Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan en de EU vieren 30 jaar van steeds nauwere betrekkingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Diplomaten en andere gasten die in Brussel bijeenkwamen om te vieren dat het 30 jaar geleden is dat de EU en Kazachstan officiële betrekkingen aangingen, erkenden dat het nu een zich snel ontwikkelend partnerschap is. Beide partijen wilden graag het wederzijdse belang van hun strategische relatie erkennen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Hoewel het een 30-jarige relatie markeerde, waren alle aanwezigen op de viering in Brussel op de hoogte van een opmerkelijke 12 maanden, zowel in Kazachstan zelf als voor zijn betrekkingen met de Europese Unie. Ambassadeur Margulan Baimukhan merkte op dat ze hun strategische partnerschap naar nieuwe hoogten brachten.

"Deze 30 jaar is nog maar het begin ... Ik ben er zeker van dat de toekomst veel nieuwe succesverhalen zal brengen over de betrekkingen tussen Kazachstan en de Europese Unie", zei hij. Hij merkte op dat de EU al de grootste handels- en investeringspartner van zijn land is.

Van de Europese Dienst voor extern optreden vertelde de algemeen directeur voor Centraal-Azië, Michael Siebert, de gasten dat de EU en Kazachstan in 30 jaar steeds hechtere betrekkingen hebben bereikt.

"Het is een gestaag groeiende relatie geweest die we vandaag met recht een strategische relatie kunnen noemen en we zijn erg blij en trots op deze stand van zaken tussen de Europese Unie en Kazachstan", zei hij.

De heer Siebert refereert aan de sprong voorwaarts in de relatie in 2023, mede door de geopolitieke onrust van het afgelopen jaar. Er was al een solide basis, met een verbeterde partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst die in 2020 volledig van kracht wordt en 29 specifieke gebieden bestrijkt. "We zullen onze samenwerking in de toekomst voortzetten", voegde hij eraan toe.

De directeur van de EDEO benadrukte economische samenwerking, vervoer, groene transformatie en klimaatbeleid, onderwijs en onderzoek en ontwikkeling als gebieden met een groot potentieel. Hij wees ook op het memorandum van overeenstemming van vorig jaar over een strategisch partnerschap op het gebied van duurzame grondstoffen, batterijen en hernieuwbare waterstof.

advertentie

Hij zei dat het MoU het partnerschap op dit zeer belangrijke gebied, dat zo cruciaal is voor de groene energietransitie, ondersteunt. Het was waar Kazachstan de Europese Unie in de toekomst zoveel te bieden had - en waar de EU hoopte iets terug te doen.

Ambassadeur Baimukhan verklaarde dat Europese bedrijven meer dan € 160 miljard in de Kazachse economie hadden geïnvesteerd, waarbij de EU nu goed is voor een derde van alle buitenlandse handel. Hij introduceerde de minister van Landbouw van Kazachstan, Erbol Karashukeyev, die ook de rol benadrukte die zijn land zou kunnen spelen bij het creëren van een duurzamere wereld.

"Kazachstan heeft een enorm potentieel in de productie en export van hoogwaardige en milieuvriendelijke biologische landbouwproducten", zei hij. Hij voegde eraan toe dat het land al een toonaangevende exporteur van granen en oliezaden ter wereld is.

Michael Siebert sprak ook over de grote belangstelling van de EU voor de politieke transformatie van Kazachstan. "We hebben de visie gezien van een rechtvaardig en rechtvaardig Kazachstan, dat open, democratischer en inclusiever is", zei hij. Hij vervolgde dat wanneer het nuttig was voor de Europese Unie om te helpen, "ik u zou willen verzekeren dat we aan uw kant zullen staan, om u bij dit streven te begeleiden".

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending