Verbind je met ons

Israël

'Meer burgers in Gaza werden gedood door Palestijnse Islamitische Jihad-raketten dan door Israëlische aanvallen'

DELEN:

gepubliceerd

on

“Bijna een derde van de Palestijnen die zijn omgekomen bij de laatste uitbraak van geweld tussen Israël en militanten uit Gaza is mogelijk gedood door foutieve raketten afgevuurd door de Palestijnse zijde, volgens een Israëlische militaire beoordeling die consistent lijkt met onafhankelijke berichtgeving door The Associated. Press”, schreef AP afgelopen maandag (8 augustus) in een tweet, een dag nadat een staakt-het-vuren was overeengekomen in het conflict tussen Israël en de Palestijnse Jihad Islamic (PIJà met bemiddeling van Egypte, schrijft Yossi Lempkowicz.

“Deze tweet van Associated Press is niet bedoeld om acties of lijden in het aanhoudende conflict in Gaza te rechtvaardigen, te bagatelliseren of te relativeren”, voegde het persbureau eraan toe. “We delen dit omdat “averechtse” slachtoffers veroorzaakt door de Islamitische Jihad werden weggelaten of onderschat. We moedigen u aan om de video van onze briefing van gisteren te bekijken, in de hoop perspectief toe te voegen over de Islamitische Jihad.”

Het Israëlische leger zei dat in de drie dagen van de gevechten 47 Palestijnen zijn omgekomen – minstens 14 van hen door raketten die door de Islamitische Jihad waren afgevuurd en die niet voldeden. Niemand in Gaza met directe kennis van de explosies in kwestie was bereid er publiekelijk over te spreken, aldus Associated Press. "Maar live tv-beelden lieten zien dat raketten tekortschoten in dicht opeengepakte woonwijken. En AP-bezoeken aan de locaties van twee explosies waarbij in totaal twaalf mensen omkwamen, ondersteunden de vermoedens dat deze werden veroorzaakt door raketten die uit hun koers raakten."

Tijdens een live-uitzending op 7 augustus, Lebanon's Mayadeen TV betrapte een Palestijnse Islamitische Jihad-raket die mislukte en neerstortte in een wijk in Gaza. Je hoort de correspondent tegen de cameraman zeggen dat hij de camera moet afwenden. Volgens de Associated Press heeft Hamas in de nasleep van het conflict ingrijpende beperkingen uitgevaardigd en vervolgens ingetrokken voor buitenlandse journalisten die in de Gazastrook werkten. De beperkingen omvatten onder meer een verbod op verslaggeving over PIJ-raketten die in Gaza tekortschieten en verwondingen en doden veroorzaken, evenals een algemene regel die vereist dat Jeruzalem de schuld krijgt van de laatste escalatie, aldus het rapport. Het geweld begon vrijdag (5 augustus), toen Israël een golf van preventieve luchtaanvallen lanceerde tegen de Palestijnse Islamitische Jihad, de op een na grootste terreurgroep in de Gazastrook, vanwege wat de IDF omschreef als een onmiddellijke dreiging voor Israëlische burgers die in de buurt van Gaza wonen. grens. Een hoge commandant van de PIJ werd gedood, evenals een aantal van hun agenten die de aanval aan het plannen waren.

“Vanuit onze inlichtingendiensten wisten we dat ze concrete plannen hadden om een ​​aanval uit te voeren op Israëlische burgers dichtbij de grens met Gaza. We zagen dat deze dreiging imminent was. Daarom voerden we op vrijdagmiddag (5 augustus) preventieve aanvallen uit. tegen deze specifieke mensen die deze aanval op onze burgers hebben gepland”, zei een Israëlische functionaris.

"De operatie had twee hoofddoelen: defensief, om de burgers van Israël te beschermen tegen het spervuur ​​van raketten, en offensief: om de militaire capaciteiten van de PIJ te beschadigen door aanvallen met nauwkeurig geleide wapens gericht op wapenopslagplaatsen, raketwerpers en productiefaciliteiten."

“Het is de fundamentele plicht van een land om dergelijke aanvallen te voorkomen en zijn burgers te beschermen.” Tegen de tijd dat het staakt-het-vuren zondagavond van kracht werd, had de PIJ, een door Iran gesteunde en gefinancierde terroristische groepering, vanuit Gaza 1,170 raketten en mortieren afgevuurd op het zuiden en het centrum van Israël, en hadden Israëlische vliegtuigen tientallen vermoedelijke terroristen getroffen. doelen. “Van het totale aantal afgevuurde raketten landde 20%, of 180 om precies te zijn, in de Gazastrook, waarbij slachtoffers vielen onder de bevolking”, aldus de Israëlische functionaris.

advertentie

Volgens hem werden er in Gaza meer burgers gedood door PIJ-raketten dan door Israëlische aanvallen. Israël claimde de overwinning gedeeltelijk omdat het twee hoge PIJ-commandanten doodde en omdat er geen Israëliërs werden gedood of ernstig gewond raakten. Het Iron Dome-systeem onderschepte 97% van de raketten die door de terroristische groepering werden gelanceerd. De luchtaanvallen beschadigden ook de capaciteiten van de PIJ, waarbij raketwerpers en hun productiefaciliteiten werden vernietigd.

“We hebben de militaire capaciteiten van de PIJ beschadigd met minimale bijkomende schade en beperkte burgerslachtoffers. Elk burgerslachtoffer is een tragedie en het is onderzocht. We hebben er alles aan gedaan om ze te vermijden, maar er zijn raketlanceringen geweest vanaf schoolpleinen of appartementen en het is bijna onmogelijk om geen schade aan te richten”, zei de functionaris.

Hij merkte op dat, zoals blijkt uit een video die op sociale media is geplaatst, verschillende luchtaanvallen tegen PIJ-commandanten zijn uitgesteld toen de IDF de aanwezigheid van een enkele burger in de buurt van het doelwit ontdekte (zie video hieronder). De Palestijnse Islamitische Jihad is een oudere organisatie dan de andere terroristische groepering, Hamas, die de Gazastrook regeert. “Het is een zeer radicale en gevaarlijke organisatie die geen enkele ambitie heeft om de heerser van welk Palestijns gebied dan ook te worden, in tegenstelling tot Hamas”, aldus Kobi Michael, senior research fellow bij het Institute of National Security Studies (INSS) in Tel Aviv. tijdens een online briefing voor journalisten, georganiseerd door Europe Israel Press Association op maandag.

‘Hun enige agenda, hun ‘raison d’être’, is het leiden van het gewapende verzet tegen Israël.’ Sinds de afgelopen tien jaar is het land een pure proxy van Iran geworden. De PIJ-leider, Ziyad Nakhalah, was (en is nog steeds) in Teheran tijdens de drie dagen van Israëlische operatie tegen de groep. Hoewel het een soennitische groep is, gebruikt de Iraanse sjiitische theocratie hen (en de andere soennitische groep in Gaza, Hamas) als instrumenten om het Midden-Oosten te destabiliseren en desondanks Israël aan te vallen Vanwege de overeenkomsten is het belangrijk om de verschillen tussen de twee groepen te benadrukken: Hamas, die Gaza regeert sinds het vijftien jaar geleden de macht overnam na een militaire machtsovername waarbij tientallen Palestijnen van Fatah werden gedood, is ook een terroristische organisatie, maar ook een politieke organisatie. , sociale en religieuze beweging.

Het onmiddellijke doel is Fatah te verslaan en de Palestijnse Autoriteit, die de Westelijke Jordaanoever regeert, over te nemen. De PIJ heeft dergelijke ambities niet en komt meer overeen met het traditionele plan van een terroristische organisatie. Het werd begin jaren tachtig opgericht, terwijl Hamas later werd opgericht. De afgelopen jaren is de PIJ, in de nasleep van de zwakte van de Palestijnse Autoriteit, sterker geworden op de Westelijke Jordaanoever – vooral in het noordelijke deel – en is verantwoordelijk geweest voor een golf van terreuraanslagen tegen Israëli's. Volgens Kobi Michael is de reden voor het hoge percentage mislukkingen bij het lanceren van raketten dat de technische capaciteit van de PIJ veel lager is dan die van Hamas of Hezbollah.

"De raketten die ze produceren zijn van lage kwaliteit", zei hij. “Degenen die afstanden van 80 tot 100 kilometer op Israëlisch grondgebied hebben bereikt, zijn niet vervaardigd door de PIJ, maar zijn van Iraanse makelij en zijn via de Sinaï en maritieme routes in Gaza geïntroduceerd”, voegde hij eraan toe.

Hamas, de belangrijkste organisatie die Gaza controleert, is aan de zijlijn van het conflict gebleven en heeft niet actief deelgenomen. “Het is een sterk teken dat ze begrepen dat dit het resultaat was van PIJ-beslissingen die slecht waren voor het Palestijnse volk in Gaza. Daarom verwachten we dat Hamas de controle over Gaza zal hebben en een veel strengere controle zal hebben over de Islamitische Jihad. We verwachten van Hamas, hoe graag ze ook willen blijven genieten van de welvaart die ze het afgelopen jaar hebben gehad, met meer dan 40,000 Palestijnse arbeiders die dagelijks naar Israël gaan, om ervoor te zorgen dat de situatie in Gaza rustig en stabiel blijft en dat er geen bedreigingen zijn voor de Gazastrook. Israëlische burgers van de andere kant van de grens”, benadrukte de Israëlische functionaris.

Eén dag nadat het staakt-het-vuren van kracht werd, heropende Israël de commerciële grensovergang Keren Shalom tussen Israël en Gaza, zodat vrachtwagens met brandstof en andere essentiële goederen de Strook konden binnenkomen. “We gingen het leven van de 2 miljoen mensen die in Gaza wonen op vele manieren verbeteren: water, elektriciteit, riolering, maar lieten ook een toenemend aantal Palestijnen uit Gaza Israël binnenkomen voor werk”, zei de Israëlische functionaris.

“Ik wil benadrukken hoe ingewikkeld het is sinds Hamas, dat de Gazastrook controleert, voortdurend de Palestijnen oproept om terroristische aanslagen tegen Israël uit te voeren. Maar tegelijkertijd komen mensen Israël binnen met uiteenlopende banen. Als de beveiliging wordt gescreend, bestaat er een potentieel risico dat ze kwade bedoelingen hebben."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending