Verbind je met ons

Ierland

Ierland in de problemen vanwege vennootschapsbelasting

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een overeenkomst over internationale vennootschapsbelasting die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling vorige week door 130 landen heeft bereikt, kan eens en voor altijd een oplossing bieden voor lopende geschillen over de vermeende gunstige behandeling van bepaalde buitenlandse bedrijven. Zoals Ken Murray meldt vanuit Dublin Ierland kan echter in de problemen komen als het probeert vast te houden aan zijn eigen belastingtarief, een tarief dat het de afgelopen decennia een gunstig voordeel heeft gegeven ten opzichte van andere EU-landen als het gaat om het scheppen van banen.

Sinds 2003 hebben grote buitenlandse directe investeerders in Ierland met succes gefunctioneerd in de wetenschap dat hun respectieve vennootschapsbelasting aan het einde van het boekjaar slechts 12.5% van het inkomen zou bedragen en dat is voordat slimme boekhouding en lokale speciale vrijstellingen aan de mix worden toegevoegd!

Het tarief van 12.5% heeft enkele van de grootste Amerikaanse giganten in de internationale handel naar Ierland aangetrokken, waaronder Microsoft, Apple, Google, Facebook, Tik-Tok, e-Bay, Twitter, Pay-Pal, Intel en megafarmaceutische bedrijven. spelers zoals Pfizer, Wyeth en Eli Lilly enz.

advertentie

Tel daarbij op dat het land een hoogopgeleide beroepsbevolking heeft, de levensstandaard goed is, bezoekende CEO's een speciaal tarief voor de inkomstenbelasting krijgen en Ierland [pop: vijf miljoen] nu het grootste Engelssprekende land in de eurozone is , was de aantrekkingskracht van het opzetten van een Europees hoofdkwartier op het Emerald Isle het meest aanlokkelijk.

De aandelenwaarde van directe buitenlandse directe investeringen in Ierland overschreed onlangs de €1.03 biljoen, wat overeenkomt met 288 procent van het Ierse BBP volgens nieuwe cijfers van de binnenlandse centraal Bureau voor de Statistiek waardoor het land de meest aantrekkelijke locatie per hoofd van de bevolking in Europa is voor investeringen van buiten zijn kusten.

In de bemoedigende woorden van de website van de Amerikaans-Ierse Kamer van Koophandel: "Ireland is the gateway to Europe."

advertentie

Met een werkgelegenheidscijfer van ongeveer 250,000 directe buitenlandse investeringen is het dan ook niet verwonderlijk dat Ierland wanhopig een zeer lucratief investeringsstimuleringsbeleid wil behouden.

Een overeenkomst die vorige week werd bereikt door de in Parijs gevestigde OESO tussen 130 landen om een ​​wereldwijd standaardtarief voor vennootschapsbelasting van 15% op te leggen, veroorzaakte een paar slapeloze nachten bij het ministerie van Financiën in Dublin, waarbij sommige senior medewerkers vreesden dat het grote succesvolle Ierse pakket in grote bedrijven uit Silicon Valley in Californië en daarbuiten kunnen op het punt staan ​​te vertragen of erger nog, tot een einde komen.

Volgens Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO: "Na jaren van intensief werk en onderhandelingen zal dit historische pakket ervoor zorgen dat grote multinationale ondernemingen overal hun eerlijke deel van de belasting betalen."

Wat opviel aan de OESO-overeenkomst die gericht is op het creëren van een internationaal gelijk speelveld, was dat van de negen internationale staten die ervoor kozen om zich niet aan te melden, belastingparadijzen zoals St. Vincent's en de Grenadines, Barbados, Estland, Hongarije - de minst favoriete van de EU waren momenteel lid - en Ierland.

Sprekend tot Newstalk-radio in Dublin zei de Ierse minister van Financiën Pascal Donoghue: “Ik denk dat het belangrijk is om te beoordelen wat in ons nationaal belang is en om zelfverzekerd en duidelijk te zijn in het verdedigen van wat volgens ons het beste is voor Ierland en de plichten te erkennen die we hebben jegens de rest van de wereld met betrekking tot hoe we de vennootschapsbelasting beheren.”

Minister Donoghue, die tevens voorzitter is van Eurogroup die toezicht houdt op de prestaties van de euro in de respectieve deelnemende landen, voegde er enigszins vaag aan toe: “Ik wil deelnemen aan dit proces in deze onderhandelingen, maar dit is een kwestie van enorme gevoeligheid voor Ierland en er was niet genoeg duidelijkheid en erkenning van de kernpunten voor ons in de tekst die mij werd voorgelegd.”

Er wordt aangenomen dat een verschuiving van het vennootschapsbelastingtarief in Ierland van 12.5% naar 15% voor bedrijven met een omzet van meer dan € 750 miljoen per jaar de binnenlandse economie bijna € 2 miljard per jaar zou kunnen kosten, een aanzienlijk bedrag in een Ierse context.

Economie professor Lucie Gadenne van de Universiteit van Warwick in Engeland werd geciteerd op: RTE-radio 1 in Dublin door te zeggen dat met belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden die ook de voorstellen ondertekenen, Ierland weet dat "het schrijven aan de muur" is, wat suggereert dat de Ierse regering haar jaarlijkse begrotingscijfers op een creatievere manier zal moeten aanpassen om de verwachte gederfde inkomsten goedmaken als het 15%-tarief wereldwijd wordt toegepast.

De Ierse vrees voor inkomstenderving kan echter worden overschat.

In een commentaar op de mogelijke implicaties van de OESO-overeenkomst voor de economie in Ierland, vertelde de gerespecteerde Ierse economieprofessor John FitzGerald Agence France-Presse: "Ik zie geen reden om het niet aan te nemen als de VS het implementeert.

"Geen enkel bedrijf zou het beter kunnen doen door Ierland te verlaten, dus als 15% overal is, kun je net zo goed in Ierland zijn en betalen.

"Als de VS de regels implementeert, zou Ierland kunnen eindigen met meer [jaarlijkse] inkomsten", zei hij.

De zaak zal naar verwachting eind oktober worden afgerond met een tarief van 15% vennootschapsbelasting vanaf 2023, wat betekent dat de klok tikt voor de Ierse regering als ze hoopt haar eigen succesvolle tarief te behouden.

Het grootste deel van de directe buitenlandse investeringen in Ierland is afkomstig uit de VS.

Nu president Joe Biden niet verlegen is om de wereld te vertellen over zijn Ierse roots, wordt aangenomen dat regeringsfunctionarissen in Dublin de komende maanden waarschijnlijk veel tijd zullen doorbrengen in en terug naar Washington DC, en veel sentimentele, overtuigende charme zullen toepassen in een poging om deals sluiten die niet alleen voordelen opleveren voor Amerikaanse bedrijven die op zoek zijn naar een Europese basis, maar die Ierland in de toekomst net zo aantrekkelijk blijven maken als in het verleden.

Ierland

Simon Coveney: Ierse minister van Buitenlandse Zaken krijgt vertrouwensstemming

gepubliceerd

on

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney (foto) krijgt later een vertrouwensstemming als de Dáil (Ierse parlement) terugkeert van zijn zomerreces, schrijft de BBC.

Coveney is bekritiseerd vanwege zijn behandeling van de benoeming van voormalig minister Katherine Zappone als speciaal gezant van de VN.

Hij heeft ontkend dat er gelobbyd was om haar te benoemen, maar verontschuldigde zich voor het niet informeren van het kabinet voor een vergadering in juli.

advertentie

Sindsdien heeft ze de functie afgewezen.

Sinn Féin heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de heer Coveney, maar de regering moet een motie van wantrouwen indienen, die zal worden besproken door de TD's (parlementsleden) en er later over zal worden gestemd.

Taoiseach Micheál Martin, van Fianna Fáil, beschreef het als een "onoplettendheid" dat Coveney zijn regeringscollega's niet had geïnformeerd over de benoeming voorafgaand aan de kabinetsvergadering, een beweging die naar verluidt verdeeldheid heeft veroorzaakt.

advertentie

Coveney's partij, Fine Gael, maakt deel uit van een coalitie met Fianna Fáil en de Groene Partij.

Katherine Zappone
Katherine Zappone was een ministeriële collega van Simon Coveney en Leo Varadkar

Later bleek dat Coveney's partijleider Leo Varadkar pas een week voor het kabinet op de hoogte was van de benoeming van een "speciale gezant bij de VN voor vrijheid van mening en meningsuiting", toen Zappone hem hierover sms'te.

In berichten die Varadkar in september uitbracht, liet hij zien dat hij Coveney vervolgens vóór de kabinetsvergadering in juli naar de rol had gevraagd.

Zappone antwoordde dat haar contract spoedig zou worden afgerond.

Op 4 augustus kondigde Zappone aan dat ze de functie van speciale gezant niet zou opnemen, omdat ze van mening was dat "het duidelijk is dat kritiek op het benoemingsproces de legitimiteit van de rol zelf heeft aangetast".

Sinn Féin-president Mary Lou McDonald heeft opgeroepen tot ontslag van Coveney en heeft een motie van wantrouwen in het vooruitzicht gesteld.

Ze bestempelde zijn acties als niet "van het niveau dat van een minister wordt verwacht".

De PvdA heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de regering, maar leider Alan Kelly zei dat er "grotere problemen" waren dan de ruzie.

Op dinsdag (14 september) vertelde Coveney op een partijconferentie dat hij "beschaamd" was dat de benoeming tot een "fiasco" had geleid.

"Het is niet mijn beste maand in de politiek geweest", zei hij.

Verder lezen

Brexit

Commissie keurt Ierse steunmaatregel van 10 miljoen euro voor visserijsector goed in het kader van Brexit

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Ierse regeling ter waarde van 10 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van de visserijsector die wordt getroffen door de terugtrekking van het VK uit de EU, en de daaruit voortvloeiende verlagingen van het quotaaandeel zoals voorzien in de bepalingen van de handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA) tussen de EU en het VK. De steun zal beschikbaar zijn voor bedrijven die zich ertoe verbinden hun visserijactiviteiten voor een maand tijdelijk stop te zetten.

Het doel van de regeling is om een ​​deel van het Ierse verminderde vangstquotum voor andere vaartuigen te sparen, terwijl de begunstigden hun activiteiten tijdelijk stopzetten. De vergoeding wordt toegekend als een niet-restitueerbare subsidie, berekend op basis van het gemiddelde bruto-inkomen voor de vlootomvang, exclusief de kosten van brandstof en voedsel voor de bemanning van het schip. Elke in aanmerking komende onderneming heeft recht op steun voor maximaal een maand in de periode van 1 september tot en met 31 december 2021. De Commissie heeft de maatregelen beoordeeld op grond van artikel 107, lid 3, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ( VWEU), dat de lidstaten in staat stelt om onder bepaalde voorwaarden de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten of regio's te ondersteunen. relatie met het VK.

Daarom vergemakkelijkt de maatregel de ontwikkeling van deze sector en draagt ​​hij bij tot de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid om ervoor te zorgen dat visserij- en aquacultuuractiviteiten op de lange termijn ecologisch duurzaam zijn. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel een passende vorm van steun vormt om een ​​ordelijke overgang in de EU-visserijsector na de terugtrekking van het VK uit de EU te vergemakkelijken. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

advertentie

Het besluit van vandaag (3 september) loopt niet vooruit op de vraag of de steunmaatregel uiteindelijk in aanmerking komt voor financiering van de Brexit Adjustment Reserve 'BAR', die zal worden beoordeeld zodra de BAR-verordening in werking is getreden. Het geeft Ierland echter al de rechtszekerheid dat de Commissie van oordeel is dat de steunmaatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, ongeacht de uiteindelijke financieringsbron. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal ter beschikking worden gesteld onder zaaknummer SA.64035 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

advertentie
Verder lezen

coronavirus

Ontmaskerd: 23 aangehouden wegens fraude met zakelijke e-mail met COVID-19

gepubliceerd

on

Als onderdeel van een door Europol gecoördineerde actie is door de autoriteiten in Roemenië, Nederland en Ierland een geavanceerd fraudesysteem ontdekt dat gebruikmaakt van gecompromitteerde e-mails en fraude met voorschotten. 

Op 10 augustus zijn 23 verdachten aangehouden bij een reeks gelijktijdige invallen in Nederland, Roemenië en Ierland. In totaal werden 34 plaatsen doorzocht. Deze criminelen zouden bedrijven in ten minste 20 landen voor ongeveer € 1 miljoen hebben opgelicht. 

De fraude werd gerund door een georganiseerde misdaadgroep die voorafgaand aan de COVID-19-pandemie al illegaal andere fictieve producten online te koop aanbood, zoals houten pellets. Vorig jaar hebben de criminelen hun modus operandi gewijzigd en zijn ze na het uitbreken van de COVID-19-pandemie begonnen met het aanbieden van beschermend materiaal. 

advertentie

Deze criminele groep - bestaande uit onderdanen van verschillende Afrikaanse landen die in Europa wonen, creëerde valse e-mailadressen en webpagina's die vergelijkbaar waren met die van legitieme groothandelsbedrijven. Door zich voor te doen als deze bedrijven, zouden deze criminelen de slachtoffers, voornamelijk Europese en Aziatische bedrijven, misleiden om bestellingen bij hen te plaatsen en vooruitbetalingen te vragen om de goederen te kunnen verzenden. 

De levering van de goederen heeft echter nooit plaatsgevonden en de opbrengst werd witgewassen via Roemeense bankrekeningen die door de criminelen werden beheerd voordat ze bij geldautomaten werden opgenomen. 

Europol ondersteunt deze zaak sinds het begin in 2017 door: 

advertentie
  • Het samenbrengen van de nationale onderzoekers van alle kanten die nauw hebben samengewerkt met Europol's European Cybercrime Centre (EC3) om zich voor te bereiden op de actiedag;
  • het verstrekken van continue ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen, en;
  • het inzetten van twee van haar cybercriminaliteitsexperts bij de invallen in Nederland om de Nederlandse autoriteiten te ondersteunen bij het controleren van realtime informatie die tijdens de operatie is verzameld en bij het veiligstellen van relevant bewijsmateriaal. 

Eurojust coördineerde de justitiële samenwerking met het oog op de huiszoekingen en verleende ondersteuning bij de uitvoering van verschillende justitiële samenwerkingsinstrumenten.

Deze actie werd uitgevoerd in het kader van de Europees multidisciplinair platform tegen criminele dreigingen (EMPACT).

Bij deze actie waren de volgende rechtshandhavingsinstanties betrokken:

  • Roemenië: Nationale politie (Poliția Română)
  • Nederland: Nationale Politie (Politie)
  • Ierland: Nationale politie (An Garda Síochána)
  • Europol: Europees Cybercrime Centrum (EC3)
     
gehouden EMPACT

In 2010 heeft de Europese Unie een vierjarige beleidscyclus om te zorgen voor meer continuïteit in de strijd tegen de zware internationale en georganiseerde misdaad. In 2017 heeft de Raad van de EU besloten om de EU-beleidscyclus voor de periode 2018 - 2021 voort te zetten. Het is bedoeld om de belangrijkste bedreigingen van de georganiseerde en zware internationale misdaad voor de EU aan te pakken. Dit wordt bereikt door het verbeteren en versterken van de samenwerking tussen de relevante diensten van EU-lidstaten, -instellingen en -agentschappen, evenals niet-EU-landen en -organisaties, inclusief de particuliere sector waar relevant. Cybercrime is een van de prioriteiten voor de beleidscyclus.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending