Verbind je met ons

Israël

Israël veroordeelt de ondertekening door de Poolse president van een wet die restitutie beperkt, herinnert topdiplomaat in Warschau zich

DELEN:

gepubliceerd

on

Poolse president Andrzej Duda (afgebeeld) ondertekende de wet die de kredieten regelt die zijn gedaan door de communistische regering die Polen regeerde van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1989.

Israël heeft de goedkeuring door de Poolse president van een wet veroordeeld die het tuig aan banden legtoverlevenden van de Holocaust of hun nakomelingen om eigendommen terug te vorderen die in beslag zijn genomen door het voormalige communistische regime van het land. Jeruzalem kondigde ook aan dat het uit protest zijn topdiplomaat terugroept, schrijft Yossi Lempkowicz.

De stap kwam nadat de Poolse president Andrzej Duda (afgebeeld) ondertekende de wet, die betrekking heeft op de kredieten die zijn gedaan door de communistische regering die Polen regeerde van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1989.

De door de Poolse president ondertekende wet zegt niets over de Holocaust of de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan wordt bepaald dat elk administratief besluit dat dertig jaar of langer geleden is genomen, niet langer kan worden aangevochten, wat betekent dat eigenaren van onroerend goed van wie in het communistische tijdperk beslag is gelegd op hun huizen of bedrijven, geen compensatie meer kunnen krijgen.

Verwacht wordt dat dit voor altijd de hoop zal ondermijnen van sommige families – zowel joodse als niet-joodse – om eigendommen terug te vorderen die in die tijd in beslag zijn genomen.

Zowel de Amerikaanse als de Israëlische regering hadden er bij Polen sterk op aangedrongen de wet niet aan te nemen, en Israël had gewaarschuwd dat dit de banden zou schaden.

De Israëlische premier Naftali Bennett noemde de ondertekening van de wet door Duda “een beschamend besluit en een schandelijke minachting voor de herinnering aan de Holocaust” en zei: “Polen heeft ervoor gekozen om door te gaan met het schaden van degenen die alles verloren hebben.”

advertentie

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei dat hij de Israëlische zaakgelastigden in Warschau de opdracht had gegeven onmiddellijk naar huis terug te keren en dat de nieuwe Israëlische ambassadeur in Polen, die naar Warschau zou vertrekken, in Israël zal blijven.

Bovendien zei Lapid dat hij de Poolse ambassadeur in Israël, Marek Magierowski, zou aanbevelen de vakantie die hij in zijn land doorbrengt, te verlengen.

“Hij zou de tijd die hem ter beschikking staat moeten gebruiken om aan de Polen uit te leggen wat de Holocaust betekent voor de burgers van Israël en hoeveel we geen minachting voor de nagedachtenis van de slachtoffers en de herinnering aan de Holocaust zullen tolereren”, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. , eraan toevoegend dat Israël in gesprek is met de Verenigde Staten over een verdere reactie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending