Verbind je met ons

Italië

Meloni's visie voor de Europese Unie

DELEN:

gepubliceerd

on

Iets meer dan een jaar is verstreken sinds de nieuwe Italiaanse regering werd gekozen en het is tijd om Giorgia eens goed te begrijpen meloenen's (foto) visie voor de Europese Unie, schrijft Simone Galimberti, Kathmandu.

Ze wordt omschreven als pragmatisch en sluw, bekwaam maar ook populistisch.

Tegelijkertijd toonde ze, bijna onverwacht, standvastig rentmeesterschap in de internationale aangelegenheden, vooral met betrekking tot de Russische invasie van Oekraïne.

De Italiaanse premier Meloni streefde naar een coöperatieve houding ten opzichte van de Europese Unie, iets dat velen in werkelijkheid al hadden voorspeld en terecht als onvermijdelijk hadden voorspeld, aangezien Italië de grootste ontvanger is van de EU-herstelfondsen na de pandemie.

Toch bleek ze onwankelbaar conservatief op het gebied van sociale kwesties.

Meerdere keren werden haar demagogische geloofsbrieven bevestigd, bijvoorbeeld tijdens de recente campagne in Spanje, waar ze een korte video-interventie had vrijgegeven ter ondersteuning van VOX, de extreemrechtse partij, of toen ze vorige week sprak op een conferentie bijeengeroepen door de Hongaarse regering. over demografie.

Er zijn veel commentaren en opiniestukken geschreven over wat ik de ‘Meloni Dichotomie’ noem, haar tweesnijdende benadering van de politiek.

advertentie

Maar in plaats van gefixeerd te raken op de verschillende vormen van sociaal beleid van mevrouw Meloni of haar vasthouden aan democratische waarden, zou het een veel interessantere vraag zijn om haar te vragen haar visie op Europa te definiëren.

Haar tijd bij de regering zou haar zeker hebben geholpen een genuanceerder beeld van het continent te ontwikkelen.

Feit is dat de meest ingewikkelde problemen waarmee de lidstaten van de Europese Unie worden geconfronteerd, niet kunnen worden aangepakt zonder een gemeenschappelijke en unitaire aanpak.

Terwijl ze in de oppositie zat en met haar massale aansprekende, radicale retoriek in de peilingen steeg, deed de Italiaanse premier gemakshalve alsof ze het niet wist.

Nu is het voor haar onmogelijk om te ontkennen of te bagatelliseren hoe ingewikkeld de Europese en nationale politiek met de dag verweven zijn.

Als leider van niet alleen haar partij maar ook van de Europese Conservatieven en Hervormers, ECR, was haar belangrijkste voorstel de bevordering van een Europa van de naties en een Europees project gebaseerd op de vaderlanden.

Dergelijke uiterst vage concepten werden door mevrouw Meloni en haar conservatieve collega's samengevoegd onder het algemene idee van de oprichting van een Europese Confederatie.

Nu is het de hoogste tijd dat premier Meloni met een concreet voorstel komt over wat zo’n entiteit in de praktijk zou betekenen.

De aanhoudende migrantencrisis die zich op Lampedusa ontvouwt, dwingt mevrouw Meloni ertoe te benadrukken dat alleen een “Europese oplossing” de stroom migranten op zoek naar een beter leven op het oude continent kan tegenhouden.

De realiteit is dat niet alleen Lampedusa en Italië de capaciteit hebben bereikt om de nieuwkomers te verwerken, maar dat de hele EU onder druk staat. Het is werkelijk een kwestie die het hele continent aangaat en die de hele Europese Unie aangaat.

Als gewiekst politicus zou premier Meloni zichzelf er uiteindelijk van hebben kunnen overtuigen dat andere “Europese oplossingen” nodig zijn om de gemeenschappelijke uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd aan te pakken.

Hoe zijn dergelijke plannen te rijmen met haar idee van een confederatie?

Door met een concreet voorstel uiteen te zetten wat haar Europese Confederatie in de praktijk betekent, kan het toekomstperspectief van mevrouw Meloni om het continent opnieuw vorm te geven, worden gedefinieerd.

De realiteit is dat de EU op veel niveaus al een de facto confederatie van naties is.

Toch zou alleen een volledig verenigd gemeenschappelijk buitenlands en defensiebeleid, samen met andere belangrijke hervormingen van het Verdrag, en daar zijn er tal van die nodig zijn, van de bestaande Unie een echte confederatie en een instelling kunnen maken die beter geschikt is om haar bevolking te dienen.

Alleen een aanzienlijke hoeveelheid soevereine macht die wordt overgedragen aan een veel machtiger centrale regering in Brussel kan dit mogelijk maken.

Hoe biedt de visie van de Italiaanse premier op een Europese confederatie het beste antwoord op de vele uitdagingen waarmee de EU wordt geconfronteerd?

In haar feestje manifesto vorig jaar een veel gematigder en minder radicaal document dan wat werd gepresenteerd voor de laatste Bij de Europese verkiezingen van 2019 lag er een voorstel om “het proces van Europese integratie opnieuw op gang te brengen, gecentreerd op de belangen van de burgers en in staat om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden”.

Hoe kunnen dit soort generieke en weinig gedetailleerde verklaringen de behoeften en ambities van de Europese burgers veiligstellen en beschermen?

Met de druk die uit het Oosten komt en met een aantal landen die aandringen op toetreding tot de EU, ontstaat er een stilzwijgende onvermijdelijkheid over het feit dat een zinvolle uitbreiding alleen kan plaatsvinden met een zinvolle hervorming van het Verdrag.

Van het afschaffen van de unanimiteit in de besluitvorming, tot de directe verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie, tot meer wetgevende macht aan het Parlement, tot een echte en betekenisvolle integratie van het buitenlands en defensiebeleid, tot een nieuw bestuur gebaseerd op Europa met meerdere snelheden, er zijn genoeg problemen die een oplossing behoeven.

We hebben premier Meloni nu nodig om haar eigen idee van Europa duidelijk te maken, vooral nu we de Europese verkiezingen volgend jaar naderen.

Zal haar confederatie een achteruitgang van het integratieproces betekenen, zoals velen vrezen, waarbij veel machten die nu in Brussel worden beheerd, worden gerepatrieerd of een werkelijk slimme manier is om minder maar beter te doen?

Als dit laatste het geval is, op welke terreinen denkt mevrouw Meloni dat de EU het beter kan doen? Hoe?

Hoe kunnen nationale kerncompetenties zoals defensie en buitenlands beleid bijvoorbeeld echt worden gecentraliseerd?

Wat betekent het voorstel over het creëren van een Europese colonne van de NAVO in de praktijk, zoals vorig jaar in het manifest van haar partij stond?

Hoe moet een voorstel van deze aard worden uitgevoerd dat haar in een positie zou brengen die vrij dicht in de buurt komt van wat president Macron van Frankrijk tot nu toe heeft gepromoot, een ideologische rivaal van mevrouw Meloni en met wie ze vaak in botsing is gekomen?

Moet de EU terugkeren naar de besluiten van de Europese Raad van Helsinki in december 1999?

Dan de lidstaten toegezegd om “tegen 2003 binnen 60 dagen een strijdmacht van maximaal 1 tot 50,000 man te kunnen inzetten en gedurende minstens een jaar te kunnen ondersteunen”.

Is premier Meloni bereid de conclusies van Helsinki te steunen of is hij in plaats daarvan bereid vast te houden aan het huidige en nogal weinig ambitieuze plan om een ​​zogenaamde Snelle implementatiecapaciteit van 5000 troepen in 2025?

Steunt mevrouw Meloni de recente? voorstel van een groep Frans-Duitse experts van een EU op vier snelheden?

Zal zij, wat betreft de rechtshandhaving binnen Europa, een verdere uitbreiding van de macht van Europol steunen, zodat Europol een echte politiemacht wordt?

Hoe zit het met het toekennen van meer bevoegdheden en middelen aan Frontex, het grensagentschap van de EU dat feitelijk niet in staat is zijn kerntaak, namelijk het beschermen van de Europese grenzen, volledig te vervullen vanwege zijn beperkte mandaat ter ondersteuning van de nationale autoriteiten?

Welke bevoegdheden zullen teruggegeven worden aan de hoofdsteden? Welke zullen in plaats daarvan volledig worden toevertrouwd aan een centrale confederale autoriteit gevestigd in Brussel?

Haar beleid inzake sociale en morele kwesties is inmiddels algemeen bekend.

Dat kan niet hetzelfde gezegd worden van haar plannen voor Europa.

Wat we nu nodig hebben is dat premier Meloni de Europeanen toespreekt en uitlegt waarom haar Confederatie van Naties de beste is om het continent te beschermen en te versterken.

Mevrouw Meloni, zich volledig bewust van de complexiteit van de mondiale uitdagingen waarmee haar land en het hele continent worden geconfronteerd, moet nu een samenhangend en gedetailleerd plan presenteren over hoe zij dit moet doen.

Hoe verschilt haar idee van confederatie bovendien in concrete termen van het federale standpunt dat haar progressieve rivalen omarmen?

Er is geen betere plek voor premier Meloni om te onthullen hoe een Europa dat geschikt is voor de XNUMXe eeuw eruit zal zien dan het EU-Parlement.

Hoe eerder Meloni haar standpunt zal verduidelijken met een gedegen voorstel over de toekomst van Europa, hoe meer zij de kans zal hebben om, op haar voorwaarden, het debat over de toekomst van de EU vorm te geven.

De auteur schrijft over zaken in de regio Azië-Pacific, met speciale aandacht voor Nepal en Zuidoost-Azië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending