Verbind je met ons

Iran

Het geval van etnische Azerbeidzjanen in Iran

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU moet krachtiger optreden tegen de onderdrukking van de mensenrechten door het Ayatollah-regime en de inmenging in de zuidelijke Kaukasus, schrijft Maurizio Geri.

De relatie tussen Azerbeidzjan en Iran is op zijn slechtst sinds lange tijd. Voor de tweede keer in slechts enkele maanden heeft Baku zijn burgers gewaarschuwd om niet naar Iran te reizen. Volgens de Januari terreuraanslag in de Azerbeidzjaanse ambassade in Iran heeft er een wederzijdse uitzetting plaatsgevonden van enkele diplomatieke medewerkers en de opschorting van de operatie van de Azerbeidzjaanse ambassade. In Februari, hielden de Azerbeidzjaanse autoriteiten bijna 40 mensen vast op verdenking van spionage voor Iran. In Maart een anti-Iraans parlementslid raakte gewond in Bakoe, met de betrokkenheid van de Islamitische Republiek in een poging hem te doden. Sommige geleerden vragen zich zelfs af wat het risico is van a oorlog tussen de twee landen. Eigenlijk is de president van Azerbeidzjan een van de weinige staatshoofden ter wereld die daartoe bereid is uitroepen Irans "door de staat gesponsord terrorisme". Maar waarom is Iran zo geïnteresseerd in het destabiliseren van Azerbeidzjan?

Azerbeidzjan bevindt zich in een netelige situatie, aangezien het door het Westen steeds meer in de belangstelling staat als een nuttig energetisch knooppunt, omwille van de broodnodige brede strategische diversificatie om Moskou het kiesrecht te ontnemen. In het competitieve wereldwijde veiligheidslandschap dat door beide wordt vertegenwoordigd Russian en Chinese pogingen tot overheersing in de voormalige Sovjetstaten, wordt Azerbeidzjan een belangrijke geopolitieke troef voor de EU om Europa te verbinden met het Kaspische bekken en de Centraal-Aziatische regio, en zo de poging van de twee Aziatische rijken om hun invloedssferen en dominantie. Azerbeidzjan bevindt zich ook nog steeds in een staat van staakt-het-vuren met Armenië, de bondgenoot van Rusland en Iran die, zoals onlangs onthuld, een centrale rol spelen door als centraal knooppunt te dienen voor het leveren van gesanctioneerde goederen aan Rusland, waaronder militair materieel dat helpt bij de agressie tegen Oekraïne. Bovendien wordt het voorstel van Azerbeidzjan om de Zangezur-corridor te laten omzeilen door Armenië en rechtstreeks met Turkije te verbinden, sterk gekant door Armenië met Iraanse steun, aangezien Iran niet wil worden afgesneden van de landverbinding met Armenië en dus Rusland. Iraanse opening van zijn consulaat in Kapan laat duidelijk zien hoe Iran zijn steun wil vergroten voor de regionale aspiraties van Yerevan, die de facto in strijd zijn met de doelstellingen van het Westen in de regio. Maar Iran wil zijn invloedssfeer in de zuidelijke Kaukasus zelfs via Azerbeidzjan uitbreiden. In feite is een aanzienlijk deel van de Azerbeidzjaanse bevolking sjiiet en daarom beschouwt Iran Azerbeidzjan als zijn achtertuin voor de uitbreiding van de invloed van zijn soort sjiisme in de regio. Sommige geleerden stelt dat de reden van het toenemende conflict is dat Azerbeidzjan ook een sterke bondgenoot van Israël is, wat een garantie is voor het brede westerse veiligheidspact in de regio, maar een bedreiging vormt voor Iran. Maar er is meer dan dat, er is een diepe reden voor de Iraanse vijandigheid jegens Azerbeidzjan, die al begon sinds de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan in 1991: bijna een derde van de Iraanse bevolking bestaat uit etnische Azerbeidzjanen, en een sterk seculier Azerbeidzjan op een westers traject zou de stabiliteit van het Ayatollah-regime, als inspiratiebron voor de eigen etnische Azerbeidzjaanse gemeenschap, die al protesteerde voor meer rechten.

Vorige maand, eigenlijk in Berlijn, assisteerde ik de Zuid-Azerbeidzjaanse diaspora in Duitsland demonstrating voor mensenrechten, onderwijsrechten en meer vrijheid in Iran, waar de Azerbeidzjaanse minderheid wordt onderdrukt. Terwijl ik tussen deze menigte sta – voornamelijk etnische Azerbeidzjanen die vanuit heel Europa zijn gemobiliseerd – ontdek ik dat de bijeenkomst formeel verband hield met de Khordad-evenement, een nationale opstand van Zuid-Azerbeidzjaans die plaatsvond in 2006 na een racistisch karikatuurschandaal in Iran. Na dit voorval, volgens beweringen, werden meer dan 5,000 activisten vastgehouden en gemarteld. Ongeveer 150 van hen werden vermoord of vermist (door levend te worden verbrand of in het Urmia-meer te worden gegooid). Veel mensen raakten uiteindelijk arbeidsongeschikt.

Zuid-Azerbeidzjanen zijn lange tijd het slachtoffer geweest van vooroordelen en etnische discriminatie door de Iraanse autoriteiten, zowel door de prerevolutionaire Pahlavi-dynastie als door het zittende theocratische regime. De etnische Azerbeidzjanen, die doorgaans als tweederangsburgers worden beschouwd, hebben decennialang een assimilatiebeleid, vernederende stereotypen en gedwongen verhuizingen doorstaan. Er zijn verschillende manieren waarop de taal, cultuur en nalatenschap van het Zuid-Azerbeidzjaanse volk wordt gevormd onderdrukt Vandaag. Hoewel de Iraanse wetgeving minderheden expliciet de vrijheid geeft om hun eigen taal te spreken, verbiedt de centrale overheid het gebruik van Azerbeidzjaans op scholen en hogescholen. De voortdurende Persianisering van Zuid-Azerbeidzjaanse toponiemen is een andere bron van zorg binnen deze opzettelijke culturele toe-eigening, terwijl Azerbeidzjaans cultureel en historisch erfgoed niet alleen wordt genegeerd, maar in sommige gevallen fysiek kan worden vernietigd: het was het geval Tabriz's Ark Castle, dat werd afgebroken door bombardementen om plaats te maken voor nieuwbouw.

Ook de politieke dimensie van de Zuid-Azerbeidzjaanse beweging is onderhevig aan de repressie van het staatsapparaat in Iran. Internationale organisaties, zoals Amnesty International, hebben gedocumenteerd hoe de Iraanse regering regelmatig grote aantallen mensen arresteert tijdens Azerbeidzjaanse demonstraties en culturele evenementen. Talrijke Azerbeidzjaanse activisten worden elk jaar gevangengezet, gemarteld en/of in ballingschap geduwd als resultaat van hun inspanningen om de politieke en culturele rechten van Zuid-Azerbeidzjanen te bevorderen.

Het is erger geworden voor deze etnische groep sinds de opflakkering van de Mahsa Amini-protesten in september 2022. Demonstraties tegen verplichte hijabwetten brachten uiteindelijk ook politieke, sociale en economische eisen tot uiting, waarbij sommigen de afschaffing van de Islamitische Republiek eisten (zoals “ Vrijheid, Rechtvaardigheid en Nationale Overheid”-slogans). De Iraanse autoriteiten mobiliseerden op hun beurt al hun veiligheidstroepen om de demonstraties neer te slaan, ook in de Zuid-Azerbeidzjaanse provincies. Het harde optreden was behoorlijk brutaal, zoals blijkt uit een uitgebreid verslag gepresenteerd door een groep experts: volgens het rapport bedroeg het aantal gedetineerden in Tabriz, de grootste stad in Zuid-Azerbeidzjan, "alleen al in de eerste twee weken van de protesten meer dan 1700 demonstranten". Verder leidden de invallen van de overheid tussen september en december 2022 tot het neerschieten van in ieder geval vierentwintig slachtoffers door de veiligheidstroepen en de verwonding van honderden demonstranten in de regio Azerbeidzjan in Iran. Ten minste 6 etnische Azerbeidzjanen waren ter dood veroordeeld.

advertentie

Een paar specifieke gevallen zijn bijzonder gewichtig. In september 2022 een tiener uit Zanjan Mehdi Mousavi werd vermoord door de rechtshandhavingsinstanties. Mehdi's familie en verwanten werden bedreigd en verteld om te zwijgen over de moord. Bij een andere gelegenheid, de doel was een 22-jarige Nasim Sedghi, wiens familie gedwongen werd te verklaren dat haar overlijden een ongeluk was.

De strijd van en repressie tegen de Zuid-Azerbeidzjanen krijgt mogelijk onvoldoende internationale aandacht, net als vele andere oorzaken in Iran en het Midden-Oosten. Dit is de reden waarom de Azerbeidzjaanse gemeenschappen in verschillende landen en op verschillende platforms moeten herinneren aan hun zaak.
Het versterken van het maatschappelijk middenveld en de minderheden in Iran, samen met het steunen van de mensenrechten van alle burgers, zou de juiste Europese strategie zijn om het onderdrukkende regime van de ayatollahs en hun destructieve beleid ten opzichte van het Westen en zijn bondgenoten te beteugelen. Het is ook belangrijk dat de EU, gesteund door de VS, duidelijk maakt dat Iraanse provocaties en aanvallen op Azerbeidzjan of andere landen in de regio verdere sancties zullen inhouden en Azerbeidzjan zelfs zullen helpen als de situatie daarom vraagt, met inbegrip van praktische hulp door zelfhulp. -verdediging. Zal de EU toestaan ​​dat Iran zich blijft bemoeien met de zuidelijke Kaukasus, met de steun van Rusland, of zal het de taak zijn om een ​​nieuwe bemoeienis in soevereine landen van de Europese periferie te voorkomen en de vrijheid en mensenrechten te steunen van mensen die onderdrukt worden onder de Ayatollah-regime? De tijd zal het leren, maar de EU moet niet te lang wachten. Het risico van een nieuwe escalatie in de periferie is groter dan ooit.

Maurizio Geri, Ph.D, is een voormalig NAVO-analist en ontvanger van de EU Marie Curie 2024/2026 Fellowship, om onderzoek te doen naar de samenwerking tussen de EU en de NAVO op het gebied van EDT's, om Russisch-Chinese hybride oorlogsvoering te bestrijden in de context van het verband tussen energie en hulpbronnen. Hij is ook een door de Italiaanse marine geselecteerde reservist-luitenant. Hij is de auteur van "Etnische minderheden in democratische moslimlanden: Turkije en Indonesië" Palgrave Macmillan, 2018

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending