Verbind je met ons

Israël

Israël opgelucht: de Estse premier Kallas vervangt de vijandige Borrell als hoofd van het buitenlands beleid van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Israël moet worden afgelost. Josep BorrellDe Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, beter bekend als hoofd van het buitenlands beleid van de EU, die een staat van dienst heeft op het gebied van anti-Israëlische verklaringen sinds 7 oktober en het Israëlische militaire offensief tegen Hamas in Gaza, zal worden vervangen door de huidige premier van Estland, Kaja Kallas, van wie bekend is dat ze pro-Israël is, omdat ze beter begrijpt wat het betekent voor een land om voortdurend onder vuur te liggen.

Vrijdag kozen de 27 EU-leiders Kallas als de volgende chef van het buitenlands beleid van de EU Ursula von der Leyen van Duitsland werd genomineerd voor een tweede termijn van vijf jaar als voorzitter van de Europese Commissie, het machtige uitvoerende orgaan van de EU.

De EU-leiders kozen ook de voormalige Portugese premier Antonio Costa als de volgende voorzitter van de Europese Raad en vervangen de Belg Charles Michel.

Medio juli moeten de nominaties door het Europees Parlement worden bevestigd.

Na haar selectie zei Kallas, die zeer pro-Oekraïne is in de oorlog die Rusland heeft gelanceerd, op een persconferentie dat haar nieuwe rol “een enorme verantwoordelijkheid is in deze tijd van geopolitieke spanningen.”

“Er is oorlog in Europa, maar er is ook wereldwijd sprake van groeiende instabiliteit”, voegde ze eraan toe.

advertentie

Borrells vervanger Kallas lijkt de acties van Israël sinds 7 oktober te steunen, terwijl hij ook oproept tot een tweestatenoplossing om stabiliteit in de regio te bewerkstelligen.

Wat Israël betreft hekelde Kallas de “ongerechtvaardigde” praktijken van Iran. raket- en drone-aanvallen op Israël in april.

“Dit is een ernstige escalatie die meer levens in gevaar brengt”, aldus de Estse premier. zei in een verklaring.

In oktober vorig jaar steunde Kallas het Israëlische offensief in Gaza, kort na de door Hamas geleide aanslagen van 7 oktober, met het argument dat “Israël bezig is met zelfverdediging tegen terrorisme”.

Alle voormalige leiders van het buitenlands beleid van de EU, waaronder Catherine Ashton, Federica Mogherini en Josep Borrell, waren zeer kritisch over Israël, terwijl de keuze van Kallas in Israël wordt gezien als een ‘keerpunt’ in de betrekkingen tussen de EU en Israël.

Bovendien biedt het feit dat Hongarije, het meest pro-Israëlische land onder de EU-lidstaten, op 1 juli het voorzitterschap van de Raad van Ministers van de EU overneemt, Israël een extra kans om zijn standpunt in de EU te verbeteren, aldus een Israëlische diplomatieke minister. bron.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending