Verbind je met ons

Ierland

Groeiende onenigheid over het leiderschap van Micheál Martin

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een verschrikkelijk optreden van de Fianna Fáil Party in een tussentijdse verkiezing in Dublin vorige week heeft Micheál Martin's (foto) positie als Taoiseach of premier in de Ierse regering komen steeds meer onder druk te staan. Zoals Ken Murray meldt, cirkelen er haaien binnen zijn partij terwijl een groeiend aantal ontevreden achterbankiers een nieuw gezicht wil om verloren steun terug te winnen.

Er is een oud gezegde dat luidt: "Houd je vrienden dichtbij en je vijanden nog dichterbij."

Dat is een zin die de Ierse premier of Taoiseach Micheál Martin de komende maanden in gedachten moet houden, aangezien hij vanuit zijn eigen gelederen steeds meer onder druk komt te staan ​​als hij zijn partij en regering wil blijven leiden.

advertentie

Volgens Jim O'Callaghan TD, de favoriet om de volgende partijleider te worden, "had ik gedacht dat het onwaarschijnlijk was dat Micheál Martin in 2025 Fianna Fáil naar een verkiezing zou leiden, dat is gewoon mijn eigen mening", zei hij tijdens het weekend als de huidige coalitieregering zet haar strijd voort om de economie weer op de rails te krijgen na de verwoestingen van Covid 19.

De steun van de partij is laag en een combinatie van Covid-moeheid, problemen met huisvesting en een gesloten economie, het niet naar buiten komen van haar boodschap of het feit dat ze is toegetreden tot een ondenkbare drievoudige coalitie worden genoemd als enkele van de redenen voor de steun laten vallen.

De huidige Ierse regering wiens ambtstermijn werd gedomineerd door het aanpakken van de verspreiding van het Covid 19-virus, bestaat momenteel uit een uniek coalitiearrangement na de algemene verkiezingen in februari 2020.

advertentie

Bij de verkiezing van de Dáil of het parlement met 160 zetels won Fianna Fáil van Micheál Martin 38 zetels of 22.2% van de nationale stemmen, Sinn Féin 37, Fine Gael 35, de Groenen 12 met een reeks linkse en onafhankelijken die de rest overnamen.

Na veel onderzoek naar de aanvaardbare opties om een ​​nieuwe regering te vormen, trad Fianna Fáil, onder leiding van Micheál Martin, die zichzelf omschrijft als een centrumlinkse republikeinse partij, uiteindelijk in juni 2020 aan de slag met de centrumrechtse Fine Gael-partij onder leiding van de voormalige Taoiseach. Leo Varadkar.

Als onderdeel van de coalitieovereenkomst hanteren Fianna Fáil en Fine Gael een roterende Taoiseach-regeling. Martin bekleedt de topfunctie tot december 2022, waarna Leo Varadkar hem zal opvolgen voor de aanloop naar de volgende verkiezingen.

Een dergelijke coalitie zou tot voor kort ondenkbaar zijn geweest, aangezien beide tegengestelde partijen bijna 100 jaar geleden werden opgericht na een bittere vijandige splitsing van de oude Sinn Féin over het Anglo-Ierse Verdrag van 1921, waarbij de Britten Ierland verdeelden en de voortdurende onrust die daarop volgde .

De Groene Partij maakt ook deel uit van de nieuwe coalitie, maar zit bij wijze van spreken alleen 'in de tent' om de hedendaagse Sinn Féin buiten te houden!

Om te zeggen dat Micheál Martin's tijd als Taoiseach zwaar was, zou het onderschatten.

Voor alle leiders over de hele wereld zijn Covid-19 en de daaropvolgende lockdown-maatregelen politiek impopulair geweest. In Ierland heeft de regerende Fianna Fáil in opeenvolgende opiniepeilingen enigszins gehamerd op Covid-maatregelen vanwege vertragingen bij het heropenen van de economie.

Een rode C-enquête voor De zakelijke post krant zag vorige maand Fianna Fáil op 13 procent, een daling van bijna de helft ten opzichte van de algemene verkiezingsprestaties van 2020, terwijl tegenstanders Fine Gael tot 30% waren.

Met toenemend gerommel onder de achterban van de FF-partij over haar prestaties in de regering, werd de recente tussentijdse verkiezing in het voornamelijk welvarende kiesdistrict Dublin Bay South door velen gezien als een test voor de partij en de populariteit van Micheál Martin met een versleten electoraat dat sinds maart vorig jaar enigszins aan huis gebonden door Covid-beperkingen!

Toen de stemmen afgelopen vrijdag bij de tussentijdse verkiezing werden geteld, kregen zowel Fine Gael, die oorspronkelijk de zetel bekleedde maar de zetel verliet, als Fianna Fáil, een beetje een kick van het lokale electoraat, waarbij de zetel verrassend naar Ivana Bacik van de Labour Party ging. die vorig jaar slechts 4.4% van de nationale stemmen haalde!

De Fianna Fáil-kandidaat, Deirdre Conroy, kreeg 4.6% van de stemmen, de slechtste in de geschiedenis van de partij! De steundaling van FF was 9.2%!

Het is niet verrassend dat een aantal ontevreden achterbankiers van Micheál Martin die vorig jaar over het hoofd werden gezien voor kabinetsposities, metaforisch gesproken hun messen hebben geslepen!

Jim O'Callaghan TD, die directeur was van de noodlottige verkiezingscampagne van Deirdre Conroy, wees de schuld voor het optreden in de richting van Micheál Martin.

Op de vraag of de Taoiseach Fianna Fáil naar de volgende verkiezingen zou moeten leiden, als het zou doorgaan zoals gepland in 2025, antwoordde de heer O'Callaghan met subtiele stem: "Daar moeten we over nadenken."

Barry Cowen TD, die vorig jaar door Micheál Martin als minister van Landbouw werd ontslagen nadat bleek dat hij niet volledig bereid was te reageren op het rijden onder invloed, maakte ook duidelijk dat het tijd is voor zijn baas om te vertrekken.

In een verklaring aan collega-TD's of parlementsleden, senatoren en EP-leden zei hij dat Fianna Fáil's sombere aandeel in de stemmen 'alarmerend maar vreemd genoeg niet verrassend' was.

Vervolgens riep hij op tot een speciale vergadering van de parlementaire partij tijdens de zomer, zodat de leden persoonlijk konden discussiëren over "de laatste slechte resultaten en de sombere algemene verkiezingen van vorig jaar".

Een andere partijrebel TD die oproept tot verandering aan de top is Marc McSharry, wiens vader Ray tussen 1989 en 1993 EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling was.

ondervraagd over Newstalk-radio in Dublin over de vraag of Micheál Martin moet aftreden, zei Marc McSharry: “hoe eerder hoe beter. Het is niet mijn voorkeur dat hij ons naar de volgende algemene verkiezingen leidt."

De zaken zijn de afgelopen maanden niet geholpen voor Micheál Martin met het nieuws dat grote aantallen jonge mensen de kans wordt ontzegd om huizen te kopen als gevolg van een liefdadige belastingovereenkomst die de regering heeft gesloten met geldrijke buitenlandse aasgierenfondsen die ' zijn de Ierse markt 'binnengevallen' en nieuwe woonwijken opgekocht die ze op hun beurt tegen hoge tarieven verhuren aan echtparen die wanhopig op zoek zijn naar een eigen huis!

De PR-uitval hiervan was rampzalig voor de regering, maar vooral voor Martin, aangezien hij degene is in het kantoor van de Taoiseach.

De onthulling heeft veel woede veroorzaakt bij jongere eerste en tweede kiezers die vinden dat de regering hen in de steek heeft gelaten, een ontwikkeling die heeft bijgedragen aan een afname van de FF-steun.

Sprekend in de nasleep van de tussentijdse verkiezingen in Dublin Bay South, vertelde een uitdagende Micheál Martin aan verslaggevers dat hij zijn Fianna Fáil-partij zou leiden naar de volgende algemene verkiezingen die gepland zijn voor 2025.

"Mijn focus ligt op de regering en de mensen van Ierland, het is buitengewoon belangrijk om Covid-19 door te komen. En het is mijn bedoeling dan, [na] de eerste helft van de regering [wanneer] we de overgang doen en ik zal worden Tánaiste [plaatsvervangend leider] en het is mijn bedoeling om de partij naar de volgende verkiezingen te leiden", zei hij.

Als Fianna Fáil de komende maanden geen verbetering ziet in de opiniepeilingen, kan zijn partij besluiten dat het tijd is voor verandering aan de top.

In de tussentijd lijkt het politieke snipen van ontevreden achterban in de partij door te gaan.

Ierland

Simon Coveney: Ierse minister van Buitenlandse Zaken krijgt vertrouwensstemming

gepubliceerd

on

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney (foto) krijgt later een vertrouwensstemming als de Dáil (Ierse parlement) terugkeert van zijn zomerreces, schrijft de BBC.

Coveney is bekritiseerd vanwege zijn behandeling van de benoeming van voormalig minister Katherine Zappone als speciaal gezant van de VN.

Hij heeft ontkend dat er gelobbyd was om haar te benoemen, maar verontschuldigde zich voor het niet informeren van het kabinet voor een vergadering in juli.

advertentie

Sindsdien heeft ze de functie afgewezen.

Sinn Féin heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de heer Coveney, maar de regering moet een motie van wantrouwen indienen, die zal worden besproken door de TD's (parlementsleden) en er later over zal worden gestemd.

Taoiseach Micheál Martin, van Fianna Fáil, beschreef het als een "onoplettendheid" dat Coveney zijn regeringscollega's niet had geïnformeerd over de benoeming voorafgaand aan de kabinetsvergadering, een beweging die naar verluidt verdeeldheid heeft veroorzaakt.

advertentie

Coveney's partij, Fine Gael, maakt deel uit van een coalitie met Fianna Fáil en de Groene Partij.

Katherine Zappone
Katherine Zappone was een ministeriële collega van Simon Coveney en Leo Varadkar

Later bleek dat Coveney's partijleider Leo Varadkar pas een week voor het kabinet op de hoogte was van de benoeming van een "speciale gezant bij de VN voor vrijheid van mening en meningsuiting", toen Zappone hem hierover sms'te.

In berichten die Varadkar in september uitbracht, liet hij zien dat hij Coveney vervolgens vóór de kabinetsvergadering in juli naar de rol had gevraagd.

Zappone antwoordde dat haar contract spoedig zou worden afgerond.

Op 4 augustus kondigde Zappone aan dat ze de functie van speciale gezant niet zou opnemen, omdat ze van mening was dat "het duidelijk is dat kritiek op het benoemingsproces de legitimiteit van de rol zelf heeft aangetast".

Sinn Féin-president Mary Lou McDonald heeft opgeroepen tot ontslag van Coveney en heeft een motie van wantrouwen in het vooruitzicht gesteld.

Ze bestempelde zijn acties als niet "van het niveau dat van een minister wordt verwacht".

De PvdA heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de regering, maar leider Alan Kelly zei dat er "grotere problemen" waren dan de ruzie.

Op dinsdag (14 september) vertelde Coveney op een partijconferentie dat hij "beschaamd" was dat de benoeming tot een "fiasco" had geleid.

"Het is niet mijn beste maand in de politiek geweest", zei hij.

Verder lezen

Brexit

Commissie keurt Ierse steunmaatregel van 10 miljoen euro voor visserijsector goed in het kader van Brexit

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Ierse regeling ter waarde van 10 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van de visserijsector die wordt getroffen door de terugtrekking van het VK uit de EU, en de daaruit voortvloeiende verlagingen van het quotaaandeel zoals voorzien in de bepalingen van de handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA) tussen de EU en het VK. De steun zal beschikbaar zijn voor bedrijven die zich ertoe verbinden hun visserijactiviteiten voor een maand tijdelijk stop te zetten.

Het doel van de regeling is om een ​​deel van het Ierse verminderde vangstquotum voor andere vaartuigen te sparen, terwijl de begunstigden hun activiteiten tijdelijk stopzetten. De vergoeding wordt toegekend als een niet-restitueerbare subsidie, berekend op basis van het gemiddelde bruto-inkomen voor de vlootomvang, exclusief de kosten van brandstof en voedsel voor de bemanning van het schip. Elke in aanmerking komende onderneming heeft recht op steun voor maximaal een maand in de periode van 1 september tot en met 31 december 2021. De Commissie heeft de maatregelen beoordeeld op grond van artikel 107, lid 3, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ( VWEU), dat de lidstaten in staat stelt om onder bepaalde voorwaarden de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten of regio's te ondersteunen. relatie met het VK.

Daarom vergemakkelijkt de maatregel de ontwikkeling van deze sector en draagt ​​hij bij tot de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid om ervoor te zorgen dat visserij- en aquacultuuractiviteiten op de lange termijn ecologisch duurzaam zijn. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel een passende vorm van steun vormt om een ​​ordelijke overgang in de EU-visserijsector na de terugtrekking van het VK uit de EU te vergemakkelijken. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

advertentie

Het besluit van vandaag (3 september) loopt niet vooruit op de vraag of de steunmaatregel uiteindelijk in aanmerking komt voor financiering van de Brexit Adjustment Reserve 'BAR', die zal worden beoordeeld zodra de BAR-verordening in werking is getreden. Het geeft Ierland echter al de rechtszekerheid dat de Commissie van oordeel is dat de steunmaatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, ongeacht de uiteindelijke financieringsbron. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal ter beschikking worden gesteld onder zaaknummer SA.64035 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

advertentie
Verder lezen

coronavirus

Ontmaskerd: 23 aangehouden wegens fraude met zakelijke e-mail met COVID-19

gepubliceerd

on

Als onderdeel van een door Europol gecoördineerde actie is door de autoriteiten in Roemenië, Nederland en Ierland een geavanceerd fraudesysteem ontdekt dat gebruikmaakt van gecompromitteerde e-mails en fraude met voorschotten. 

Op 10 augustus zijn 23 verdachten aangehouden bij een reeks gelijktijdige invallen in Nederland, Roemenië en Ierland. In totaal werden 34 plaatsen doorzocht. Deze criminelen zouden bedrijven in ten minste 20 landen voor ongeveer € 1 miljoen hebben opgelicht. 

De fraude werd gerund door een georganiseerde misdaadgroep die voorafgaand aan de COVID-19-pandemie al illegaal andere fictieve producten online te koop aanbood, zoals houten pellets. Vorig jaar hebben de criminelen hun modus operandi gewijzigd en zijn ze na het uitbreken van de COVID-19-pandemie begonnen met het aanbieden van beschermend materiaal. 

advertentie

Deze criminele groep - bestaande uit onderdanen van verschillende Afrikaanse landen die in Europa wonen, creëerde valse e-mailadressen en webpagina's die vergelijkbaar waren met die van legitieme groothandelsbedrijven. Door zich voor te doen als deze bedrijven, zouden deze criminelen de slachtoffers, voornamelijk Europese en Aziatische bedrijven, misleiden om bestellingen bij hen te plaatsen en vooruitbetalingen te vragen om de goederen te kunnen verzenden. 

De levering van de goederen heeft echter nooit plaatsgevonden en de opbrengst werd witgewassen via Roemeense bankrekeningen die door de criminelen werden beheerd voordat ze bij geldautomaten werden opgenomen. 

Europol ondersteunt deze zaak sinds het begin in 2017 door: 

advertentie
  • Het samenbrengen van de nationale onderzoekers van alle kanten die nauw hebben samengewerkt met Europol's European Cybercrime Centre (EC3) om zich voor te bereiden op de actiedag;
  • het verstrekken van continue ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen, en;
  • het inzetten van twee van haar cybercriminaliteitsexperts bij de invallen in Nederland om de Nederlandse autoriteiten te ondersteunen bij het controleren van realtime informatie die tijdens de operatie is verzameld en bij het veiligstellen van relevant bewijsmateriaal. 

Eurojust coördineerde de justitiële samenwerking met het oog op de huiszoekingen en verleende ondersteuning bij de uitvoering van verschillende justitiële samenwerkingsinstrumenten.

Deze actie werd uitgevoerd in het kader van de Europees multidisciplinair platform tegen criminele dreigingen (EMPACT).

Bij deze actie waren de volgende rechtshandhavingsinstanties betrokken:

  • Roemenië: Nationale politie (Poliția Română)
  • Nederland: Nationale Politie (Politie)
  • Ierland: Nationale politie (An Garda Síochána)
  • Europol: Europees Cybercrime Centrum (EC3)
     
gehouden EMPACT

In 2010 heeft de Europese Unie een vierjarige beleidscyclus om te zorgen voor meer continuïteit in de strijd tegen de zware internationale en georganiseerde misdaad. In 2017 heeft de Raad van de EU besloten om de EU-beleidscyclus voor de periode 2018 - 2021 voort te zetten. Het is bedoeld om de belangrijkste bedreigingen van de georganiseerde en zware internationale misdaad voor de EU aan te pakken. Dit wordt bereikt door het verbeteren en versterken van de samenwerking tussen de relevante diensten van EU-lidstaten, -instellingen en -agentschappen, evenals niet-EU-landen en -organisaties, inclusief de particuliere sector waar relevant. Cybercrime is een van de prioriteiten voor de beleidscyclus.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending