Verbind je met ons

Japan

De lozing door Japan van nucleair verontreinigd water vormt een ernstig risico voor het mondiale mariene milieu en de menselijke gezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Sinds de aankondiging van het plan van Japan om in 2021 nucleair verontreinigd water in de oceaan te lozen, heeft Japan, ondanks tegenstand van verschillende kanten, erop aangedrongen om het plan om nucleair verontreinigd water van de kerncentrale van Fukushima Daiichi in de Stille Oceaan te lozen, voort te zetten. Dit is een ernstige schending van de legitieme rechten en belangen van buren landen, een ernstige schending van de internationale morele verantwoordelijkheid en verplichtingen van Japan onder internationaal recht, en ernstige schade aan het wereldwijde mariene milieu en de gezondheidsrechten van mensen over de hele wereld.

Ten eerste is het lozen van nucleair verontreinigd water uit Fukushima in de oceaan niet de binnenlandse aangelegenheid van Japan. De omgang met nucleair verontreinigd water is van invloed op het mondiale mariene milieu en de volksgezondheid van landen aan de rand van de Stille Oceaan. Sinds de Japanse regering in 2021 eenzijdig het kwijtingsbesluit heeft genomen, heeft de internationale gemeenschap dat besluit in twijfel getrokken en ertegen gekant, en er is sterke afwijzing binnen Japan. Van Japanse zijde voerde geen volledig overleg met de buurlanden en andere belanghebbenden, maar probeerde het kwijtingsplan aan alle partijen op te leggen als de enige optie. In feite is het Japanse zeeafvoerplan niet de enige optie, noch de veiligste of meest optimale oplossing. Door het verontreinigde water in zee te lozen, heeft Japan de verplichtingen geschonden om het mariene milieu te beschermen en te behouden zoals beschreven in UNCLOS en andere internationale wetten en de bepalingen tegen het dumpen van radioactief afval van door de mens gemaakte constructies in zee in het Verdrag van Londen.

Ten tweede zal de lozing ernstige risico's met zich meebrengen voor het wereldwijde mariene milieu en de menselijke gezondheid. Het nucleair vervuilde water van de kerncentrale van Fukushima Daiichi bevat meer dan 60 radionucliden. Er is nog geen effectieve technologie om veel van die radionucliden te behandelen. Sommige langlevende radionucliden kunnen zich met de oceaanstromingen verspreiden en onzekere gevolgen hebben voor het ecologische evenwicht van de kustwateren van de buurlanden van Japan en kunnen een bioconcentratie vormen en potentiële gevaren vormen voor de voedselveiligheid en de menselijke gezondheid door de beperking van mariene soorten en voedselketen. Er is geen effectieve maatregel om te garanderen dat Japan zijn toezeggingen nakomt dat de effectbeoordeling en lozingscontrolemaatregelen van het nucleair verontreinigde water voldoen aan de internationale veiligheidsnormen, noch kunnen de potentiële gevaren op lange termijn van het nucleair verontreinigde water voor het mariene milieu en de menselijke gezondheid worden geëlimineerd.

Ten derde is het beoordelingsrapport van de IAEA geen "groen licht" voor Japanse zijde om het verontreinigde water te lozen. De Japanse regering maakte het kwijtingsplan in april 2021 bekend en keurde het plan officieel goed in juli 2022. Ze verklaarde meermaals de uitvoering van het plan niet uit te stellen. Dit alles vindt plaats vóór de voltooiing en publicatie van het IAEA-evaluatierapport, waardoor de internationale gemeenschap zich ernstig afvraagt ​​of de Japanse zijde welwillend is. Wat het mandaat betreft, is de IAEA niet de geschikte instantie om de langetermijneffecten van nucleair verontreinigd water op het mariene milieu en de biologische gezondheid te beoordelen. De Japanse zijde heeft de toestemming van de IAEA Task Force beperkt en accepteert geen evaluatie van andere verwijderingsopties. Het haastig uitgebrachte IAEA-rapport geeft niet volledig de mening weer van alle experts van verschillende partijen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. De relevante conclusie is eenzijdig en heeft zijn beperkingen, en het loste de bezorgdheid van de wereld over het plan om het nucleair verontreinigde water van de kerncentrale van Fukushima Daiichi in de oceaan te lozen, niet op. Daarom kan het IAEA-rapport niet bewijzen dat de kwijting legitiem en gerechtvaardigd is, en het kan de Japanse zijde niet vrijwaren van zijn gepaste verantwoordelijkheden en verplichtingen onder internationaal recht.

Het mondiale mariene milieu is nauw verbonden met het overleven en de gezondheid van de mens. De Japanse zijde moet de legitieme zorgen in binnen- en buitenland serieus nemen, verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht nakomen, het verkeerde kwijtingsbesluit intrekken met een gevoel van verantwoordelijkheid voor wetenschap, geschiedenis, het mondiale mariene milieu, de menselijke gezondheid en toekomstige generaties, het nucleair verontreinigde water verwijderen op een op wetenschap gebaseerde, veilige en transparante manier, en strikt internationaal toezicht accepteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending