Verbind je met ons

Egypte

Een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren wordt van kracht tussen Israël en Palestijnse terroristische groeperingen in Gaza

DELEN:

gepubliceerd

on

Een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren werd vrijdag (21 mei) om 2 uur van kracht tussen Israël en terroristische groeperingen in de Gazastrook. De gevechten begonnen op 10 mei nadat Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere terroristische organisaties in Gaza een spervuur ​​van raketten op Israël hadden gelanceerd, wat aanleiding gaf tot een snelle reactie van het Israëlische leger (IDF). Het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem slaagde erin de meeste raketten neer te halen (meer dan 4,000 afgevuurde raketten), hoewel de spervuurpartijen resulteerden in de dood van een tiental Israëli's. Gezondheidsfunctionarissen in Gaza melden 232 doden, schrijft Yossi Lempkowicz.

Israël zegt dat de meesten van hen terroristen waren. Volgens een verklaring van het kabinet van de Israëlische premier aanvaardde het veiligheidskabinet “unaniem de aanbeveling van alle veiligheidsfunctionarissen, de stafchef van de Israëlische strijdkrachten, het hoofd van de ISA, het hoofd van de Mossad en het hoofd van de Israëlische strijdkrachten. De Nationale Veiligheidsraad zal het Egyptische initiatief voor een wederzijds staakt-het-vuren zonder voorafgaande voorwaarden aanvaarden, dat ‘op een nader te bepalen tijdstip in werking zal treden’. Het voegde eraan toe dat “de politieke leiders benadrukken dat het de realiteit ter plaatse is die de toekomst van de operatie zal bepalen.”

Israëlische veiligheidsfunctionarissen vertelden de ministers naar verluidt dat de militaire capaciteiten van Hamas zwaar beschadigd waren, waaronder drones, antitankeenheden, tunnels en operaties ter plaatse voor het verzamelen van inlichtingen en elektronische oorlogsvoering. Hoewel Hamas nog steeds een voorraad raketten heeft die Tel Aviv kunnen bereiken, zijn ook de lanceerinrichtingen beschadigd. De Israëlische lucht- en artilleriecampagne was gericht op het aanvallen van het uitgebreide terreurnetwerk van Hamas, inclusief tunnels voor het verplaatsen van strijders en munitie. Israël heeft ook geprobeerd het leiderschap en de strijders van de organisatie aan te vallen.

Bijna tien dagen na Operatie Guardian of the Walls tegen Hamas en de lancering van ongeveer 3,750 raketten en raketten op Israël vanuit de Gazastrook, zijn de prestaties van Israël ongekend vergeleken met eerdere gevechtsrondes in Gaza. Volgens analisten en inlichtingenbronnen zijn de prestaties van Israël ongekend in Operatie Guardian of the Walls tegen Hamas zijn ongekend vergeleken met eerdere gevechtsrondes in Gaza. Specifiek berooft de vernietiging van het ondergrondse tunnelsysteem van Gaza, de zogenaamde “metro”, Hamas van een cruciaal strategisch vermogen, zeggen ze. Hamas en de Islamitische Jihad hebben te maken gehad met mislukkingen. Veel raketten die op Israël werden afgevuurd, mislukten bijvoorbeeld en kwamen in Gaza terecht, met Palestijnse slachtoffers tot gevolg, waaronder kinderen.

Voorafgaand aan de vijandelijkheden investeerde Israël in infrastructuur op het gebied van elektriciteit, gezondheidszorg en riolering om de normaliteit in Gaza mogelijk te maken. Desondanks startte Hamas, op irrationele wijze, een aanval op Israël. Palestijnen vierden in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever met demonstraties en vuurwerk nadat het staakt-het-vuren van kracht werd en claimden een “overwinning voor het verzet”, Israëls Kan gemeld. De Amerikaanse president Joe Biden prees het staakt-het-vuren als een “echte kans om vooruitgang te boeken”. Hij zei dat de VS zouden helpen de Iron Dome-systemen aan te vullen en, via internationale organisaties, de Palestijnen zouden helpen bij het reconstrueren van beschadigde gebouwen en het verlenen van humanitaire hulp.

Hij beloofde via de Palestijnse Autoriteit te zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat Hamas niet wordt geholpen bij het aanvullen van zijn arsenaal aan raketten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal “de komende dagen” naar het Midden-Oosten reizen, zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegde eraan toe: “We zullen de komende dagen Israëlische, Palestijnse en regionale tegenhangers ontmoeten om de herstelinspanningen te bespreken en samen te werken om een ​​betere toekomst voor Israëli’s en Palestijnen op te bouwen.”

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, verwelkomde het aangekondigde staakt-het-vuren. “We zijn geschokt en betreuren het verlies van mensenlevens in de afgelopen elf dagen. Zoals de EU consequent heeft herhaald, is de situatie in de Gazastrook lange tijd onhoudbaar geweest. Alleen een politieke oplossing zal duurzame vrede brengen en voor eens en voor altijd een einde maken aan de Palestijnse kwestie. Israëlisch conflict. Het herstellen van de politieke horizon richting een tweestatenoplossing blijft nu van het allergrootste belang. De EU is bereid de Israëlische en Palestijnse autoriteiten bij deze inspanningen volledig te steunen", zei hij.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending