Verbind je met ons

Iran

De Iraanse oppositieleider spreekt zijn vertrouwen uit over de regimewisseling in de aanloop naar het nieuwe jaar

DELEN:

gepubliceerd

on

De Iraanse oppositieleider Maryam Rajavi heeft donderdag (29 december) een verklaring afgegeven ter gelegenheid van het komende nieuwe jaar, waarin ze verkondigde: “2023 is het jaar van vrijheid voor het Iraanse volk, vrede en vriendschap voor de mensen van de wereld.”

Haar verklaring valt nauw samen met het bereiken van de 100 in Iranth dag van aanhoudende, landelijke onrust veroorzaakt door de moord op Mahsa Amini, een jonge Iraans-Koerdische vrouw door toedoen van Teheran's "moraliteitspolitie". Nadat ze onderweg naar een heropvoedingscentrum was geslagen, raakte ze in coma en werd ze naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze drie dagen later stierf.

Openbare protesten over die moord begonnen onmiddellijk in de nasleep van haar begrafenis in de stad Saqqez, en verspreidden zich vervolgens snel naar andere plaatsen in alle 31 Iraanse provincies. De People's Mojahedin Organization of Iran (MEK), een pro-democratische oppositiegroep, volgt de voortgang van de opstand en heeft vastgesteld dat deze nu meer dan 300 steden en dorpen omvat.

De MEK heeft ook informatie verzameld van haar uitgebreide binnenlandse netwerk in Iran over het harde optreden van het regime tegen afwijkende meningen in de afgelopen 100 dagen. Het heeft meer dan 750 gevallen geïdentificeerd van demonstranten die op straat zijn gedood, hetzij door geweervuur, hetzij als gevolg van langdurige afranselingen door veiligheidstroepen, waaronder de Basij-militie, een entiteit gecontroleerd door de Islamitische Revolutionaire Garde.

Het dodelijke optreden heeft de Iraanse oppositie en haar aanhangers ertoe aangezet om de langdurige oproepen tot actie van westerse mogendheden te herhalen, waaronder oproepen om de IRGC aan te merken als een terroristische groepering. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken legde in 2018 precies zo'n aanwijzing op, en zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie hebben de volgende rechtszaak besproken, maar moeten dit nog doen. De MEK heeft aangedrongen op een vergelijkbaar verbod van het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid, en heeft in het algemeen steun uitgesproken voor een breder sanctieregime gericht tegen Iraanse terroristen en mensenrechtenschenders.

Rajavi's boodschap voor het nieuwe jaar zinspeelde op het vooruitzicht van hernieuwde bespreking van deze voorstellen toen hij suggereerde dat 2023 "het jaar zou kunnen zijn van toenemende internationale solidariteit met de opstand van het Iraanse volk". Ze vroeg de westerse mogendheden echter alleen expliciet om die solidariteit tot uitdrukking te brengen door "de strijd van het Iraanse volk om de theocratie van de mullahs omver te werpen" als legitiem te erkennen.

Ondanks de aanvankelijke focus op gedwongen sluierwetten en de moord op Mahsa Amini, wordt de aanhoudende opstand algemeen erkend als een van de grootste uitdagingen ooit voor het heersende systeem en als een uitdrukking van de populaire eisen voor regimeverandering. Slogans als 'dood aan de onderdrukker, of het nu de sjah is of de opperste leider', onderstrepen dat de collectieve ambitie van het volk specifiek is om een ​​nieuwe, democratische regeringsvorm te vestigen.

advertentie

Het kader voor die nieuwe regering bestaat in de vorm van de Nationale Raad van Verzet van Iran, een coalitie onder leiding van de MEK die Maryam Rajavi heeft aangewezen als overgangspresident na de omverwerping van de mullahs. Zij heeft op haar beurt een 10-puntenplan voor de toekomst van Iran gepromoot dat de weg bereidt voor vrije en eerlijke verkiezingen, scheiding van religie en staat en gelijke bescherming voor de wet voor vrouwen en minderheden.

De boodschap van donderdag bracht de groeiende verwachting onder Iraanse activisten van de oppositie over dat ze de kans zullen krijgen om het plan van Rajavi in ​​het komende jaar uit te voeren, nadat de pogingen van het regime om afwijkende meningen te onderdrukken mislukken in de aanwezigheid van internationale steun voor de pro-democratische opstand.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending