Verbind je met ons

Duitsland

De Duitse bondskanselier Scholz verwerpt het gebruik van de woorden 'apartheid' en 'Holocaust' door PA-voorzitter Abbas tijdens de persconferentie in Berlijn

DELEN:

gepubliceerd

on

Duitse bondskanselier Olaf Scholz (foto) was het niet eens met woorden die werden gebruikt door de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, na gesprekken in Berlijn op dinsdag (16 augustus), schrijft Yossi Lempkowicz.

In een gezamenlijke persconferentie beschreef Abbas de manier waarop Palestijnen door de Israëlische regering worden behandeld als "apartheid" en beweerde dat Israël in de loop der jaren "Holocausts" tegen Palestijnen had gepleegd.

Scholz reageerde onmiddellijk door afstand te nemen van de opmerkingen van Abbas.

“Natuurlijk hebben we een andere beoordeling met betrekking tot de Israëlische politiek. Ik wil duidelijk zeggen dat ik het woord 'apartheid' niet zal gebruiken en ik geloof niet dat het juist is om de term te gebruiken om de situatie te beschrijven', zei Scholz.

De Duitse leider leek ook te grijnzen toen Abbas het woord 'Holocaust' gebruikte voor de acties van Israël. Toen hem werd gevraagd of hij van plan was zijn excuses aan te bieden aan Israël en Duitsland voorafgaand aan het 50-jarig jubileum volgende maand van de... bloedbad van 11 Israëlische coaches en atleten tijdens de Olympische zomerspelen van 1972 in München, noemde Abbas in plaats daarvan vermeende wreedheden begaan door Israël.

“Als we over het verleden willen praten, ga je gang. Ik heb 50 slachtingen die Israël heeft gepleegd”, zei hij tijdens de persconferentie.

Het leek alsof Scholz wilde reageren, maar dat deed hij niet en toen was de pers voorbij, aldus een verslaggever op de persconferentie.

advertentie

Scholz verwierp later de Holocaust-beschuldiging van Abbas in een commentaar op de dagelijkse krant beeld. "Voor ons Duitsers in het bijzonder is elke relativering van de Holocaust ondraaglijk en onaanvaardbaar", zei hij. ''Het vergelijken van de situatie in Israël met de Duitse behandeling van Joden tijdens de Holocaust wordt gezien als relativering.''

De Israëlische premier Yair Lapid bestempelde de opmerkingen van Abbas als een "monsterlijke leugen".

“Mahmoud Abbas die Israël ervan beschuldigt '50 Holocausts' te hebben gepleegd terwijl hij op Duitse bodem stond, is niet alleen een morele schande, maar ook een monsterlijke leugen. Zes miljoen Joden werden vermoord in de Holocaust, waaronder anderhalf miljoen Joodse kinderen. De geschiedenis zal hem nooit vergeven', twitterde Lapid.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zei: “De woorden van Abu Mazen zijn verachtelijk en vals. Zijn verklaring is een poging om de geschiedenis te verdraaien en te herschrijven.''

"De verwerpelijke en ongegronde vergelijking tussen de Holocaust, die werd uitgevoerd door de Duitse nazi's en hun handlangers in een poging om het Joodse volk uit te roeien - en de IDF, die zorgde voor de opkomst van het Joodse volk in hun thuisland, en de burgers verdedigt van Israël en de soevereiniteit van het land tegen brutaal terrorisme – ontkenning van de Holocaust”, voegde Gantz eraan toe.

Tijdens de persconferentie wees Scholz ook een oproep van Abbas voor volledig Palestijns lidmaatschap bij de Verenigde Naties af. "Palestina heeft een waarnemersstatus bij de VN, ik denk niet dat het nu het juiste moment is om dit te veranderen", zei hij.

https://youtube.com/watch?v=De4K_H_4boI%3Ffeature%3Doembed

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending