Verbind je met ons

Israël

Israël zal de uitnodiging aanvaarden om een ​​Associatieraad EU-Israël bij te wonen, maar alleen als Hongarije voorzitter is van de EU-Raad

DELEN:

gepubliceerd

on


Tijdens een bijeenkomst in Boedapest vertelde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz aan zijn Hongaarse collega Péter Szijjártó dat het Hongaarse EU-voorzitterschap, dat in juli begint, “een ongekende kans is om de positie van Israël in de EU te verbeteren.” Israël zal een EU-uitnodiging aan minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz accepteren om deel te nemen aan een bijeenkomst van de Associatieraad EU-Israël in Brussel, maar pas nadat Hongarije in juli het voorzitterschap van de EU-Raad overneemt.

Dit zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz tegen zijn Hongaarse collega Péter Szijjártó tijdens een bijeenkomst maandag in Boedapest.

Vorige maand zei Josep Borrell, hoofd van Buitenlandse Zaken van de EU, dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU unaniem zijn geworden om op te roepen tot een bijeenkomst van de Associatieraad EU-Israël ‘om de situatie in Gaza te bespreken en de eerbiediging van de mensenrechten in het kader van de verplichtingen die Israël in het kader van deze overeenkomst op zich heeft genomen’. overeenkomst.''

Ze willen ook met de “Netanyahu-regering” bespreken, zoals Borell benadrukte tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van de Raad Buitenlandse Zaken, hoe zij van plan is de uitspraak van het Internationale Gerechtshof (ICJ) ten uitvoer te leggen, die Israël beval zijn activiteiten stop te zetten. voorgenomen militair offensief in de stad Rafah.

‘Wat we hebben gezien sinds het Hof uitspraak heeft gedaan: geen stopzetting van de militaire activiteiten, maar integendeel een toename van de militaire activiteiten, een toename van de bombardementen en een toename van het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking. zoals we gisteravond hebben gezien'', zei Borrell.

De Associatieraad EU-Israël is een orgaan dat de bilaterale betrekkingen tussen de EU en Israël regelt. Het bestaat uit de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. De Raad kwam in oktober 2022 in Brussel bijeen na een onderbreking van tien jaar vanwege meningsverschillen over de Israëlisch-Palestijnse kwestie.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz vertelde Szijjártó dat het Hongaarse EU-voorzitterschap “een ongekende kans is om de positie van Israël in de EU te verbeteren.”

advertentie

Hongarije, de beste vriend van Israël binnen de EU, zal het zes maanden durende EU-voorzitterschap overnemen van België, een land dat minder vriendelijk staat tegenover Jeruzalem.

Het komende Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie zou ernaar streven “de samenwerking tussen de EU en Israël te herstellen tot het niveau van wederzijds respect”, zei Szijjártó tijdens een gezamenlijke persconferentie met Katz, waarbij hij er bij de partijen op aandrong een dialoog te voeren en “de toon van berisping en berisping te onderdrukken.” lezingen”. Hij voegde eraan toe dat het Hongaarse voorzitterschap voorbereidingen zou treffen voor associatiegesprekken tussen de EU en Israël “in die geest”.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken uitte zijn diepe bezorgdheid over de toenemende anti-Israëlische tendensen in internationale organisaties. “Israël heeft recht op een eerlijke en gelijke behandeling in internationale organisaties”, citeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken Szijjártó, eraan toevoegend dat de Hongaarse regering “eenzijdige, bevooroordeelde aanvallen en verklaringen tegen Israël altijd heeft verijdeld, en dat in de toekomst zal blijven doen.”

Het toenemende moderne antisemitisme in Europa “is het resultaat van een absoluut onverantwoordelijk migratiebeleid, waarbij een luidruchtige minderheid vaak de wil van een stille meerderheid terzijde kan schuiven”, aldus Szijjártó.

Katz bedankte de Hongaarse regering voor haar steun en voegde eraan toe: “Hongarije is een echte vriend van Israël, hun banden zijn gebaseerd op respect.” Hij zei dat de strijd van Hongarije tegen het antisemitisme voorbeeldig was en wilde soortgelijke inspanningen zien “in West-Europa en in andere delen van de wereld.”

Tijdens zijn bezoek aan Boedapest had Katz ook een ontmoeting met het hoofd van de Hongaarse Joodse Gemeenschap en legde hij een krans bij het Tree of Life Holocaust-monument van het land in de Hongaarse hoofdstad.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending