Verbind je met ons

Iran

Verontwaardiging in het Belgische parlement over de stijging van het aantal Iraanse executies

DELEN:

gepubliceerd

on

Honderd Belgische parlementariërs hebben hun verontwaardiging geuit over de toename van het aantal executies in Iran. Ze hebben hun steun uitgesproken voor het tienpuntenplan van Maryam Rajavi voor een democratisch Iran en hebben de EU opgeroepen om de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen, schrijft Gérard Deprez, Minister van Etat, België.

Meer dan 100 Belgische parlementsleden van de belangrijkste politieke partijen en alle regio's van het land hebben zich aangesloten bij de internationale verontwaardiging over de toename van het aantal executies in Iran. Onder de ondertekenaars bevinden zich verschillende partijleiders, de voorzitter van de Senaat, en hooggeplaatste leden en commissievoorzitters van de federale en regionale parlementen.

Terwijl het Iraanse volk een vrij Iran nastreeft, heeft het islamitisch-fundamentalistische regime gereageerd met een escalatie van executies, massa-arrestaties en wijdverbreide repressie, vooral tegen vrouwen. Het regime gebruikt executies als terreurtactiek om afwijkende meningen te onderdrukken. In 860 werden ruim 2023 executies uitgevoerd en in 230 ruim 2024, waardoor Iran de belangrijkste beul van vrouwen en jeugdige delinquenten ter wereld is.

De ongekende boycot van de recente schijnverkiezingen in Iran, met minder dan 10 procent deelname, bevestigde opnieuw de absolute afwijzing van het regime tijdens de opstand van 2022, waarin het Iraanse volk verklaarde elke vorm van dictatuur af te wijzen, of het nu de sjah of de Mullahs.

Omdat de heersende religieuze dictatuur niet in staat is gebleken tot hervormingen en alle politieke mogelijkheden voor verandering heeft geblokkeerd, hebben de parlementariërs hun steun uitgesproken voor het recht van het Iraanse volk om in opstand te komen tegen tirannie en repressie, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Ze verwierpen de absurde acties van de rechterlijke macht van het regime tegen 104 leden van de Iraanse oppositie, die politieke vluchtelingen zijn in Europa. Zij spraken hun steun uit voor de verzetseenheden in Iran die strijden tegen het repressieve apparaat van de IRGC.

De parlementariërs herhaalden de oproep van het Europees Parlement, de Belgische Senaat, premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib vorige maand om de IRGC op de terroristenlijst van de EU te plaatsen. De centrale rol van het IRGC bij het onderdrukken van volksopstanden in Iran en zijn destructieve rol in het Midden-Oosten maken het tot een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

advertentie

Als oplossing steunden de wetgevers de democratische aspiraties van het Iraanse volk voor een democratische en seculiere republiek en het tienpuntenplan van Maryam Rajavi, verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), waarin wordt opgeroepen tot de afschaffing van de doodstraf, gendergelijkheid in elk aspect, inclusief het recht van vrouwen om hun eigen kleding te kiezen en deel te nemen aan het politieke leiderschap, de rechten van minderheden, een niet-nucleair Iran, enz.

De Belgische parlementariërs roepen de internationale gemeenschap op om concrete maatregelen te nemen om het Iraanse regime ter verantwoording te roepen voor mensenrechtenschendingen in Iran. We kunnen niet zwijgen in het licht van deze wreedheden en we moeten resoluut optreden om het Iraanse volk te steunen in zijn zoektocht naar vrijheid en gerechtigheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending