Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachse president wint grondwettelijk referendum met 77% steun

DELEN:

gepubliceerd

on

Radicale wijzigingen in de grondwet van Kazachstan zijn comfortabel goedgekeurd in een referendum. Er was wat tegenstand, maar ook dat was een teken van de vooruitgang van het land in de richting van een vrijere en democratischere samenleving, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Een constitutioneel hervormingspakket dat door de Kazachstaanse president Kassym-Jomart Tokayev is voorgesteld, is in een referendum overweldigend goedgekeurd door de kiezers. De opkomst was 68%. Voor Europese begrippen een gezond cijfer, maar zowel de opkomst als de 77% vóór laten zien dat er mensen waren die niet overtuigd waren.

Toen hij zijn eigen stem uitbracht, zei de president dat het "een belangrijke historische dag" en "een noodlottige beslissing" was, maar er was geen dwang om deel te nemen of voor te stemmen. Kassym-Jomart Tokayev verdubbelde de grondwetshervorming als reactie op de gebeurtenissen aan het begin van het jaar, bekend als Tragische januari, toen protesten over prijsstijgingen werden gevolgd door gewapend geweld.

“We geloven dat Tragische januari in ons land niet meer zal gebeuren. Het referendum van vandaag dient als garantie. We hebben de lessen geleerd', zei de president. Zijn hervormingen zullen betekenen dat Kazachstan niet langer een 'superpresidentiële' republiek is, met een grotere rol voor het parlement en met justitiële en juridische hervormingen die gericht zijn op het veiligstellen van de mensenrechten.

Ook wordt het makkelijker om politieke partijen te registreren en om juridische protesten te houden. Als teken des tijds scandeerden vrouwen, blijkbaar van een niet-geregistreerde politieke partij, leuzen nadat ze hun stem hadden uitgebracht in een stembureau in Almaty. Ze werden gewoon verzocht te vertrekken en gingen naar buiten. De politie keek toe, maar greep niet in en tolereerde gedrag dat in veel landen bijna een garantie zou zijn voor arrestatie.

Alle grondwetswijzigingen zijn bedoeld om in Kazachstan aan een referendum te worden voorgelegd, maar toen hij er een riep, merkte president Tokayev op dat zijn voorganger, Nursultan Nazarbayev, wijzigingen had aangebracht zonder dat er gestemd werd.

Bij de aankondiging van de voorlopige officiële resultaten bevestigde de voorzitter van de Centrale Referendumcommissie, Nurlan Abdirov, dat aan de vereisten om de grondwet te wijzigen was voldaan. Deze omvatten een opkomst van een meerderheid van de kiezers in meer dan tweederde van de regio's van het land. Sterker nog, de opkomst was zo hoog - en de tegenstand voldoende laag - dat in alle regio's een absolute meerderheid voor werd behaald.

advertentie

Toch stemde bijna 19% nee en meer dan 4% bracht ongeldige stemmen uit. De meeste kritiek was gericht op de snelheid waarmee de veranderingen worden doorgevoerd, en niet op hun daadwerkelijke impact. De vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Mukhtar Tileuberdi, verwelkomde de hoge opkomst en het besluit om de hervormingen te steunen.

"We zijn ook tal van binnen- en buitenlandse waarnemers dankbaar voor het toezicht op het referendum, dat ons heeft geholpen om het op een eerlijke en transparante manier te houden, in overeenstemming met de democratische normen en principes", zei hij.

De vice-premier erkende dat het slechts een eerste stap was naar de opbouw van het beloofde Nieuw-Kazachstan, met belangrijke juridische, constitutionele en praktische veranderingen die nodig zijn om de uitslag van het referendum te implementeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending