Verbind je met ons

EU

EU-ministers van Buitenlandse Zaken stemmen in met langverwachte Associatieraad EU-Israël

DELEN:

gepubliceerd

on

An official removes Israel’s flag at the European Commission (EC) headquarters, after the meeting between Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu and EC President Jean-Claude Juncker was cancelled in Brussels, Belgium, 11 December 2017.

No date has been set yet as the 27 member states must first agree an a common position and agenda. EU foreign affairs chief Josep Borrell said he hopes that the meeting could be held before Israel enters in election mode on November 1st. “Member states almost unanimously agreed that if they are able to agree on a common position and agenda, there is no necessity to wait after November 1st,” he said, schrijft Yossi Lempkowicz.

De Associatieraad EU-Israël is het hoogste orgaan op ministerieel niveau dat de bilaterale betrekkingen bespreekt. Sinds 2012 is de commissie niet meer bijeengekomen vanwege meningsverschillen over de Israëlisch-Palestijnse kwestie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn maandag overeengekomen een bijeenkomst te houden van de Associatieraad EU-Israël, het hoogste orgaan op ministerieel niveau dat de bilaterale betrekkingen bespreekt en dat sinds 2012 niet meer bijeen is gekomen.

EU’s foreign affairs chief Josep Borrell announced the agreement at a press conference following the Foreign Ministers’ meeting in Brussels. He didn’t mention a specific date for such a meeting but said the 27 EU Foreign Ministers need first to agree on a “common position” before setting a date with Israel for convening the Association Council.

“This is the rule with each Association Council,” he explained. Borrell said he hopes that the meeting could be held before Israel enters in elections on 1 November. “Member states almost unanimously agreed that if they are able to agree on a common position and agenda, there is no necessity to wait after November 1st,” Borrell added.

He said that if this is not possible “we will have to wait for a new (Israeli) government to be formed.” If the meeting of the EU-Israel Association Council takes place before the November elections, Israel would be represented by its Foreign Minister, Yair Lapid, who is also interim Prime Minister. Borrell said that the EU position in supporting the two-state solution “has not changed”.

He added that as the situation in the Palestinian territories “is deteriorating”, it would be a good occasion to discuss it with Israel.

advertentie

“It will be a good opportunity to rethink the Middle East peace process,” he said. The last meeting of the EU-Israel Association Council was held in 2012. Since then, political disagreements on the Israel-Palestinian peace process, in particular on the settlements issue, has prevented a new meeting which is normally due to be held every year.

Het werd opgericht in het kader van de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël uit 2000. De samenwerking tussen de EU en Israël op het gebied van bilaterale kwesties als handel, technologie, wetenschap, veiligheid, cultuur en onderwijs is zeer intens. Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël in juni bezocht om de betrekkingen en het partnerschap tussen de EU en Israël te verdiepen, met name op het gebied van energiesamenwerking, aangezien Israël er hard aan werkt om een ​​deel van zijn offshore-gasvoorraden naar Europa te kunnen exporteren. ter vervanging van de Russische aankopen van fossiele brandstoffen sinds de invasie van Oekraïne en de sancties tegen het regime van Vladimir Poetin.

Als minister van Buitenlandse Zaken ontmoette Yair Lapid zijn EU-collega's in Brussel in juli 2021. Tsjechië, een land met een zeer lange en vriendschappelijke relatie met Israël, nam deze maand het roulerende EU-voorzitterschap van de Raad van Ministers over.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending