Verbind je met ons

Antisemitisme

Voorzitter van het Europees Parlement in de Knesset: 'Europa zal altijd het bestaansrecht van Israël steunen'

DELEN:

gepubliceerd

on

De Israëlische premier Naftali Bennett had dinsdag (24 mei) een ontmoeting met de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola. Dit is Metsola's eerste officiële bezoek buiten Europa sinds haar verkiezing tot hoofd van de EU-assemblee in januari. Volgens het kantoor van Bennett wisselden de twee van gedachten over de implicaties van de oorlog in Oekraïne en de noodzaak om ophitsing te bestrijden, schrijft Yossi Lempkowicz.

Ze benadrukten ook het belang van nauwere samenwerking tussen Israël en de Europese Unie (EU) op verschillende gebieden, met name voedselzekerheid en energie. “Onze relaties hebben in het verleden ups en downs gekend, maar vanaf nu werken we alleen nog samen aan ups. De Europese Unie en Israël hebben het potentieel voor een geweldige vriendschap”, verklaarde Bennett.

Knesset-lid Shirly Pinto, Israëls eerste dove parlementariër, vertelde Metsola over de stappen die de regering neemt om mensen met een handicap in de samenleving te integreren, inclusief wetgeving die is goedgekeurd op zondagswetgeving die 2 miljard shekels ($ 595 miljoen) toewijst om gehandicapten te helpen integreren in de bredere gemeenschap . Pinto pleitte ook voor meer samenwerking tussen Israël en de Europese Unie op dit gebied. De voorzitter van het Europees Parlement begon haar reis naar Israël zondag met een bezoek aan de Universiteit van Tel Aviv en het Yad Vashem Holocaust Remembrance Centre in Jeruzalem.

Na haar bezoek aan de universiteit twitterde Metsola dat ze onder de indruk was van "de betrokkenheid, de vragen en ideeën van studenten". Tijdens haar rondleiding door Yad Vashem bezocht Metsola de tentoonstelling "Flashes of Memory" en nam deel aan een herdenkingsceremonie in de Hall of Remembrance, evenals het Children's Memorial. Metsola sprak ook de Kknesset, het Israëlische parlement, toe tijdens een speciale zitting. "Laat me duidelijk zijn: Europa zal altijd het bestaansrecht van Israël steunen", zei ze onder applaus. Verwijzend naar haar reis eerder maandag naar Yad Vashem, zei Metsola: “Het doet me pijn om te zeggen dat we vandaag antisemitisme zien toenemen. We weten dat dit een waarschuwingssignaal is voor de mensheid. En het is voor ons allemaal van belang.

“Ik zal niet dubbelzinnig zijn: antisemitisch zijn is anti-Europees zijn. En elke dag zijn we nog steeds getuige van aanvallen op joden, op synagogen.”

Het Europees Parlement, beloofde ze, "is vastbesloten om de cirkel te doorbreken" en "antisemitisme te bestrijden". Metsola sprak het vooruitzicht van vrede tussen Israël en de Palestijnen aan en bevestigde de voortdurende steun van het Europees Parlement voor "een tweestatenoplossing - waarbij de veilige staat Israël en een onafhankelijke, democratische, aaneengesloten, levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar leven en beveiliging".

“Vooruitgang is mogelijk”, hield ze vol, verwijzend naar de opening van de betrekkingen tussen Israël en verschillende Arabische landen in 2020. “De Abraham-akkoorden leken misschien nog maar kort geleden ondenkbaar, maar ze bewezen dat de geschiedenis zich niet altijd hoeft te herhalen. ”

advertentie

Metsola, een politicus uit Malta en lid van de Europese Volkspartij (EVP), de grootste in de EU-vergadering, begon haar bezoek aan Israël met een controverse toen ze kritiek had op een beslissing van Israël om de toegang tot het Europees Parlement te weigeren Manu Pineda , een Spaanse communistische politicus en voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Palestina, voor zijn anti-Israëlische activiteiten, waaronder oproepen tot het verbieden van Israël en ontmoetingen met hooggeplaatste leden van terroristische groeperingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending