Verbind je met ons

Kazachstan

Kiezers gaan voor het eerst naar landelijke stembureaus in Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

Kiezers in de plattelandsdistricten van Kazachstan gingen dit weekend naar de stembus voor langverwachte lokale verkiezingen die worden gezien als een volgende stap op weg naar een volledig functionerende democratie. schrijft Colin Stevens.

Voor het eerst kregen mensen in dorpen, nederzettingen en kleine steden de kans om lokale leiders of akims (burgemeesters) te kiezen.

In totaal streden 2,297 kandidaten om 730 burgemeesterszetels. De definitieve lijst werd teruggebracht van een eerste 2,582 kandidaten. De officiële resultaten worden naar verwachting later deze week bekendgemaakt.

Volgens een nieuw systeem dat werd ingevoerd door president Kassym-Jomart Tokayev, kon elke burger van 25 jaar en ouder zich kandidaat stellen voor de functie van plaatselijke burgemeester. In totaal vertegenwoordigden 878 kandidaten, of 38.2 procent, een van de belangrijkste politieke partijen van het land, maar, Cruciaal was dat meer dan 60% van de kandidaten, een totaal van 1,419, als onafhankelijken streden in plaats van met de steun van een politieke partij.

Volgens experts kwamen de meest actieve inwoners uit de regio's Oost-Kazachstan en Zhambyl, waar de opkomst meer dan 90 procent bedroeg. Terwijl het laagste aantal kiezers in de regio van Almaty was. De stemming werd gevolgd door meer dan 2,000 waarnemers. Ze hebben echter geen ernstige overtredingen gemeld.

Waarnemers zeggen dat de verkiezingen actieve burgers extra kansen hebben gegeven om hun potentieel te realiseren en dat de politieke hervormingen van de president een grote belangstelling hebben gewekt in de Kazachse samenleving.

De verkiezingen worden gezien als een belangrijke stap in de pogingen om het politieke systeem van Kazachstan, dat al bijna dertig jaar door het presidentschap wordt gedomineerd, geleidelijk te liberaliseren.

advertentie

Tokajev kwam in 2019 aan de macht na het verrassende aftreden van Nursultan Nazarbajev, die het land van 19 miljoen inwoners had geleid sinds de onafhankelijkheid, en de verkiezingen eren een belangrijke belofte die hij destijds deed.

Een goed geplaatste bron bij de Kazachstaanse ambassade bij de EU vertelde deze website dat de verkiezingen van landelijke akims "een zeer belangrijk moment waren dat een nieuwe fase van politieke modernisering in ons land opent".

De verkiezingscampagne was deels gericht op zowel de gezondheids- als de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie.

Een groot deel van de campagnes vond online plaats op sociale media, aangezien de huidige situatie onderhevig is aan pandemische beperkingen. Maar het is ook te hopen dat dit een echte nieuwe impuls kan geven aan digitale politieke democratisering voor de jonge generaties, aangezien de helft van de Kazachse bevolking jonger is dan 30 jaar.

De president kondigde vorig jaar het initiatief aan om lokale verkiezingen te houden in zijn toespraak tot de natie en er is minder dan een jaar verstreken voordat dit realiteit werd.

De Kazakse bron vervolgde: “De verkiezingen van landelijke akims openen nieuwe mogelijkheden voor burgers om direct invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van hun nederzettingen. Ze vormen nieuwe langetermijnprincipes in het functioneren van het openbaar bestuur en veranderen kwalitatief de aard van de betrekkingen tussen staat en samenleving.”

De verkiezingscampagne had naar verluidt grote belangstelling gewekt bij de burgers en zorgde voor meer politieke concurrentie. Opvallend was het hoge aantal onafhankelijke kandidaten.

"Over het algemeen zullen deze lokale verkiezingen bijdragen aan de verdere democratisering van het land", voegde de bron eraan toe.

De bron benadrukte het “strategische belang” van de verkiezingen en zei dat ze “ernstige institutionele veranderingen” markeerden in het systeem van de lokale overheid in het land.

“Samen met de goedkeuring van een nieuwe wet op vreedzame vergaderingen en de liberalisering van de wetgeving inzake verkiezingen, draagt ​​de introductie van directe verkiezing van akims bij aan een toename van de politieke cultuur en politieke participatie van Kazachstanen.”

Het is ook te hopen, zei hij, dat de verkiezingen ook de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie ambtenaren en verbeteringen aan het staatsapparaat.

"Dit alles bij elkaar zal een positieve impuls geven aan de verdere ontwikkeling van het lokale bestuurssysteem en is een progressieve verandering in het land. Ze laten duidelijk zien dat de initiatieven en beslissingen van de president geleidelijk worden uitgevoerd en genieten van een breed maatschappelijk draagvlak."

Hij wijst erop dat er al tien nieuwe wetten over politieke hervormingen zijn aangenomen sinds de president aan de macht is gekomen en dat er nog meerdere in de maak zijn.

Verder commentaar komt van Axel Goethals, CEO van het in Brussel gevestigde European Institute for Asian Studies, die gelooft dat de verkiezingen "de gestage vooruitgang zullen voortzetten naar een meer coherente democratische structuur in de natie".

Goethals vertelde deze site dat de verkiezingen moeten worden gezien als een proces van 'gecontroleerde democratisering' en het was bemoedigend om "tekenen van verbetering" te zien, waaronder een "jong meerpartijenstelsel en de verschuiving naar meer volledige vertegenwoordiging en politieke concurrentie".

Goethals voegde toe: “Kazachstan onder president Tokayev heeft ook een zeer positieve invloed gehad op het vergroten van de algemene vertegenwoordiging en de deelname van het maatschappelijk middenveld aan zijn democratische proces. Dit verkiezings- en stemproces moet worden beschouwd in een bredere context van een land dat nog in ontwikkeling is. Kazachstan, een voormalige Sovjetstaat, evolueert langzaam naar een meer open democratisch systeem. Dit proces kan niet van de ene op de andere dag plaatsvinden en vereist een meer geleidelijke aanpak om abrupte of gedwongen veranderingen die tot instabiliteit kunnen leiden te voorkomen, aangezien het ook deel uitmaakt van een leercurve van democratisering voor de kiezers, de kandidaten, de politieke partijen en de voor de instellingen in Kazachstan.

“President Tokayev heeft echte inzet en vastberadenheid getoond om het sociaaleconomische weefsel van Kazachstan te verbeteren door middel van politieke modernisering. Hierop is voortgebouwd door de erfenis en hervormingen die zijn geïnitieerd door zijn voorganger Nursultan Nazarbayev, de eerste president van de Republiek Kazachstan.”

Elders vertelde Europarlementariër Andris Ameriks, ondervoorzitter van de Centraal-Aziatische delegatie in het Europees Parlement, EU Reporter: “De uitslag van de verkiezingen is van groot belang voor Kazachstan.

“In een tijd waarin de hele wereld nog steeds worstelt met een pandemie die grote sociale onrust heeft veroorzaakt en nationale regeringen heeft uitgelokt, is het van vitaal belang dat deze verkiezingen een echt voorbeeld zijn van wederzijds vertrouwen tussen de mensen en de autoriteiten.”

Fraser Cameron, een voormalig ambtenaar van de Europese Commissie en nu directeur van het in Brussel gevestigde EU/Asia Centre, is het ermee eens en zegt dat de verkiezingen "een nieuwe stap voorwaarts zouden moeten zijn in de gestage vooruitgang van Kazachstan naar een meer open en democratische samenleving".

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending