Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachse president zal dit najaar te maken krijgen met kiezers bij vervroegde verkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

De president van Kazachstan, Kassym-Jomart Tokayev, heeft in een toespraak voor het parlement het snelle tempo van veranderingen in zijn land bijgehouden. Hij zei tegen de wetgevers dat ze twee jaar eerder dan verwacht de kiezers bij nieuwe verkiezingen konden ontmoeten. Maar voordat ze proberen hun mandaat te vernieuwen, zal de president dit najaar zelf proberen om vervroegd herkozen te worden, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Kazachstan raakt eraan gewend dat Kassym-Jomart Tokayev voor verrassingen zorgt in zijn toespraken, terwijl hij vastberaden zijn hervormingsagenda naar voren schuift. Zijn constitutionele hervormingen, die een deel van zijn macht aan het Kazachse parlement zullen overdragen, en het gemakkelijker zullen maken om politieke partijen te vormen en deel te nemen aan legale politieke demonstraties, waren een verrassingspakket. Een snel referendum om de veranderingen goed te keuren volgde snel.

Nu hebben de Kazachen te horen gekregen dat ze zowel dit als volgend jaar naar de stembussen zullen terugkeren. President Tokayev was op koers om twee termijnen van vijf jaar te vervullen, uitgaande van zijn herverkiezing in 2024. Nu heeft hij aangekondigd dat hij dit najaar de kiezers zal ontmoeten, op zoek naar de enige termijn van zeven jaar die door de nieuwe grondwet is toegestaan.

Andere politici zullen hun plannen naar voren moeten brengen om die nieuwe politieke partijen te vormen en die demonstraties van steun te organiseren. In plaats daarvan vinden volgend jaar parlements- en lokale verkiezingen plaats. In zijn toespraak zei de president dat ze "volledig nieuwe normen voor een politiek systeem met eerlijke en open spelregels" konden verwachten.

Deze ontwikkelingen maken deel uit van een buitengewone reactie op de gewelddadige en uiteindelijk dodelijke protesten begin dit jaar, die begonnen als demonstraties tegen stijgende brandstofprijzen en nu worden aangeduid als 'Tragische januari'. In plaats van repressie is Kazachstan een snel programma van politieke liberalisering beloofd. Kassym-Jomart Tokayev kondigde ook een eenmalige amnestie aan voor mensen die zijn veroordeeld voor misdaden die verband houden met de rellen.

"Zowel degenen die deelnamen aan de protesten als leden van wetshandhavingsinstanties zijn onze burgers", zei hij. “Sommigen die de wet hebben overtreden, hebben hun schuld erkend. Ik denk dat het het beste is om ze met vergeving te behandelen”. De president voegde eraan toe dat de amnestie niet van toepassing is op de “meesterbreinen van de onrust” noch op degenen die worden beschuldigd van terrorisme, extremisme en marteling.

Zijn toespraak beloofde ook verdere stappen om de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen, evenals economische en sociale hervormingen en investeringen in gezondheidszorg en onderwijs. Vorige maand bezochten leden van het Europees Parlement van de Subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement Kazachstan en benadrukten hoe belangrijk het is om politieke hervormingen door te voeren en tastbare democratische resultaten te boeken.

advertentie

Ze onderstreepten de rol van het land als betrouwbare en stabiele partner voor de EU in Centraal-Azië. Energierijk en onderdeel van een steeds vitalere doorvoerroute tussen Azië en Europa, grenst Kazachstan aan zowel Rusland als China. Net zoals hij reageerde op de gebeurtenissen van Tragische januari, zei president Tokayev dat Kazachstan het beste moet maken van de huidige geopolitieke situatie.

“De oprichting van een Fair Kazachstan is nog maar net begonnen. Deze cursus is onwrikbaar en zal doorgaan ongeacht de omstandigheden van interne en externe aard”, besloot hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending