Verbind je met ons

Hamas

De Italiaanse premier Meloni is de laatste Europese leider die Israël bezoekt en steun betuigt aan de Joodse staat

DELEN:

gepubliceerd

on

De Italiaanse premier Georgia Meloni ontmoet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Kyria in Tel Aviv. Foto van Avi Ohayon (GPO).

Verschillende andere Europese leiders, waaronder voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Rishi Sunak en de Cypriotische president Nikos Christodoulides. Volgens berichten zou de Franse president Emmanuel Macron volgende week ook op bezoek kunnen komen, maar er is nog geen datum vastgesteld. Een hoge functionaris van de EU zei dat een bezoek aan Israël door Josep Borrell, hoofd van Buitenlandse Zaken van de EU, 'altijd op tafel ligt'. Het hangt af van de gelegenheid, maar we hebben geen datum.'' De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen maandag (23 oktober) in Luxemburg bijeen om de situatie in Israël te bespreken..

“Wij verdedigen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, de veiligheid voor zijn volk. En we begrijpen absoluut dat terrorisme moet worden bestreden. Wij geloven en denken dat u dat op de beste manier kunt doen, want wij zijn anders. tegen die terroristen'', zei de Italiaanse premier Georgia Meloni, terwijl zij de laatste Europese leider was die op zaterdag (21 oktober) Israël bezocht.

“Ik vond het heel belangrijk om persoonlijk te komen om de solidariteit van de Italiaanse regering en het Italiaanse volk te brengen, en om jullie te vertellen dat we ongelooflijke beelden hebben gezien over wat er twee weken geleden is gebeurd”, zei ze.

“Dat liet iets meer zien dan simpelweg, nou ja, een oorlog. Ze lieten iemand zien die Joodse mensen uit deze regio wil weren. En het is aan het antisemitisme. Dat is iets waar we gisteren en vandaag tegen moeten vechten”, voegde ze eraan toe na een bijeenkomst met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Kyria in Tel Aviv. Ze had ook een ontmoeting met president Isaac Herzog.

"Bedankt dat je hier bent gekomen en dat je achter Israël staat. We zeggen altijd dat er één ding beter is dan achter Israël staan. Het is achter Israël staan", zei Netanyahu tegen Meloni.

“We moeten deze barbarij verslaan. Dit is een strijd tussen de krachten van de beschaving en eigenlijk monsterlijke barbaren die onschuldige mensen, baby’s en grootmoeders vermoordden, verminkten, verkrachtten, onthoofden en verbrandden.

advertentie

“Dit is een test, een test van de beschaving en we zullen winnen. En we verwachten van alle landen die zich hebben opgesteld om ISIS te bestrijden, dat ze zich zullen opstellen en tegen Hamas zullen vechten, omdat Hamas de nieuwe ISIS is”, voegde hij eraan toe.

Verschillende andere Europese leiders, waaronder voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Rishi Sunak en de Cypriotische president Nikos Christodoulides.

Volgens berichten zou de Franse president Emmanuel Macron volgende week ook op bezoek kunnen komen, maar er is nog geen datum vastgesteld. De Franse leider is een fervent voorstander van Israël sinds de aanvallen van Hamas meer dan 1,400 Israëli's hebben gedood en 210 gijzelaars hebben ontvoerd en naar Gaza hebben gebracht. Hij zei eerder deze week dat hij zo’n bezoek graag zou zien om hem in staat te stellen ‘humanitaire en diplomatieke prestaties te behalen’.

Een hoge functionaris van de EU zei dat een bezoek aan Israël door Josep Borrell, hoofd van buitenlandse zaken van de EU, "altijd op tafel ligt. Het hangt af van de gelegenheid, maar we hebben geen datum."

De Israëlische ambassadeur bij de EU en de NAVO, Haim Regev, benadrukte donderdag dat "we goede contacten hebben met Borrell, die sprak met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen".

"President van de Europese Raad, Charles Michel, kan ook komen, net als elke andere leider die Israël steunt", voegde de ambassadeur eraan toe.

“We vragen Europa niet om geld of militaire hulp, we vragen om te begrijpen wat er gebeurt en ons te blijven steunen”, zei hij tegen de EU-correspondenten in Brussel.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU kwamen maandag in Luxemburg bijeen om te debatteren over de situatie in Israël en in de regio.

Afgelopen donderdag (20 oktober) heeft het Europees Parlement met overweldigende meerderheid een ongekende resolutie aangenomen, waarin Israëls ‘inherente recht op zelfverdediging’ wordt erkend, ‘waarin in de sterkst mogelijke bewoordingen de verachtelijke terroristische aanvallen van de terreurgroep Hamas tegen Israël worden veroordeeld’ zijn steun aan de staat Israël en zijn volk en “herhalend dat de terroristische organisatie Hamas moet worden geëlimineerd”.

De resolutie riep ook op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars die door de terroristische groepering Hamas zijn meegenomen, en tot de teruggave van de lichamen van overleden gijzelaars.

Gezamenlijke verklaring VS en EU

In een gezamenlijke verklaring die werd afgegeven na een topontmoeting tussen de VS en de EU in Washington op vrijdag (20 oktober), hebben de leiders van de EU en de VS "in de sterkst mogelijke bewoordingen Hamas en zijn brutale terroristische aanslagen in heel Israël veroordeeld".

“Er is geen rechtvaardiging voor terrorisme. Wij bevestigen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen deze gruwelijke aanvallen, in overeenstemming met het internationaal recht, inclusief het internationaal humanitair recht. We zullen nauw samenwerken met partners in de regio om het belang te benadrukken van het beschermen van burgers, het ondersteunen van degenen die die proberen in veiligheid te komen of hulp te bieden, en de toegang tot voedsel, water, medische zorg en onderdak te vergemakkelijken. We zijn bezorgd over de verslechterende humanitaire crisis in Gaza. Het is van cruciaal belang om regionale escalatie te voorkomen.

“Wij roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars en benadrukken onze gedeelde visie dat een tweestatenoplossing de haalbare weg naar duurzame vrede blijft”, concludeerde de verklaring.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending