Verbind je met ons

Ierland

Ierse rechtbanken moeten de beslissingen van Russische rechters respecteren in "een volledig Russisch geschil", zegt advocaat

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De eigenaren van een Russisch bedrijf die in Ierland een aanklacht indienen wegens samenzwering met verschillende Russische beklaagden en een in Dublin geregistreerd bedrijf, hebben het Ierse Hooggerechtshof verzocht talrijke hoorzittingen en vonnissen van de Russische rechtbank te negeren.

Michael Collins SC, die de beklaagden vertegenwoordigt, vertelde de rechtbank dat er geen reden is waarom Ierland de beslissing van een Russische rechtbank niet zou respecteren dat Sergei Makhlai, een miljardair en voormalig voorzitter van Togliattiazot (ToAZ, de grootste ammoniakproducent van Rusland), samen met drie andere personen die betrokken waren bij een "massale fraude" tegen ToAZ.

ToAZ heeft de Russische belasting tussen 2009 en 2013 ontdoken door ammoniak - gebruikt om kunstmest te maken - tegen een lage prijs te verkopen aan een Zwitsers bedrijf, dat het tegen marktprijs verkocht en de winst in eigen zak stak, zei hij. Deze feiten van belastingontduiking werden onthuld en bevestigd door de uitspraken van 37 Russische rechters in zeven Russische rechtbanken.

De heer Collins vertegenwoordigde een minderheidsaandeelhouder van ToAZ, United Chemical Company Uralchem ​​(UCCU), die zag hoe honderden miljoenen dollars werden "overgeheveld" en bedrogen, wat leidde tot gerechtelijke procedures in Rusland.

De 70% meerderheidsaandeelhouders van ToAZ, vier in het Caribisch gebied geregistreerde trustkantoren, hebben een procedure aangespannen tegen UCCU en anderen, waaronder een in Dublin geregistreerd bedrijf genaamd Eurotoaz, en beweren dat ze van hun aandelen zijn opgelicht door illegale en corrupte "corporate raiding"-acties door de verdachten.

De heer Collins zei dat de acties van UCCU in Rusland vergelijkbaar waren met procedures voor "onderdrukking van aandeelhouders" in de VS

Sergei Makhlai en de in Wit-Rusland geboren Russische oligarch Dmitry Mazepin, eigenaar van UCCU, staan ​​centraal in het proces.

advertentie

Sergei Makhlai en zijn vader Vladimir, ook een voormalige ToAZ-voorzitter, werden in 2019 in Rusland schuldig bevonden aan het overhevelen van $ 1.4 miljard van ToAZ via transacties met verbonden partijen met behulp van het Zwitserse bedrijf Nitrochem Distribution AG, gecontroleerd door de Zwitserse partner van Makhlais, Andreas Zivy. Voordat ze werden veroordeeld, ontvluchtten de Makhlais het land.

Vier in het Caribisch gebied geregistreerde bedrijven klagen de heer Mazepin, UCCU en andere personen en bedrijven aan, waaronder Eurotoaz.

UCCU en haar medeverdachten hebben al een aantal voorbereidende hoorzittingen gehad in Ierland.

De Caraïbische firma's willen dat UCCU wordt betrapt op minachting van een toezegging van het Hooggerechtshof om, in afwachting van de uitkomst van de Ierse hoofdprocedure, geen Russisch vonnis van 1.2 miljard dollar ten uitvoer te leggen tegen de ToAZ-aanklagers, inclusief de verkoop van ToAZ-aandelen.

De Caribische bedrijven beweren dat UCCU zijn belofte heeft gebroken door te proberen de heer Makhlai in Rusland failliet te laten gaan, wat heeft geleid tot de verkoop van ToAZ-aandelen die zij beweren te bezitten.

De eisers zeiden dat UCCU de Dublin-verbintenis "op grove wijze heeft geschonden" in hun minachtingsverzoek.

De heer Collins, die UCCU vertegenwoordigt, zei dat buitenlandse juridische procedures moeten worden gerespecteerd.

De raadsman zei dat het faillissement van dhr. Makhlai los staat van de arrestatiezaak van $ 1.2 miljard. Het vonnis had alleen betrekking op de activa van de Caribische bedrijven, niet op het faillissement van Makhlai.

De belofte van de beklaagden om het Russische vonnis niet uit te voeren, werd niet gebroken, zei hij.

De raadsman zei dat dit "een volledig Russisch geschil" was tussen Russische bedrijfseigenaren over een massale fraude. Ierland werd "naar binnen gezogen" omdat een in Dublin geregistreerd bedrijf een aandeel had en het werd "afgeschilderd als een brede samenzwering" tussen UCCU en de andere beklaagden.

Op dit 'zeer beperkte rechtsgebied' brachten de eisers deze verzoeken naar het Ierse Hooggerechtshof, dat oordeelde dat de zaak hier kon worden voortgezet om versnippering te voorkomen. Het gerechtshof doet uitspraak op het bestreden besluit.

Rechter Mark Sanfey zet de hybride hoorzitting voort.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending