Verbind je met ons

Iran

"Het Iraanse volk is klaar om het regime omver te werpen", zegt oppositieleider tegen EP-leden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran, Maryam Rajavi, heeft er bij de leden van het Europees Parlement op aangedrongen een veel hardere houding van de EU en haar lidstaten tegen het theocratische regime in Teheran te steunen. Ze zei dat de bevolking van haar land in opstand was gekomen tegen religieus fascisme en bekritiseerde de passiviteit van Europa als reactie op de executies van demonstranten, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Maryam Rajavi keerde vier jaar na haar laatste bezoek terug naar het Europees Parlement, een periode waarin het verzet van de bevolking tegen de heerschappij van de mullahs in lran enorm is gegroeid. Ze is nu gekozen president van het vooraanstaande oppositieorgaan, de Nationale Raad van Verzet van Iran. Haar strijd duurt een leven lang, sinds ze deelnam aan studentenprotesten tegen het dictatoriale bewind van de laatste sjah.

Tientallen EP-leden van verschillende politieke groeperingen kwamen naar Maryam Rajavi luisteren. Ze zei dat sinds begin mei 112 gevangenen door het regime zijn geëxecuteerd in een poging een sfeer van terreur te creëren om verdere opstanden te voorkomen. De mensen hadden gereageerd met protesten tegen deze brutaliteit moorden maar de reactie van Europa was teleurstellend geweest.

"Helaas zijn we getuige van een gebrek aan actie van de Europese Unie en haar lidstaten", zei ze. “Is het verzet tegen executies niet een van de bekende principes van de Europese Unie? Dus waarom als het om Iran gaat, economische belangen en politieke overwegingen het belang van de mensenrechtensituatie bagatelliseren?”

"Ik ben hier vandaag om de stem te zijn van de demonstranten in Iran, vooral vrouwen, die in opstand zijn gekomen tegen religieuze dictatuur", voegde ze eraan toe en zei dat haar boodschap was dat het Iraanse volk in opstand is gekomen om religieus fascisme omver te werpen. “Ze verwerpen tirannie in al zijn vormen en zullen volharden in hun strijd totdat ze vrijheid en democratie hebben bereikt.”

Stanislav Polčak van de EVP-fractie zei dat het Europees Parlement de oprichting van een democratische en seculiere republiek in Iran moet steunen en beschreef de Nationale Raad van Verzet als de enige actieve oppositie tegen het regime. Een ander EVP-afgevaardigde, Ivan Štefanec, zei dat onder het leiderschap van Maryam Rajavi de mensen in Iran "dichter dan ooit bij hun vrijheid" zijn. Hij drong er bij degenen die nog steeds dachten dat het voor de EU mogelijk was om een ​​constructieve relatie met het regime te hebben, op aan om de les van de geschiedenis te onthouden, dat "verzoening niet werkt als ze geconfronteerd worden met fascisme".

Ryszard Czarnecki van de ECR-groep veroordeelde degenen die nog steeds hoopten op zaken als gewoonlijk met het Iraanse regime, en zei dat de mullahs een hoge prijs zouden moeten betalen voor het leveren van drones aan Rusland voor gebruik in de oorlog in Oekraïne. Maar Jan Zahradil, ook van de ECR, waarschuwde dat sommige EU- en VS-politici zich op hun gemak voelen bij de status quo, omdat ze nog steeds geloven dat ze deals met het regime kunnen sluiten.

advertentie

Binnen Iran groeit het georganiseerde verzet. De Nationale Raad van Verzet en haar kernbestanddeel, de People's Mojahedin Organization (MEK), hebben onvermoeibaar gezocht naar democratische verandering. Het 10-puntenprogramma roept op tot een republiek met scheiding van religie en staat, volledige individuele en sociale vrijheden, gendergelijkheid, autonomie voor etnische nationaliteiten, afschaffing van de doodstraf, een onafhankelijke rechterlijke macht, een vrije markt, ontbinding van de Revolutionaire Garde, en een niet-nucleair Iran met internationale en regionale coëxistentie en samenwerking.

Maryam Rajavi riep de Europese Unie op om de Revolutionaire Garde op te nemen in haar lijst van terroristische organisaties, om het zogenaamde 'snapback-mechanisme' te activeren in de nucleaire deal met Iran van 2016, waardoor de VN-sancties tegen het regime zouden worden hersteld, om het regime aan te wijzen als een ernstige bedreiging van de wereldvrede en veiligheid en erkenning van het recht van het Iraanse volk om te strijden om het regime omver te werpen, evenals wat zij de “legitieme strijd van de Iraanse jeugd” tegen de Revolutionaire Garde noemde.

De protesten, zei ze, hadden zowel de huidige klerikale dictatuur als de sjahs dictatuur die eraan voorafging verworpen; het waren valse alternatieven. "Het Iraanse volk is klaar om het regime omver te werpen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending