Verbind je met ons

Iran

De voormalige Belgische premier Verhofstadt roept op tot een gedurfde nieuwe EU-strategie ten aanzien van Iran

DELEN:

gepubliceerd

on

In een krachtige toespraak op de Free Iran 2024 World Summit drong voormalig Belgisch premier en lid van het Europees Parlement Guy Verhofstadt er bij de Europese Unie op aan om een ​​drastisch nieuwe aanpak ten aanzien van Iran te hanteren. Hij riep op tot een einde aan de mislukte strategie van de EU van verzoening en zelfgenoegzaamheid jegens het Iraanse regime.

Guy Verhofstadt zei in zijn toespraak tot de verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), Maryam Rajavi: 

Ik zal van deze gelegenheid gebruik maken, mevrouw Rajavi, om vandaag een duidelijke boodschap te geven. Een duidelijke boodschap aan het nieuwe leiderschap van de Europese Unie. Zoals u weet is er na de Europese verkiezingen afgelopen donderdag een nieuwe leider van de Europese Unie benoemd. Er is ook een nieuwe hoge vertegenwoordiger, mevrouw Kaya Kallas. En ik wil dit platform, deze conferentie, samen met u, gebruiken om een ​​werkelijk dringende oproep te doen aan haar en aan het nieuwe leiderschap van Europa om de strategie van de Europese Unie ten aanzien van Iran en de mullahs in Iran drastisch te veranderen.

De strategie van de Europese Unie ten aanzien van Iran van de afgelopen tien jaar is een mislukking geweest. Het is een strategie van verzoening geweest. Het was een houding van zelfgenoegzaamheid. En het is mislukt. Omdat het regime van de mullahs feitelijk zijn kwaadaardige activiteiten voortzet, zijn criminele activiteiten, niet alleen tegen zijn eigen volk, maar ook tegen de wereld. En de lijst van hun wreedheden, beste vrienden, is vandaag de dag lang.

Er is onderdrukking, vooral van vrouwen. Waarom vrouwen? Omdat vrouwen in Iran de ruggengraat vormen van het democratische verzet in Iran. Er vinden brute executies plaats, vooral van politieke dissidenten. Bijna elke dag vindt er een executie plaats van een dappere Iraanse man of vrouw.

We hebben onder het regime van de mullahs een gestage proliferatie van kernwapens gezien. En ze zijn bijna klaar voor een atoombom. En laten we niet vergeten dat er sprake is van destabilisatie van het hele Midden-Oosten. Er is geen enkele terroristische organisatie in dat deel van de wereld die vandaag de dag niet door Iran wordt gesteund en gefinancierd. Dat is de realiteit.

advertentie

Of het nu Hamas is, of het nu Hezbollah is, of het nu de Houthi’s zijn. En tenslotte is het het regime van de mullahs dat ook begonnen is wapens te leveren aan Rusland tijdens zijn brutale invasie van Oekraïne. Nu is er zo’n regime, dat vrouwen onderdrukt, dat dagelijks dissidenten executeert, dat verantwoordelijk is voor de nucleaire proliferatie, dat het hele Midden-Oosten destabiliseert en tegelijkertijd een ander autocratisch regime voedt, omdat Rusland geen enkele legitimiteit meer heeft. En het heeft nooit enige legitimiteit gehad.

Dus mijn oproep vandaag aan de leiders van de 27 landen van de Europese Unie, en in het bijzonder aan het nieuwe leiderschap dat is gekozen en aan de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger, is dat we een nieuwe strategie nodig hebben. Een nieuwe strategie die moediger, moediger en effectiever is. Sterker nog, ik zou zeggen dat we een strategie nodig hebben die net zo stoutmoedig en moedig is als het Iraanse volk zelf. Dat is wat we nodig hebben.

En dat betekent, beste vrienden, een strategie gebaseerd op wat ik vier verschillende pijlers noem. De eerste pijler is het bewijs zelf. En het is wreed dat onze politieke leiders hier niet onmiddellijk in kunnen voorzien. En dat is de erkenning van de Islamitische Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie. Waar wachten ze op?

Ten tweede moet het tweede deel van deze strategie worden stopgezet, namelijk proberen, zoals sommigen doen, het nucleaire akkoord nieuw leven in te blazen. Zo’n deal leidt nergens toe. Het regime van de Iraanse mullahs is niet te vertrouwen. Er is dus geen deal over dit onderwerp.

Ten derde hebben we een nieuwe strategie nodig, vooral in de Europese Unie, om de gijzelaars te bevrijden. En waarom? Want wat er nu gebeurt is schandalig. Individuele deals van landen met het regime. En in plaats daarvan hebben we een meer collectieve aanpak nodig, door een coherente sanctiestrategie tegen het hele regime te lanceren, door het sanctiepakket te verhogen als de gijzelaars niet elke maand worden vrijgelaten. En het is echt schandalig dat de Europese Unie momenteel slechts een paar honderd verantwoordelijke mensen binnen het regime van de mullahs kan sanctioneren.

En tot slot, mevrouw Rajavi, de vierde pijler van een dergelijke nieuwe strategie, hopelijk voor de Europese Unie en hopelijk voor de hele wereld, moet de erkenning en samenwerking zijn met een democratische oppositie die als het enige alternatief wordt gezien, vooral de NCRI, Lieve vrienden. Het is schandalig dat we dit niet kunnen doen omdat het huidige regime geen legitimiteit heeft.

U had het over de 12 procent die aan de presidentsverkiezingen heeft deelgenomen. Laat ik het anders zeggen: 88 procent deed niet mee en boycotte de verkiezingen in Iran. En dat is min of meer hetzelfde als bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, want daar deed, als ik me niet vergis, slechts zeven procent mee. Dat betekent dus dat 93 procent de verkiezingen heeft geboycot. Hoe kun je enige legitimiteit hebben in onze wereld als 93 procent van je volk je regime boycot?

Dat is de realiteit ter plaatse. En dat betekent dat wij, de westerse leiders, moeten ophouden met te doen alsof de mullahs de normale vertegenwoordigers zijn van het dappere Iraanse volk. Zij zijn niet en zullen nooit de vertegenwoordigers van het Iraanse volk zijn.

Dus, mevrouw Rajavi, het is tijd dat de westerse leiders zich met u, met de NCRI, met alle democratische krachten in Iran gaan bezighouden, en zich gaan voorbereiden op de toekomst. Omdat er een toekomst is voor Iran, maar het zal een toekomst zijn zonder de Sjah, zonder de Mullah.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending