Verbind je met ons

Iran

Nu een nucleaire overeenkomst met Iran op handen lijkt, herhaalt Israël zijn verzet: 'Deze overeenkomst zal ongeveer een kwart biljoen dollar naar de portemonnee van de Iraanse terreuradministratie sturen'

DELEN:

gepubliceerd

on

De Israëlische plaatsvervangende premier Naftali Bennett riep de Amerikaanse president Joe Biden en de Amerikaanse regering op "om, zelfs nu op dit laatste moment, af te zien van het ondertekenen van de (nucleaire) overeenkomst met Iran".

"Deze overeenkomst zal ongeveer een kwart biljoen dollar sturen naar de portemonnee van de Iraanse terreuradministratie en naar haar regionale volmachten, en zal Iran in staat stellen om centrifuges te ontwikkelen, installeren en exploiteren, met bijna geen beperkingen, in slechts twee jaar", zei hij. in een verklaring.

"Het afgelopen jaar, zelfs toen het heel dichtbij was, hebben we onze tegenhangers in het Witte Huis met succes overtuigd om niet toe te geven aan de Iraanse eisen. Ik hoop dat dit zo zal blijven", voegde Bennett eraan toe.

Hij benadrukte dat Israël geen partij is bij de overeenkomst en "niet gebonden is aan een van de beperkingen die uit de overeenkomst voortvloeien en alle beschikbare instrumenten zal gebruiken om te voorkomen dat het Iraanse nucleaire programma doorgaat."

Israëlische premier Lapid spreekt met Franse president Macron  

De Israëlische premier Yair Lapid herhaalde ook het verzet van Israël tegen een terugkeer naar de nucleaire deal van 2015 met Iran, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action - (JCPOA), en zou niet verplicht zijn door een dergelijke overeenkomst, in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron.

"Israël zal er alles aan blijven doen om te voorkomen dat Iran een nucleair vermogen krijgt", zei Lapid.

advertentie

De twee leiders bespraken uitvoerig de Iraanse nucleaire kwestie. De Israëlische premier "herhaalde de noodzaak van een duidelijke en ondubbelzinnige boodschap dat er geen aanvullende concessies zullen worden gedaan aan de Iraniërs", aldus de verklaring.

"Premier Lapid benadrukte dat de Iraniërs doorgaan met het voeren van onderhandelingen over een aanbod dat werd gepresenteerd als 'te nemen of te laten'. De premier waarschuwde ook dat in dat aanbod nieuwe elementen zitten die de grenzen van het oorspronkelijke JCPOA overstijgen, en dat het de weg zal effenen voor aanzienlijke investeringen in het Iraanse terroristische netwerk en ter versterking van het Iraanse leger."

De Franse president Macron benadrukte zijn inzet om te voorkomen dat Iran een kernwapen verwerft.

Volgens het Elysée-paleis herhaalde president Macron "de inzet van Frankrijk voor de veiligheid van Israël en zijn vastberadenheid om bij te dragen aan dialoog en stabiliteit in de regio".

De Franse president sprak met Lapid over zijn uitwisseling de vorige dag met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Amerikaanse president Biden en de Britse premier Boris Johnson. "Hij sprak zijn wens uit dat de inspanningen worden voortgezet om een ​​overeenkomst te bereiken die een terugkeer naar de naleving van het JCPOA mogelijk zou maken en die rekening zou houden met de veiligheidsbelangen van Israël en de andere landen in de regio", aldus de verklaring van het Elysée.

Met het vooruitzicht van een naderende overeenkomst zei het hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) dat de VN-waakhondgroep "absoluut niet" zal afzien van haar eis dat Iran een antwoord geeft dat de aanwezigheid van sporen van niet-aangegeven nucleair materiaal op verschillende plaatsen rechtvaardigt. plaatsen in het land.

"Het stopzetten van een onderzoek is niet iets wat het IAEA gewend is te doen en het bureau zal dat ook nooit doen", zegt Rafael Grossi tegen CNN. "We hebben een verplichting - een wettelijke verplichting - die is om veel dingen op te helderen die Iran op dit moment niet heeft opgehelderd ... We proberen dat al heel lang te doen."

Hij voegde eraan toe dat “het heel eenvoudig is. We moeten een verklaring hebben: als er nucleair materiaal was, waar is het dan nu? En dan zullen we in staat zijn om een ​​rapport te maken dat ja, we hebben de kwestie opgehelderd."

Een bijeenkomst om de JCPOA deze week nieuw leven in te blazen? 

Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, zei dat een mogelijke vergadering gewijd aan het herstel van de nucleaire deal met Iran "deze week" zou kunnen plaatsvinden nadat Teheran had gereageerd op een voorstel van het blok.

“Eind vorige week stond er een vergadering gepland in Wenen, maar dat was niet mogelijk. Het is echter mogelijk dat het deze week plaatsvindt", aldus Borrell.

Hij voegde eraan toe dat de onderhandelingen zo ver mogelijk waren gegaan en dat de gesprekken "een keerpunt" hadden bereikt.

"Iran heeft een reactie gegeven die ik redelijk achtte om door te geven aan de Verenigde Staten", zei hij.

“De Verenigde Staten hebben nog niet officieel gereageerd. Maar we wachten op hun reactie en ik hoop dat hun reactie ons in staat zal stellen de onderhandelingen af ​​te ronden – ik hoop het, maar dat kan ik u niet verzekeren”, voegde Borrell eraan toe.

De Amerikaanse president Biden spreekt met Europese leiders 

De Amerikaanse president Joe Biden besprak zondag (21 augustus) de lopende nucleaire onderhandelingen met Iran tijdens een telefoongesprek met de leiders van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, volgens een verklaring van het Witte Huis.

Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Boris Johnson spraken over de "noodzaak om de steun voor partners in het Midden-Oosten te versterken", aangezien de onderhandelingen in Wenen over het nucleaire programma van Teheran een eindpunt leken te bereiken.

De leiders bespraken ook de noodzaak om "gezamenlijke inspanningen te ondernemen om de destabiliserende regionale activiteiten van Iran af te schrikken en te beperken", aldus de verklaring.

De oproep komt slechts enkele dagen nadat Iran naar verluidt zijn schijnbare had laten vallen eerste vereiste voor het nieuw leven inblazen van de nucleaire deal van 2015 om de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) te schrappen van de lijst van buitenlandse terroristische organisaties van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een hoge functionaris van de Biden-administratie geciteerd door CNN onthulde dat de reactie van Iran eerder deze week op een ontwerp-nucleair akkoord voorgesteld door de Europese Unie geen melding maakte van Teheran's eerdere vaste standpunt over de IRGC.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending