Verbind je met ons

Israël

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lapid 'haalt uit' naar Borrell van de EU voor zijn bezoek aan Teheran 'terwijl Iran een complot smeedde om Israëlische burgers in Turkije te doden'

DELEN:

gepubliceerd

on

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid haalde uit naar Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, vanwege zijn bezoek aan Teheran, gericht op het nieuw leven inblazen van de vastgelopen onderhandelingen over het nucleaire akkoord met Iran. Polityczno gerapporteerd, schrijft Yossi Lempcowicz.

Na een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian op zaterdag in Teheran, kondigde Borrell aan de pers aan dat de gesprekken over het nucleaire akkoord van 2015, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action of JCPOA, tussen Iran en de wereldmachten "in de komende dagen" zullen worden hervat. ." Hij zei ook dat de indirecte gesprekken tussen de VS en Iran ook zouden worden hervat.

Think PolitycznoJosep Borrell had contact opgenomen met Lapid voordat hij naar Teheran vertrok, omdat hij voorafgaand aan zijn ontmoetingen met de Iraniërs over een aantal punten met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken had willen overleggen. EU-functionarissen zeiden dat Borrell juist contact opnam met Lapid om over al deze punten te overleggen. En in zijn openbare opmerkingen na de bijeenkomsten in Teheran merkte Borrell op dat hij deze bij de Iraniërs ter sprake had gebracht.

Maar Lapid, van wie wordt verwacht dat hij het Israëlische premierschap zal overnemen nadat de Knesset was ontbonden, beschuldigde Borrell ervan de recente beschuldigingen te negeren dat Iran plannen had gemaakt om Israëlische burgers in Turkije te vermoorden.

Vorige week meldden Turkse media dat de veiligheidstroepen van het land verschillende mensen hebben aangehouden die naar verluidt werkten voor een Iraanse inlichtingencel die van plan was Israëlische toeristen in Istanbul te vermoorden of af te pakken.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken had Borrell eerder verteld dat een bezoek aan Iran nu “een strategische fout is die de verkeerde boodschap naar Teheran stuurt”.

“Praten over ‘groot potentieel’ in de Iraanse context, terwijl Iran Israëlische burgers over de hele wereld en vooral in Turkije probeert te vermoorden, duidt op een zorgwekkend gebrek aan zorg voor de levens van Israëlische burgers”, aldus Lapid.

advertentie

In Brussel werd de kritiek van Lapid op het bezoek weggewuifd als onderdeel van een poging om de nucleaire gesprekken te ‘saboteren’. Polityczno.

Borrell zelf heeft eerder de zorgen van Israël over de nucleaire programma’s van Iran afgewezen. gezegde op de Veiligheidsconferentie van München in 2019: “Iran wil Israël wegvagen; daar is niets nieuws aan. Je moet er mee leven”, aldus Polityczno.

Een EU-functionaris, geciteerd door Polityczno, erkende dat “er uiterst zorgwekkende kwesties zijn” waaronder de detentie door Iran van EU-burgers, maar dat Borrell deze zorgen, ook over Israëls eigen veiligheid, rechtstreeks bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian had geuit. Borrell heeft vaak gezegd dat het herstellen van de naleving van het nucleaire akkoord door alle partijen goed zou zijn voor de mondiale stabiliteit, en goed voor het Midden-Oosten, inclusief Israël.

Op Zaterdag, Reuters citeerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian, die verklaarde dat de indirecte gesprekken met de Verenigde Staten over het nieuw leven inblazen van het nucleaire pact van 2015 binnenkort zouden worden hervat.

“We zijn bereid de gesprekken de komende dagen te hervatten. Wat belangrijk is voor Iran is om ten volle te profiteren van de economische voordelen van het akkoord van 2015”, zei Amirabdollahian, eraan toevoegend dat zijn ontmoeting met Borrell “lang maar positief” was geweest.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending