Verbind je met ons

Iran

Oppositieleider: alle tekenen wijzen op het einde van het mullahs-regime in Iran

DELEN:

gepubliceerd

on

In een toespraak tot duizenden vertegenwoordigers van de Iraanse diaspora in Europa zei de Iraanse oppositieleider Maryam Rajavi vrijdag dat alle tekenen wijzen op het einde van de heersende theocratie.

Rajavi sprak vrijdag een grote conferentie toe in Brussel, aan de vooravond van de eerste verjaardag van de opstand van het Iraanse volk, die begon na de tragische dood van Mahsa (Zhina) Amini. Volgens Rajavi heeft de opstand het potentieel voor de ondergang van het regime benadrukt en het Iraanse volk aan de vooravond van een nieuw tijdperk in zijn geschiedenis gezet, gesteund door vier decennia van georganiseerd verzet.

De voormalige Canadese premier Stephen Harper, de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt, de voormalige Colombiaanse presidentskandidaat en voormalig gijzelaar Ingrid Betancourt, de voormalige Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung en de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot Marie behoorden tot de internationale hoogwaardigheidsbekleders die deelnamen aan de top georganiseerd door de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), een coalitie onder leiding van de belangrijkste binnenlandse oppositiegroep van Iran, de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).

Vertegenwoordigers van het Belgische parlement en partijoverschrijdende delegaties van het Europees Parlement en de parlementen van Europese landen, waaronder Italië, Ierland en IJsland, namen ook deel aan de conferentie in de hoofdstad van Europa.

Maryam Rajavi, de nieuwgekozen president van de NCRI, benadrukte: “Tijdens deze opstand zag de wereld duidelijk een regime dat zijn instabiliteit verhulde met oorlogszucht en terrorisme, en door ophef te maken over zijn raket- en nucleaire programma’s. In werkelijkheid zit het op een kruitvat en heeft het geen toekomst. En toen moedige vrouwen en meisjes – de belangrijkste kracht van verandering – aan de frontlinie opstonden, werd het duidelijk dat de transformatie die in Iran plaatsvindt zo intens en diepgaand is dat deze onvermijdelijk zal leiden tot de ondergang van de religieuze dictatuur en tot de ondergang van de religieuze dictatuur. een vrij Iran.”

Ze benadrukte dat “de factoren die hebben geleid tot het uitbreken van de opstand niet alleen niet zijn afgenomen, maar zelfs intenser, geconcentreerder en ernstiger zijn geworden.”

 “De vijandige benadering van de samenleving tegenover het regime van beulen, die duidelijk werd tijdens de opstand, is duidelijk toegenomen. Het georganiseerde verzet en de verzetseenheden in het land hebben, samen met de sociale netwerken van PMOI, hun activiteiten gericht op het doorbreken van de muur van repressie, het initiëren van opstanden en het uitbreiden ervan. Terwijl de olie-inkomsten van het regime zijn gestegen, heeft het beleid van het plunderen van publieke bezittingen en het verarmen van de massa het explosieve potentieel vergroot en de sociale bereidheid voor opstanden vergroot. In een dergelijke situatie neemt het regime onvermijdelijk zijn toevlucht tot meer controle, onderdrukking en krimp”, onderstreept Rajavi.

advertentie

De deelnemers aan de conferentie, die een breed scala aan politieke stromingen vertegenwoordigden, veroordeelden krachtig het harde optreden van het regime tegen de demonstranten, spraken hun steun uit voor de opstand van het Iraanse volk en benadrukten dat het Westen een morele verantwoordelijkheid heeft om aan de kant van het Iraanse volk te staan, en vooral aan de kant van de jeugd. , terwijl ze ernaar streven een regimeverandering tot stand te brengen.

Volgens het PMOI (of MEK) netwerk zijn tijdens de opstand van vorig jaar minstens 750 demonstranten gedood en 30,000 gearresteerd. Een deel van de locatie voor de conferentie van vrijdag was gewijd aan een tentoonstelling voor de slachtoffers van het harde optreden.

Terwijl ze de rol van de aan de MEK gelieerde verzetseenheden benadrukten, benadrukten de deelnemers aan de conferentie dat de slogans in de straten van Iran, zoals “Weg met de onderdrukker, of het nu de sjah of de leider is”, duidelijk aantoonden dat het Iraanse volk zowel de standpunten van de voormalige sjah als de sjah verwerpt. de dictatuur en de huidige theocratie en proberen een democratische republiek te vestigen die is vastgelegd in het tienpuntenplan van Maryam Rajavi. De afgelopen maanden hebben 3,600 parlementariërs uit de hele wereld, 124 voormalige presidenten en premiers en 75 Nobelprijswinnaars hun steun voor dat plan uitgesproken.

“De heersende geestelijken in Iran hebben nog nooit zo veel behoefte gehad aan verzoening als nu. Onder de immense impact van de opstanden hebben ze meer dan ooit diplomatiek manoeuvreren nodig. Ze proberen de steun van zowel het Westen als het Oosten te winnen tegen het volk van Iran en hun democratische revolutie. Hun methoden om westerse regeringen te dwingen zijn bekend. Gijzelingen, terrorisme, oorlogszucht en het spelen van de nucleaire kaart zijn hun tactieken. Hun centrale eis van de westerse regeringen is om de PMOI en de NCRI te beperken en de weg naar opstand en vrijheid in Iran af te sluiten”, benadrukt Rajavi.

Ze riep het Westen op om de IRGC tot een terroristische organisatie te verklaren, het recht van het Iraanse volk te erkennen om zichzelf te verdedigen tegen de IRGC en andere onderdrukkende krachten, de zes resoluties van de VN-Veiligheidsraad tegen het Iraanse regime te reactiveren, en het dossier van mensenrechtenschendingen in Iran te raadplegen aan de VN-Veiligheidsraad, de leiders van het regime vervolgen voor vier decennia van genocide en misdaden tegen de menselijkheid, en het klerikale regime onder Hoofdstuk VII van het VN-Handvest plaatsen als een bedreiging voor de wereldvrede en veiligheid.

In een deel van zijn toespraak zei de voormalige Canadese premier Stephen Harper dat de demonstranten voor het laatst het ouderlijk huis van Khomeini in brand hadden gestoken. De volgende keer zullen ze het hele regime platbranden. Verwerp de propaganda dat het regime verankerd is en geen georganiseerde oppositie kent. Als een dergelijke oppositie niet bestond, waarom zou het regime dan overgaan tot een dergelijke demonisering van de NCRI en waarom zou het 3,500 leden van uw verzet gevangen zetten? Er is een alternatief te bieden aan het Iraanse volk. Het is simpel. Steun het Iraanse verzet en hun verlangen naar een democratische, seculiere staat. Dit is waar de NCRI al lang voor pleit.

Hij werd gevolgd door de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Michèle Alliot Marie, die zei: “We streven allemaal naar vrijheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, democratische regimes. Vandaag is het een dubbele verjaardag, een tragische, met de dood van Mahsa Amini, die op tragische wijze om het leven kwam. Maar ook markeert 15 september de golf van demonstraties in Iran na de dood van Amini. Na september 2022 kwam er een verandering in de aanpak. Essentiële verandering kan alleen door het Iraanse volk tot stand worden gebracht. Vrijheid, democratie en gendergelijkheid zijn het waard om voor te vechten.”

De voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt voegde eraan toe dat we sinds de dood van Mahsa Amini iets historisch hebben gezien in Iran, waarbij mannen en vrouwen hun leven riskeerden en oproepen tot de omverwerping van het regime. Ze scandeerden 'dood aan de onderdrukker, of het nu de Sjah of de Opperste Leider is.' De omstandigheden in Iran zijn verslechterd, ten nadele van het regime en in het voordeel van het Iraanse volk. De executies van dissidenten door het regime hebben de golf van protesten niet kunnen stoppen. De stilte en passiviteit van de EU en andere westerse landen versterken het terreurbewind van het regime. We moeten een krachtig beleid voeren ten opzichte van het regime, een strategie van verandering in Iran. De EU moet de NCRI erbij betrekken. Tijdens de top van vrijdag werd ook de formele aankondiging gedaan van de vorming van een congres van Iraanse jongeren die in Europa wonen, inclusief de jongeren die Iran de afgelopen jaren hebben verlaten.

Rajavi's toespraak werd herhaaldelijk onderbroken door gezangen en applaus van de enthousiaste menigte die zich uit heel Europa had verzameld. Het bekritiseerde krachtig het huidige beleid van het Westen ten aanzien van Iran en waarschuwde dat de voortdurende verzoening van het religieus fascisme zowel de moordenaars helpt die op het Iraanse volk schieten als de mondiale vrede en veiligheid in gevaar brengt, inclusief de veiligheid van Europa zelf.

Na de bijeenkomst namen duizenden aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran deel aan een demonstratie en ordelijke mars in Brussel.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending