genegeerd. En hoewel een militaire rechtbank uitgesloten in 2006 dat de slachtoffers van massaverkrachtingen herstelbetalingen zouden krijgen, gaf de regering pas in 2014 toestemming voor de betalingen. Toen het geld uiteindelijk werd betaald, kwam het bij fraudeurs terecht.

advertentie

Misschien is het standpunt van Kinshasa ingegeven door vorderingen die veel verkrachtingen aan de eigen soldaten hebben toegeschreven. Dit geldt in dubbel opzicht voor Syrië, waar de omstreden president Bashar al-Assad ervan wordt beschuldigd regeringstroepen toe te staan ​​seksueel geweld te gebruiken om dissidente vrouwen en hun echtgenoten te straffen. Verschillende overlevenden hebben bijgedragen aan de veelgeprezen documentaire genaamd Stille Oorlog, maar het vooruitzicht dat deze film tot erkenning voor de Syrische overlevenden zal leiden, is net zo waarschijnlijk als het einde van de oorlog zelf.

Als we afgaan op de ervaringen van vrouwen over de hele wereld, zou het lijden van Syrische vrouwen tientallen jaren kunnen voortduren – en geheel vergeten kunnen worden. Want hoewel Kosovaarse vrouwen er eindelijk in slagen enige erkenning te verwerven, zijn de slachtoffers van verkrachting tijdens de Vietnamoorlog grotendeels aan het publieke bewustzijn ontsnapt.

Veel lokale meisjes en vrouwen werden tijdens de oorlog verkracht door Zuid-Koreaanse soldaten vechten naast de Amerikanen. In plaats van steun te ontvangen, kregen ze dat wel gemeden door hun eigen families alsof ze de indringers hadden verleid. Hun kinderen werden 'Lai Dai Han' of 'gemengd bloed' genoemd en gepest omdat ze er anders uitzagen dan hun klasgenoten. Ruim veertig jaar na het einde van de oorlog heeft Zuid-Korea dat ook gedaan nog om zich te verontschuldigen voor het gedrag van zijn soldaten, terwijl de Vietnamese regering weinig hulp heeft aangeboden.

Elk van deze gevallen heeft een soortgelijke draad: soldaten die oorlogsgebieden uitbuiten om straffeloos te handelen, geholpen door de zegen van krijgsheren die hun vrouwonvriendelijke opvattingen delen. Vaak maakt oorlogsverkrachting deel uit van een bredere poging om vrouwen te onderwerpen, om ze ‘op hun plaats te zetten’, zoals de verbitterde, verwrongen individuen die zich bij sekten als Isis aansluiten misschien zien.

Actie

Er is ook een gemeenschappelijk patroon van regeringen die weigeren de kwestie te erkennen, wat de inspanningen om slachtoffers te helpen belemmert. HRW suggereert er is vaak een verband tussen landen die getekend zijn door conflicten en landen die de rechten van vrouwen onderdrukken – niet verwonderlijk, aangezien opstanden vaak worden aangewakkerd door onrechtvaardigheid en autocratie.

Nu is het tijd voor de internationale gemeenschap om deze cyclus te doorbreken en door conflicten geteisterde landen onder druk te zetten om de manier te veranderen waarop zij massaverkrachtingen behandelen. De wereld moet deze daden beschouwen als een vorm van oorlogvoering, en niet als een bijproduct ervan. Krijgsheren als Milosevic worden voor oorlogsmisdaden veroordeeld wegens genocide en etnische zuivering; waarom niet ook voor het aanzetten tot verkrachting? Het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof beschouwt verkrachting is een misdaad tegen de menselijkheid, dus er is voldoende ruimte. Er is ook een precedent; hoewel geen van Hitlers handlangers dat was vervolgd wegens verkrachting in Neurenberg, een gelijktijdig tribunaal voor oorlogsmisdaden in Tokio overtuigd Japanse officieren omdat ze er niet in zijn geslaagd de verschrikkingen van Nanking te voorkomen.

Regeringen moeten meer investeren in taskforces om vrouwen in conflictgebieden te helpen. Britse minister William Haag instellen het initiatief ter voorkoming van seksueel geweld, samen met speciaal VN-gezant Angelina Jolie in 2012, waarbij een team van 74 experts werd samengesteld voor verzending naar oorlogsgebieden. Binnen drie jaar had de regering van David Cameron het team echter met 50% ingekrompen. Dergelijke verplichtingen moeten worden gehandhaafd en mogen niet worden opgegeven als ze niet langer in de mode zijn. En regeringen kunnen initiatieven zoals die van Syrië onder de aandacht brengen Stille Oorlog documentaire, of het werk van een in Londen gevestigde Gerechtigheid voor Lai Dai Han, waarin de beproevingen van Vietnamese vrouwen worden gebruikt als een oproep voor gerechtigheid – voor alle overlevenden van oorlogsverkrachtingen.

Het recente initiatief in Kosovo is een stap in de goede richting, maar het gebrek aan acceptatie ervan laat de culturele barrières zien waarmee slachtoffers van oorlogsverkrachting worden geconfronteerd, op lokaal en mondiaal niveau. Het wordt tijd dat de wereld ophoudt deze vrouwen te behandelen als de veroorzakers van hun eigen ongeluk – en erkent dat ook zij oorlogsslachtoffers zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending