Verbind je met ons

Italië

Antisemitisme in Italië blijft buiten de politiek, maar 'duurt' in het land

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het is zeker een van de beste tijden in de geschiedenis voor de betrekkingen tussen Italië en Israël, aangezien er geen antisemitische of zelfs maar antizionistische politieke krachten meer in het Italiaanse parlement zitten - schrijft Alessandro Bertoldi in De Jerusalem Post.

Het is zeker een van de beste tijden in de geschiedenis voor de betrekkingen tussen Italië en Israël, zoals bevestigd door het recente bezoek van premier Netanyahu aan Rome, gevolgd door het bezoek van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani aan Israël. De ontmoeting tussen Netanyahu en premier Georgia Meloni verliep erg goed. De twee zijn niet alleen de regeringsleiders van twee bevriende landen die dicht bij elkaar staan, maar zijn ook politieke bondgenoten op conservatief gebied. Italië en Israël hebben de economische samenwerking nieuw leven ingeblazen en na 11 jaar komt er een nieuwe bilaterale intergouvernementele bijeenkomst. Netanyahu heeft ook aangekondigd dat hij van plan is gas via Italië naar Europa te exporteren.

Het andere goede nieuws is dat er geen antisemitische of zelfs maar antizionistische politieke krachten meer in het Italiaanse parlement zitten. Geen enkele aanwezige partij heeft de afgelopen jaren vijandige standpunten ingenomen tegen de Joodse wereld of Israël. In plaats daarvan zijn de meesten van hen betrokken bij de strijd tegen antisemitisme, zowel op wetgevend niveau met antidiscriminatiewetgeving als bij de verdediging van Israëls bestaansrecht en verdediging van zichzelf. 

Binnen enkele maanden na haar aantreden wilde de nieuwe Italiaanse regering een belangrijk signaal afgeven aan de joodse gemeenschap en Israël door een nationale coördinator aan te stellen om antisemitisme te bestrijden.

Het slechte nieuws is daarentegen dat vorige week in het "Annual Report on Antisemitism in Italy in 2022" van de CDEC Foundation een verslechtering van de situatie werd gemeld.

Antisemitisme is nog steeds hardnekkig in Italië. Vergeleken met andere jaren was er in 2022 een lichte toename van antisemitische activiteiten, met geregistreerde episodes die voornamelijk op school plaatsvonden, met name in combinatie met jubilea zoals Holocaust Remembrance Day, of wanneer de meest bekende Joden in de voorhoede staan ​​van bepaalde situaties. 

Er zijn ook joden, of vermeende joden, die als individu het doelwit zijn, zoals in het geval van de Italiaanse senator Liliana Segre, wanneer ze bijvoorbeeld een politieke verklaring aflegt die niet in de smaak valt bij sommige groepen, zoals gebeurde toen ze sprak over migranten door met hen mee te voelen. Meer recentelijk is de nieuw aangestelde secretaris van de Democratische Partij, Elly Schlein, het doelwit geweest van antisemitische aanvallen, waarbij ze zelfs werd bespot vanwege haar uitgesproken neus. Het rapport waarschuwt ook voor activiteiten op sociale media waar jongeren kunnen worden geamuseerd door virale antisemitische grappen over Joden en de Holocaust in het bijzonder.

advertentie

Ondanks dit teleurstellende nieuws blijft de steun voor Israël groot, zoals bleek tijdens het bezoek van Netanyahu. Inderdaad, alle partijen die de parlementaire meerderheid vormen, worden momenteel geleid door leiders die Israël en zijn recht op zelfverdediging krachtig steunen. Van premier Giorgia Meloni tot Silvio Berlusconi, velen kunnen bogen op een geschiedenis van pro-Israëlische acties en verklaringen. Hetzelfde geldt voor de meeste Italiaanse oppositieleiders. 

Tijdens het bezoek van Netanyahu bevestigde minister Salvini zijn standpunt ten gunste van de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en drong hij er bij zijn eigen regering op aan om de Italiaanse ambassade naar de Heilige Stad te verplaatsen. Toch wezen Meloni en het ministerie van Buitenlandse Zaken, voorzichtig om geen wrijving te veroorzaken met Europese bondgenoten en Arabische partners, de zaak af door te verklaren dat "de kwestie niet op de agenda staat". 

De welwillendheid rond de reis werd voortgezet met de Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, die Netanyahu verwelkomde door de culturele samenwerking tussen de twee landen te bevorderen, net als minister van Zaken, Adolfo Urso, die een bilaterale bijeenkomst organiseerde waarin de meest prominente bedrijven van de twee landen was aanwezig. 

Evenzo heeft plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Edmondo Cirielli de afgelopen maanden samengewerkt met het ministerieel orgaan dat zich bezighoudt met internationale samenwerking om de kwestie van financiële steun aan Palestijnse ngo's onder de aandacht te brengen. Vaak zijn deze organisaties vermomd als humanitaire organisaties, maar daarachter gaan individuen die banden hebben met terroristische organisaties vaak schuil. Minister Cirielli gaf zijn staf de opdracht om strikt toe te zien op de bestemming van dergelijke humanitaire fondsen om te voorkomen dat ze naar terroristen zouden worden doorgesluisd. 

Ten slotte, en zeer belangrijk op regionaal niveau, was het voorstel van Assessore Fabrizio Ricca aan de Regionale Raad van Piemonte om de Italiaanse regering te verzoeken om politieke en diplomatieke actie te ondernemen bij de Verenigde Naties, in de Europese Unie en in elk ander multilateraal forum om concrete inspanningen op gang te brengen om de goedkeuring van de IHRA-definitie van antisemitisme te implementeren, Italië op te roepen om Israël op elk forum te beschermen, en ook om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van de Joodse staat.

Hoewel we slecht nieuws hebben gekregen over de toename van antisemitisme in Italië in 2022, kunnen we trots zijn op de vele pro-Israëlische en pro-joodse initiatieven die de Italiaanse regering het afgelopen jaar heeft ondernomen. Het is misschien een van de weinige gevallen waarin de politiek een voorsprong blijkt te hebben op de samenleving die zij vertegenwoordigt.

Alessandro Bertoldi is de directeur van Alleanza per Israel (Alliance for Israel) en van het Milton Friedman Institute, pro-Israëlische ngo's in Italië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending