Verbind je met ons

Egypte

Tijdens een bijeenkomst in Sharm el-Sheikh komen de Israëlische premier Bennett en de Egyptische president El-Sisi overeen de banden tussen de twee landen te verdiepen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Israëlische premier Naftali Bennett had maandag een ontmoeting met de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi in de kustplaats Sharm El-Sheikh, schrijft Yossi Lempkowicz.

Het was het eerste bezoek van de Israëlische premier aan Egypte in tien jaar.

In een verklaring van het kabinet van de premier staat dat de twee leiders een reeks onderwerpen bespraken, waaronder “manieren om de samenwerking tussen de staten te verdiepen en te versterken, met de nadruk op het verbreden van de wederzijdse handel, en een lange reeks regionale en internationale kwesties.”

Bennett dankte president El-Sisi voor de belangrijke rol van Egypte in de regio en merkte op dat in de ruim veertig jaar sinds de ondertekening het vredesakkoord tussen de twee landen nog steeds als basis blijft dienen voor veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten.

Hij benadrukte ook de belangrijke rol van Egypte bij het handhaven van de veiligheidsstabiliteit in de Gazastrook en bij het vinden van een oplossing voor de kwestie van de Israëlische gevangenen en vermisten.

De twee leiders bespraken ook manieren om een ​​nucleair Iran te voorkomen en de noodzaak om de regionale agressie van dat land een halt toe te roepen.

Ze kwamen overeen de samenwerking en dialoog tussen de twee landen op alle gebieden verder te verdiepen. ''Tijdens de bijeenkomst hebben we eerst en vooral een basis gelegd voor diepe banden in de toekomst'', zei Bennett bij zijn terugkeer naar Israël.

advertentie

‘Israël stelt zich steeds meer open voor de landen in de regio, en de basis van deze al lang bestaande erkenning is de vrede tussen Israël en Egypte. Daarom moeten we aan beide kanten investeren in het versterken van deze link, en dat hebben we vandaag gedaan”, zei hij.

Bennett was de eerste Israëlische premier die Egypte publiekelijk bezocht sinds zijn voorganger Benjamin Netanyahu in 2011 ook in Sharm El-Sheikh de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak ontmoette.

De Jerusalem Post merkte op dat er destijds maar één vlag aanwezig was op de bijeenkomst, de Egyptische. Deze keer zaten de Israëlische en Egyptische leiders naast vlaggen van beide landen.

In een ongebruikelijk vertoon van het Egyptische comfortniveau tijdens een Israëlische bijeenkomst op hoog niveau, kondigde Sisi's kantoor de aanwezigheid van Bennett in Sharm e-Sheikh aan, in plaats van Israël te verlaten om de gebeurtenis bekend te maken.

Israël en Egypte ondertekenden in 1979 een vredesverdrag, maar het werd beschouwd als een “koude vrede”.

Volgens journalist Khaled Abu Toameh, een expert op het gebied van Palestijnse en Arabische zaken, maakt de ontmoeting van de Egyptische president El-Sisi met Bennett deel uit van de inspanningen van Egypte om zijn centrale rol in het Israëlisch-Palestijnse conflict te hervatten en van Sisi's poging om zichzelf af te schilderen als een vredestichter en vredestichter. gunst bij de regering-Biden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending