Verbind je met ons

Italië

Minister van Buitenlandse Zaken Tajani: 'Italië wil sleutelpartner voor Kazachstan zijn'

DELEN:

gepubliceerd

on

Italiaanse vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking Antonio Tajani (foto) op 5 september een officieel bezoek gebracht aan Kazachstan. In een interview met De Astana TimesMinister Tajani sprak over de samenwerking tussen Kazachstan en Italië, evenals over enkele van de belangrijkste partnerschapsprojecten.

Minister Tajani, welkom in Astana. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar uw bezoek aan Kazachstan. Kunt u enkele gedachten delen over de belangrijkste doelstellingen?

Ik kijk er al zo lang naar uit om je prachtige land te bezoeken. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is Kazachstan altijd een belangrijke partner voor Italië in de regio geweest. Dit bezoek moet de aandacht van de Italiaanse regering voor Centraal-Azië en Kazachstan in het bijzonder bevestigen. Het is bedoeld om onze vriendschap en de kwaliteit van onze betrekkingen te bevestigen, en ook om opnieuw te bevestigen dat we onze politieke, economische en culturele samenwerking willen versterken. Zowel bilaterale als multilaterale samenwerking tussen landen is cruciaal voor mondiale vooruitgang.

Kunt u enkele specifieke gebieden toelichten waarop Italië en Kazachstan hun langdurige strategische samenwerking hebben gebaseerd?

Kazachstan heeft altijd in multilateralisme geloofd, net als Italië. Daarom hebben we vergelijkbare standpunten gedeeld als het gaat om mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering, voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling. Italië is een van de belangrijkste partners van Kazachstan in de Europese Unie, en gedurende meer dan dertig jaar diplomatieke betrekkingen hebben we verschillende overeenkomsten ondertekend die gericht zijn op het verdiepen van de handels- en economische samenwerking en het bevorderen en beschermen van investeringen. Economische samenwerking, vooral op energiegebied, is altijd een van de pijlers van onze bilaterale betrekkingen geweest. Voeg daarbij een zeer levendige interuniversitaire samenwerking, met 30 overeenkomsten tussen Italiaanse en Kazachse universiteiten. We hebben veel gedaan, maar we kunnen nog veel meer doen. Van nu af aan willen we gebruik maken van het grote, nog gedeeltelijk onuitgesproken potentieel van onze bilaterale betrekkingen.

Italië is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Kazachstan sinds de onafhankelijkheid in 1991. Hoe denkt u dat dit versterkte partnerschap tussen Italië en Kazachstan zal bijdragen aan de regionale stabiliteit en ontwikkeling?

Italië heeft nooit een eenvoudige ‘investeerder’ in Kazachstan willen zijn, maar eerder een strategische partner. Direct na de onafhankelijkheid kwamen veel Italiaanse bedrijven naar het land, en de meeste daarvan zijn hier nog steeds actief. Onze multinationals, maar ook het MKB, zijn samen met Kazachstan gegroeid. Ze zijn hier zelfs in moeilijke tijden gebleven en hebben de ontwikkeling van de economie begeleid, banen gecreëerd en bijgedragen aan de opbouw van de stabiliteit. Er is een enorm economisch potentieel in Centraal-Azië en Italië staat klaar om met u samen te werken om alle kansen te grijpen die ons wederzijds voordeel kunnen opleveren. Zoals altijd is ontwikkeling de sleutel tot vrede en stabiliteit. Op dit moment wordt de vrede bedreigd door de Russische agressie tegen Oekraïne. Deze agressieoorlog heeft op zoveel niveaus en op mondiale schaal een negatief effect. De Internationale Gemeenschap moet verenigd zijn in het helpen van de partijen bij het opbouwen van een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede.

advertentie

Wat over de toekomst? Wat zijn volgens u de meest veelbelovende gebieden om onze samenwerking te verbeteren?

Wij zijn bereid om meer continuïteit te geven aan onze politieke, economische en culturele betrekkingen door de dialoog tussen onze landen te versterken. Decarbonisatie en de strijd tegen klimaatverandering; voedselveiligheid; ontwikkeling en digitalisering van infrastructuren; technologische transformatie. Dit zijn cruciale mondiale uitdagingen die we samen moeten aanpakken en waaruit nieuwe zakelijke kansen kunnen ontstaan. Hernieuwbare energieën, agribusiness, mechanica en toegepaste technologie zijn veelbelovende sectoren voor onze bedrijven. Veel Italiaanse bedrijven werken hier al, andere zijn bereid om te komen en we zullen ze aanmoedigen. Om dit te bereiken verwachten wij echter dat Kazachstan zijn ondernemingsklimaat zal blijven verbeteren en zal werken aan de publiek-private dialoog, binnen het raamwerk van de economische modernisering die president Tokajev op gang heeft gebracht. Cultuur is een belangrijke drijfveer in ons partnerschap. De opening van het nieuwe Italiaanse Culturele Instituut in Almaty, het eerste in de regio, bevestigt het belang dat we hechten aan Kazachstan als strategische partner in Centraal-Azië en aan het bevorderen van de dialoog tussen mensen.

Welke boodschap zou u willen overbrengen aan de bevolking van Kazachstan met betrekking tot de toekomst van de relatie tussen Italië en Kazachstan?

De geschiedenis en traditie van het Kazachse volk zijn gebaseerd op interetnische harmonie en op het principe van eenheid in diversiteit. Eenheid en diversiteit verrijken samenlevingen en dragen bij aan vriendschap tussen volkeren. Ik voorzie een mooie en welvarende toekomst voor onze vriendschap. Ik nodig alle Kazachen uit om zaken te doen met Italiaanse bedrijven, de Italiaanse cultuur en de Italiaanse taal te leren kennen, Italië te komen bezoeken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending