Verbind je met ons

Iran

NCRI-VS-conferentie roept op tot vastberaden beleid ten aanzien van Iran op 20e verjaardag van MEK's Natanz-onthulling

DELEN:

gepubliceerd

on

Op woensdag 17 augustus werd een paneldiscussie gehouden, getiteld "NCRI-VS-conferentie om de nucleaire agenda van Teheran te onderzoeken op de 20e verjaardag van de Openbaring van Natanz", gehouden door het kantoor in Washington van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), schrijft Shahin Gobadi.

Een vooraanstaande reeks deskundigen op het gebied van nationale veiligheid en non-proliferatie spraken over de huidige stand van zaken van het nucleaire wapenprogramma van het Iraanse regime, de agenda van Ebrahim Raisi en zijn staat van dienst na een jaar in functie. De conferentie riep op tot een vastberaden beleid ter erkenning van de onverzettelijkheid van het Iraanse regime en de gevaarlijke escalaties van zijn nucleaire en terroristische activiteiten, en de aanhoudende opstand van het Iraanse volk om fundamentele verandering in hun land te brengen.

Tot de sprekers behoorden ambassadeur John Bolton, voormalig Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Joseph Lieberman, voormalig senator van de Verenigde Staten uit Connecticut, ambassadeur Robert Joseph, voormalig staatssecretaris voor wapenbeheersing en internationale veiligheid, Olli Heinonen, voormalig plaatsvervangend directeur-generaal van de International Atomic Energy Agentschap, generaal Chuck Wald, voormalig plaatsvervangend bevelhebber van het Amerikaanse Europese Commando, Soona Samsami, Amerikaanse vertegenwoordiger van de NCRI, en Alireza Jafarzadeh, adjunct-directeur van het kantoor in Washington, NCRI. James Rosen, Chief White House Correspondent, Newsmax, modereerde de conferentie,

In haar openingstoespraak zei mevrouw Samsami: “De onthullingen over de uraniumverrijkingslocatie in Natanz en de zwaarwatervoorziening van Arak waren niet de enige NCRI-onthullingen. Het heeft meer dan 100 onthullingen gedaan over verschillende aspecten van het nucleaire wapenprogramma van het Iraanse regime, waarvan de meeste zijn verschenen in opeenvolgende IAEA-rapporten.” "Inderdaad, ware het niet voor die onthullingen, zou de meest actieve staatssponsor van terreur nu het gevaarlijkste wapen hebben gehad," voegde ze eraan toe. “Ondanks het blootleggen van ongeveer twee decennia van ontkenning, bedrog en dubbelhartigheid van de kant van de heersende theocratie over haar kernwapenprogramma, hebben westerse mogendheden gekozen voor verzoening in plaats van vastberadenheid, concessie na concessie aanbiedend aan de mullahs in de nutteloze hoop hen te overtuigen schoon te komen. Als het Westen in 2002 na de onthullingen van de NCRI een beslissend beleid had aangenomen, zou het regime vandaag niet zulke vorderingen hebben gemaakt met zijn kernwapenprogramma.”

Samsami concludeerde: “Het Westen moet een krachtig standpunt innemen, waarvan de minste is om de zes resoluties van de Veiligheidsraad te activeren. De ultieme oplossing voor de nucleaire crisis en het kwaadaardige gedrag van het klerikale regime is regimeverandering door het Iraanse volk en het georganiseerde verzet, en de oprichting van een democratisch gekozen republiek, een taak van de NCRI en de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) werken naar 24/7 toe.”

In zijn opmerkingen bekritiseerde ambassadeur John Bolton het voortdurende beleid van dialoog met het regime en zei: “Al meer dan 20 jaar heeft dit regime gelogen over zijn nucleaire programma. Daarom, als er een deal wordt gesloten, is de realiteit dat het regime zich er niet aan zal houden.” Hij concludeerde dat er "veel redenen zijn waarom we niet voor de overeenkomst van 2015 zouden moeten gaan."

Senator Joe Lieberman verklaarde dat de onthulling van de NCRI in 2002 de context schiep voor een tweeledige manier om te reageren op het nucleaire programma van het regime. Verwijzend naar de weerzinwekkende mensenrechtensituatie en de toename van executies in Iran, evenals de toename van terroristische activiteiten in het buitenland onder het bestuur van president Ebrahim Raisi, concludeerde hij: "De Opperste Leider koos een moordenaar die meer dan 529 mannen heeft gedood , 21 vrouwen en meerdere kinderen in slechts een jaar tijd. We moeten weglopen van de discussies met dit regime in Wenen. Hoe kunnen we een regering vertrouwen die onze nationale veiligheidsadviseur probeert te vermoorden? Dit regime zal zijn gedrag nooit veranderen. Ons beleid zou dus moeten zijn om regimeverandering te ondersteunen. We moeten achter het volk van Iran staan, inclusief de NCRI.”

advertentie

Ambassadeur Bob Joseph benadrukte de noodzaak van een vastberaden beleid ten aanzien van Iran. Hij zei: "Als er een overeenkomst komt, en als we de sancties opheffen, zal het resultaat zijn dat het [Iraanse regime] terrorisme zal steunen, meer raketten zal maken, regimes zoals Syrië zal steunen en het Iraanse volk zal onderdrukken." Hij voegde eraan toe: “We mogen de Iraniërs die democratie en vrijheid zoeken niet in de weg staan.”

Olli Heinonen erkende het belang van de onthulling van de NCRI in 2002 en de impact van het daaropvolgende IAEA-onderzoek op zijn eigen leven. Hij bevestigde ook dat de samenwerking tussen Noord-Korea en het Iraanse regime op het gebied van het nucleaire programma tot op heden voortduurt.

Generaal Chuck Wald was het met andere panelleden eens over de noodzaak van een krachtig beleid ten aanzien van Iran en zei: “De IRGC moet op de lijst van de Foreign Terrorist Organization blijven staan. Dat zijn ze." Hij drong er ook op aan dat het Westen actie moet ondernemen tegen het programma voor ballistische raketten van het Iraanse regime.

Alireza Jafarzadeh gaf details over de onthullingen van de NCRI van de afgelopen decennia, waarbij hij benadrukte dat de NCRI negen maanden na Natanz ook onthullingen deed over centrifugetestfaciliteiten bij Kala Electric in Oost-Teheran, een laserverrijkingsfaciliteit in Lashkar Abad, en de Lavizan-Shian plaats in Teheran. Hij legde uit:

“We hebben een bijna compleet beeld gegeven van het kernwapenprogramma van het regime; het regime was op de touwen. Er was de beste kans voor de wereld om haar kernwapenprogramma in een vroeg stadium te stoppen. In plaats daarvan haastte de EU zich, met steun van de VS, het regime te hulp en begon met het te onderhandelen, hen concessies te doen, en legitimeerde uiteindelijk haar verrijkingsprogramma en keek toe hoe het regime stap voor stap de bom bouwde. En dat is waar we zijn. Desalniettemin kan het kernwapenprogramma van het regime nog steeds worden gestopt.”

Jafarzadeh vertelde verder over de groei van de Iraanse verzetsbeweging, de inzet van het publiek voor regimeverandering en de verspreiding van de verzetseenheden door middel van acht rondes van grote protesten sinds 2018, waarvan sommige meer dan 200 steden overspoelden, ondanks massale arrestaties.

"Onder toezicht van Raisi zijn het afgelopen jaar de executies meer dan verdubbeld, inclusief de hervatting van openbare ophangingen", zei Jafarzadeh. “Terreurcomplotten in het buitenland zijn toegenomen, ook op Amerikaanse bodem, en het nucleaire verzet is doorgegaan. En dit alles is gebeurd terwijl het Westen het regime voortdurend concessies deed en aansprakelijkheid ontweek. Dus met dit regime zal elke concessie hen agressiever maken, zal clementie ten aanzien van terrorisme meer terrorisme voortbrengen, en terugtrekken in de nucleaire kwestie zal hun vlucht naar de bom alleen maar versnellen.”

Op 14 augustus 2002 onthulde de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging, de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), - op basis van gedetailleerde informatie verkregen door het binnenlandse netwerk van haar belangrijkste lidorganisatie, de MEK - het bestaan ​​van een geheime nucleaire site in Natanz, centraal Iran.

De onthulling leidde tot de eerste inspecties van Iraanse nucleaire sites door de International Atomic Energy Agency (IAEA).

Die onthulling werd gevolgd door verschillende andere onthullingen om een ​​alomvattend beeld te geven van het kernwapenprogramma van Teheran.

Het leidde tot zes sanctieresoluties van de VN-Veiligheidsraad tegen Iran.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending