Verbind je met ons

EU

Dialoogorgaan op hoog niveau EU-Israël komt maandag voor het eerst in tien jaar bijeen in Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

Het zal de eerste bijeenkomst zijn van de Associatieraad EU-Israël sinds 2012. Bij de Associatieraad EU-Israël, opgericht om de betrekkingen tussen beide partijen te versterken, zal de EU-delegatie worden geleid door Josep Borrell, hoofd van Buitenlandse Zaken van de EU, en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. delegatie van premier Yair Lapid, tevens minister van Buitenlandse Zaken.

De Associatieraad EU-Israël zal maandag (3 oktober) in Brussel bijeenkomen, zo maakte de EU bekend.

Het zal de eerste bijeenkomst zijn in tien jaar van dit dialoogorgaan op hoog niveau tussen Israël en de EU, dat werd opgericht om de betrekkingen tussen beide partijen te versterken.

De EU-delegatie zal worden geleid door Josep Borrell, hoofd van de Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken van de EU, en de Israëlische delegatie door premier Yair Lapid, die tevens minister van Buitenlandse Zaken is.

According to an EU statement, the Association Council “will offer an opportunity for wide-ranging discussions on EU-Israel bilateral relations, against the backdrop of global challenges such as Russia’s military aggression against Ukraine, the global energy crisis and rising food insecurity”.

“The discussion will focus on issues such as trade, climate change, energy, science and technology, culture, the respect for human rights and democratic principles, freedom of religion as well as the fight against antisemitism,” the EU said.

The two sides will discuss global and regional issues of shared interest and concern, in particular the Middle East Peace Proces “where the EU hopes to build on the momentum generated at the UN General Assembly”, a reference to Prime Minister Lapid’s speech at the UN where he endorsed a two-state solution between Israel and the Palestinians.

advertentie

Following the speech, Josep Borrell welcomed Lapid’s support for a peace agreement based on two states for two peoples, saying that “a negotiated two state solution is the best way to ensure a just and lasting peace, security and prosperity for both Israel and Palestine”. He said that he would “build on this important commitment at the upcoming EU-Israel Association Council”.

At this occasion, the EU reaffirmed its position which is a “commitment to a just and comprehensive resolution of the Israeli-Palestinian conflict, based on the two state solution, with the State of Israel and an independent, democratic, contiguous, sovereign, and viable State of Palestine, living side by side in peace and security and mutual recognition, and with Jerusalem serving as the future capital of both states.”

De 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen afgelopen juli overeen om de Associatieraad EU-Israël bijeen te roepen, die sinds 2012 niet meer bijeen is gekomen vanwege meningsverschillen over de Israëlisch-Palestijnse kwestie.

De bijeenkomst van de Associatieraad zal plaatsvinden minder dan een maand voordat Israël op 1 november verkiezingen houdt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending