Verbind je met ons

Iran

Iraanse oppositieleider: “Pioniersvrouwen die leiding geven aan de omverwerping van het regime”

DELEN:

gepubliceerd

on

Op een internationale conferentie in Parijs op zaterdag benadrukte de Iraanse oppositieleider Maryam Rajavi dat het oplossen van de crises in het Midden-Oosten afhangt van “de omverwerping van de fundamentalistische religieuze dictatuur van Iran.”

Rajavi, de verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran, hield de keynote speech op de conferentie, georganiseerd in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart.

De conferentie benadrukte de cruciale rol van Iraanse vrouwen bij het in stand houden van de gespannen toestand van de Iraanse samenleving, die vaak wordt gekarakteriseerd als 'gloeiende kolen onder de as', en pleitte voor verzetsstrategieën tegen het theocratische regime.

Tientallen prominente vrouwelijke politieke figuren, een laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, voormalige hoge ambtenaren, parlementariërs en vrouwenactivisten uit Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten spraken de conferentie toe.

“Vrouwen in de Volksmojahedin Organisatie van Iran (PMOI/MEK) en de strijdende vrouwen van Iran spelen een beslissende rol bij het bereiken van dit doel,” voegde Rajavi toe, verwijzend naar de drang naar regimeverandering.

Rajavi werd verschillende keren onderbroken door gejuich van de menigte, die voornamelijk uit Iraanse ballingen bestond.

advertentie

Terwijl hij de rol van vrouwen in de recente opstanden in Iran benadrukte, zei Rajavi: “Tijdens de opstand van december 2017 tot januari 2018, de opstand van november 2019 en de landelijke opstand van 2022, aangewakkerd door de tragische moord op Zhina Amini, die enkele maanden duurde. met het offer van 750 demonstranten stonden moedige vrouwen van Iran in de voorhoede van deze bewegingen, waarmee ze aan de wereld hun centrale rol in de strijd lieten zien.”

Rajavi sprak zijn grote vertrouwen uit over de overwinning van de N over het geestelijk regime en over het vestigen van een democratisch systeem dat gendergelijkheid en de fundamentele rechten van het Iraanse volk in het algemeen en vrouwen in het bijzonder respecteert.

“Tegenwoordig houden de mullahs met veel tamtam een ​​schijnproces bij verstek in Teheran tegen 104 leden en functionarissen van de PMOI [Volksmojahedin Organisatie van Iran] en het Iraanse verzet… Een van de belangrijkste aanklachten van de aanklager van het regime tegen deze beweging is dat zij het leiderschap van vrouwen heeft aanvaard. Ze hebben gelijk. Het vrouwelijk leiderschap heeft het bestaan ​​van hun regime op de proef gesteld.”

Vaira Vīķe-Freiberga, de voormalige president van Letland; Najat Vallaud Belkacem, voormalig Minister van Onderwijs, Hoger Onderwijs en Onderzoek, minister van Vrouwenrechten en regeringswoordvoerder van Frankrijk; Anneli Jäätteenmäki, voormalig premier van Finland; Michèle Alliot-Marie, voormalig minister van Buitenlandse en Europese Zaken van Frankrijk, Rosalía Arteaga Serrano, voormalig president van Ecuador; Ana Helena Chacon Echeverria, voormalig vicepresident van Costa Rica; Senator Erin McGreehan, woordvoerder van de Ierse Senaat voor Gelijkheid en Kinderzaken; en Leymah Gbowee, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, behoorden tot de ruim zeventig hoogwaardigheidsbekleders die de gebeurtenis toespraken.

Het publiek reageerde enthousiast op enkele videoclips van vrouwelijke activisten in Iran, die hun berichten naar het evenement hadden gestuurd.

Dr. Vaira Vīķe-Freiberga, voormalig president van Letland, zei: “Vandaag heeft niet alleen Iran te lijden onder een brutale theocratie, maar ook de Oekraïners. Het regime heeft extra bloed aan zijn handen door wapens aan Rusland te leveren. Wij zijn solidair met het Iraanse volk in hun zoektocht naar vrijheid en democratie, naar een regering waarin religie gescheiden is van de staat en waar geen doodstraf bestaat. Jij zult zegevieren.”

De voormalige president van Ecuador, Rosalía Arteaga Serrano, riep de internationale gemeenschap op om “een einde te maken aan het zwijgen en het recht van het Iraanse volk op verzet te erkennen, om een ​​republiek te vestigen met scheiding van religie en staat, zoals verwoord door Maryam Rajavi en NCRI.”

Linda Chavez, directeur van Public Liaison in het Witte Huis tijdens de regering-Regan, benadrukte: “Als deze beweging geen bedreiging vormt voor de mullahs in Iran, waarom besteden ze dan zoveel moeite om hen te demoniseren?

Terwijl ze verwees naar het complot van het Iraanse regime om de Free Iran World Summit van de NCRI in Parijs in juni 2018 te bombarderen, door een van zijn diplomaten, zei ze: “Waarom zouden er moordpogingen zijn? … Maryam Rajavi’s boodschap is een boodschap van vrijheid, haar tienpuntenplan is een plan om het volk van Iran de kans te geven hun leider te kiezen in een toekomstig vrij Iran, en ik twijfel er niet aan dat als er vrije verkiezingen zouden plaatsvinden, hun keuze Maryam Rajavi zal zijn.”

Barones O'Loan DBE, lid van het House of Lords in Groot-Brittannië, riep de Europese regeringen, vooral de regering van Albanië, op om de illegale activiteiten van Teheran tegen te gaan en de rechten van leden van de Iraanse oppositieorganisatie People's Mojahedin Organization of Iran te verdedigen. Ashraf-3 in overeenstemming met het Vluchtelingenverdrag van Genève van 1951, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het internationaal recht. Als we [de hoogste leider van het regime] Ali Khamenei niet uitdagen, zal dit terrorisme tegen het Iraanse verzet verder aanmoedigen. Europa moet achter degenen staan ​​die strijden voor vrijheid en democratie en achter de NCRI.

Ze vervolgde met te zeggen: “De vestiging van een democratisch Iran zal een enorme bijdrage leveren aan de wereldvrede. Ik juich de MEK-verzetseenheden toe, die zich moedig verzetten tegen de meedogenloze IRGC, die door alle EU-landen op terroristenlijsten moet worden geplaatst. De verzetseenheden beschikken over een onmetelijke moed.”

Ingrid Betancourt, een voormalige Colombiaanse senator en presidentskandidaat die jarenlang door de FARC gegijzeld werd, onderstreepte: “Dit is geen genderoorlog, maar een culturele revolutie. In de MEK heerst het gevoel dat de mannen en vrouwen allemaal samen zijn. Vrouwen zijn veilig; ze zijn partners met mannen. Dit is opmerkelijk. Deze vrouwen in Iran lopen voorop in deze strijd. Het Iraanse regime doet zijn uiterste best om de MEK te demoniseren, evenals de terroristen die plannen maken om leden en aanhangers van de MEK te vermoorden.”

Ondanks wijdverbreide arrestaties zijn de activiteiten van de verzetseenheden van de MEK het afgelopen jaar gestaag gegroeid. Vrouwen hebben in deze eenheden een prominente rol gespeeld. Als reactie hierop heeft het geestelijke regime zijn toevlucht genomen tot massale arrestaties van vrouwelijke activisten in Iran. Onlangs heeft zij langdurige gevangenisstraffen opgelegd aan verschillende vrouwelijke aanhangers van de MEK.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending