Verbind je met ons

Iran

De EU staat onder toenemende druk om de IRGC op de zwarte lijst te zetten als terroristische entiteit

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie en haar 27 lidstaten staan ​​onder toenemende druk om de volledige Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op de zwarte lijst te zetten als terreurorganisatie.

Hoewel dit voorstel al jaren in behandeling is, zit er een nieuw elan en een groter gevoel van urgentie achter na vier maanden van landelijke onrust die het voortbestaan ​​van de Islamitische Republiek op de proef heeft gesteld. Videoclips hebben de rol van de IRGC en haar paramilitaire Bassij-troepen benadrukt bij het onderdrukken van de roep van jonge Iraniërs om vrijheid en democratie, en zijn over de hele wereld uitgezonden.

Ondertussen hebben Iraanse activisten benadrukt dat de misdaden van de IRGC niet beperkt blijven tot de recente opstand. Sinds de oprichting in mei 1979 had de IRGC de taak om koste wat het kost het klerikale regime in stand te houden en voorrang te geven aan de onderdrukking van afwijkende meningen. Het leidde de meedogenloze campagne om Iraanse Koerden af ​​te slachten in 1980, was betrokken bij de inzet van honderdduizenden Iraanse kinderen om mijnen te vegen aan de frontlinies van de oorlog tussen Iran en Irak, en plande of gaf opdracht tot 150 terroristische aanslagen tegen de belangrijkste Iraanse oppositie , de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) in Irak van 1993 tot 2003.

In 1993 onthulde de MEK het bestaan ​​van de Quds Force, de buitenaardse arm van de IRGC, in het veelgeprezen boek “Islamic Fundamentalism, the New Global Threat”. In tal van persconferenties en onthullingen heeft het de onmiskenbare, decennialange rol van de IRGC bij terroristische daden onderstreept, waaronder het vermoorden en ontvoeren van dissidenten.

Met behulp van volmachten van de Quds Force plande en voerde de IRGC de moord uit op 141 MEK-leden in Irak van 2009 tot 2016, waaronder 52 ongewapende inwoners van Kamp Ashraf, MEK-leden, die in september 2013 werden afgeslacht.

De IRGC heeft ook een sleutelrol gespeeld in de binnenlandse repressie. Op direct bevel van Opperste Leider Ali Khamenei doodde het meer dan 1,500 demonstranten tijdens een landelijke opstand in november 2019.

Iraanse activisten hebben lang volgehouden dat de overlevingsstrategie van de heersende theocratie steunt op twee pijlers: onderdrukking in eigen land en export van terrorisme naar het buitenland.

advertentie

De IRGC, haar Quds-strijdmacht en gevolmachtigden hebben hun bereik in het Midden-Oosten en Europa en in de Verenigde Staten uitgebreid, alleen maar om de aandacht af te leiden van het gebrek aan mogelijkheden om sociale en economische problemen thuis op te lossen. Het bloedbad van het Syrische volk, het Jemenitische conflict, de inmenging in Irak, de financiering van de Hezbollah in Libanon en talrijke gevallen in Europa zijn allemaal voorbeelden van de IRGC die terroristische acties leidt. De Quds Force heeft vele terroristische operaties uitgevoerd in verschillende landen in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika.

Volgens de factsheet van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd de IRGC in zijn geheel aangemerkt als een buitenlandse terroristische organisatie omdat zij:

  • Leidde de moord op ten minste 608 Amerikaanse soldaten in Irak tussen 2003 en 2011, volgens het Pentagon
  • Samenzwering om de Saoedische ambassadeur in de VS in Washington DC te vermoorden in 2011
  • Voerde het bevel over de genocide in Syrië, inclusief de chemische aanvallen waarbij honderdduizenden Syriërs om het leven kwamen, onder wie honderden kinderen
  • Stuurde minstens 5,500 Afghaanse jongeren naar hun dood in Syrië, met nog 12,000 vermisten
  • Beval de slachting van Iraakse burgers door een sektarische oorlog in dat land aan te wakkeren
  • Leidde en regisseerde alle sjiitische terroristische organisaties in Irak, Hezbollah in Libanon, de Houthi's in Jemen en andere terroristen in Bahrein
  • Was betrokken bij het bombardement op de Khobar-torens in Saoedi-Arabië in 1996

In april 2019 herhaalde Maryam Rajavi, de verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), de noodzaak om de IRGC op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Ze herinnerde zich dat het Iraanse verzet vele malen eerder had verklaard dat de lijst van terroristen van de IRGC in zijn geheel noodzakelijk is voor vrede en veiligheid in het Midden-Oosten.

Een soortgelijk begrip wordt opgemerkt onder andere bezorgd over de situatie in Iran. Agnes Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International, zei op 30 september: "Zonder vastberaden collectieve actie van de internationale gemeenschap, die verder moet gaan dan louter verklaringen van veroordeling, worden talloze gezichten gedood, verminkt, gemarteld, seksueel misbruikt of achter de tralies gegooid. uitsluitend voor hun deelname aan protesten.”

Het op de zwarte lijst zetten van de IRGC is ook gesuggereerd door veel vertegenwoordigers van de EU, de Verenigde Staten en Canada. Een "Early Day Motion" in het Britse Lagerhuis, ondertekend door 37 parlementsleden in 2017, "merkt op dat de Qods Force van de IRGC al verboden is als een terroristische organisatie; is het eens met de verkozen voorzitter van de NCRI, Maryam Rajavi, dat het inperken van de middelen en fondsen van de IRGC in het belang is van het Iraanse volk en van de vrede en veiligheid in de regio; is van mening dat de langetermijnbelangen van het VK en het Iraanse volk samenvallen wat betreft het tegengaan en beperken van het onaanvaardbare gedrag van de IRGC; en roept de regering op om de IRGC en het Iraanse ministerie van Inlichtingen in hun geheel te verbieden als buitenlandse terroristische organisaties.”

Het Europees Parlement zal deze week de zwarte lijst van de IRGC bespreken.

Volgens Iraanse activisten, met name de NCRI, had de IRGC al lang op de zwarte lijst moeten staan. Het bestraffen van boegbeelden en entiteiten binnen de IRGC of zijn filialen hebben geen effectieve invloed gehad op de activiteiten van de IRGC en zullen dat ook niet doen.

De activisten beweren dat het niet verbieden en op de lijst plaatsen van de IRGC als een terroristische entiteit de IRGC alleen maar zou aanmoedigen om meer terroristische activiteiten uit te voeren, evenals meer misdaden tegen de menselijkheid. Verder uitstel zou de geloofwaardigheid van de Europese landen ondermijnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending