Verbind je met ons

Israël

In het debat in het EU-parlement behandelt de Europese commissaris de kwestie van Palestijnse schoolboeken en UNESCO-normen

DELEN:

gepubliceerd

on

Leden van het Europees Parlement benadrukten tijdens een debat in het Europees Parlement over de "vooruitzichten voor de tweestatenoplossing voor Israël en Palestina", dat alle Palestijnse schoolboeken en schoolmaterialen die door fondsen van de Europese Unie worden ondersteund, in overeenstemming moeten zijn met de vredesnormen van UNESCO en tolerantie en dat EU-financiering zal moeten worden opgeschort als er duidelijk en onderbouwd bewijs is van misbruik, schrijft Yossi Lempkowicz.

In antwoord op een vraag over deze kwestie tijdens het debat in Straatsburg op dinsdag (13 december), merkte commissaris voor Gelijkheid Dalli op dat de Europese Unie een onafhankelijke studie van Palestijnse schoolboeken heeft gefinancierd aan de hand van gedefinieerde internationale benchmarks op basis van de UNESCO-normen inzake vrede, tolerantie en Geweldloosheid in het onderwijs. Het onderzoek onder leiding van het Georg Eckert Institute for International Textbook Research (GEI) werd gepubliceerd in juni 2021. De Europese Unie heeft een onafhankelijke studie van Palestijnse schoolboeken gefinancierd aan de hand van gedefinieerde internationale benchmarks op basis van de UNESCO-normen inzake vrede, tolerantie en geweldloosheid in Opleiding.

Het onderzoek van het onafhankelijke en internationaal erkende Georg Eckert Institute for International Textbook Research (GEI) werd vorig jaar juni gepubliceerd. "De analyse onthulde een complex beeld," zei Dalli. Het rapport werd gedeeld met het Europees Parlement en de diensten informeerden verschillende commissies van het Europees Parlement.

"De onafhankelijke beoordeling uitgevoerd door de GEI biedt een objectieve basis voor de betrokkenheid van de Europese Unie bij de Palestijnse Autoriteit bij onderwijshervormingen en veranderingen in het leerplan die essentieel zijn met het oog op volledige naleving van de UNESCO-normen inzake vrede, tolerantie, Coëxistentie en geweldloosheid in al het Palestijnse educatieve materiaal', zei de commissaris.

Ze legde uit dat de Europese Unie haar betrokkenheid bij de Palestijnse Autoriteit heeft geïntensiveerd op basis van de studie "met als doel ervoor te zorgen dat verdere hervorming van het leerplan problematische kwesties in de kortst mogelijke tijd aanpakt, en dat de Palestijnse Autoriteit de verantwoordelijkheid op zich neemt om leerboeken niet geanalyseerd in de studie. Het lesmateriaal op Palestijnse scholen is al lang een bron van zorg. Critici signaleren er herhaaldelijk antisemitisme in en wijzen erop dat Israël niet op landkaarten voorkomt en daders van terroristische aanslagen als helden worden voorgesteld.

Afgelopen mei veroordeelde het Europees Parlement de Palestijnse Autoriteit voor het derde achtereenvolgende jaar wegens misbruik van EU-financiering die werd gebruikt om nieuwe gewelddadige en haatdragende leerboeken op te stellen en te onderwijzen "erger dan eerdere edities".

Een door het parlement aangenomen resolutie eiste dat de Palestijnse Autoriteit "nauwkeurig wordt onderzocht", dat het curriculum "met spoed" wordt gewijzigd, en herhaalt eerdere moties die door het parlement zijn aangenomen waarin erop wordt aangedrongen dat financiering aan de PA "voorwaardelijk moet worden gemaakt" op het onderwijzen van vrede en tolerantie in overeenstemming met UNESCO-normen. Dalli zei dat de Europese Unie zich actief zal blijven inzetten voor de herlancering van de tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict. "We blijven de partijen oproepen om concrete stappen te ondernemen om een ​​politieke horizon opnieuw te lanceren en bieden hiervoor onze volledige steun aan", zei ze.

advertentie

"De Europese Unie zal de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en de eerbiediging van het internationaal recht blijven verdedigen en blijven pleiten tegen unilaterale acties", voegde ze eraan toe. Commissaris Dalli sprak namens Josep Borell, hoofd buitenlands beleid van de EU, en sprak de hoop van de EU uit dat de nieuwe Israëlische regering "zal bevestigen dat het land zich volledig inzet voor de gedeelde waarden van democratie en rechtsstaat".

Ze zei dat de EU "hoopt met de volgende regering een serieus gesprek aan te gaan over het conflict en de noodzaak om de politieke horizon voor de Palestijnse bevolking te heropenen".

Aan het begin van haar toespraak zei Dalli dat er meer dan 120 Palestijnen zijn gedood. "Het jaar 2022 is het dodelijkste jaar voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever sinds de Verenigde Naties in 2005 begonnen met het systematisch tellen van dodelijke slachtoffers, gemeten op basis van een maandelijks gemiddelde", zei ze. "Het is het dodelijkste jaar voor Palestijnse kinderen op de Westelijke Jordaanoever in 15 jaar, met 34 kinderen gedood door Israëlische troepen of kolonisten, met een algemeen record van geweld door kolonisten", verklaarde ze.

"We waren getuige van een golf van terreuraanslagen in heel Israël, met meer dan 20 slachtoffers, zoals gerapporteerd door het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA). Dit werd gevolgd door meer Israëlische militaire operaties en invallen in Palestijnse steden", voegde ze eraan toe. .

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending