Verbind je met ons

België

Belgische regering 'geeft groen licht' voor Iraans terrorisme

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Belgische parlement zal stemmen over een wetsvoorstel betreffende de “overdracht van veroordeelde gevangenen” tussen België en het Iraanse regime. Het wetsontwerp wijkt af van het contract “uitlevering van criminelen” en is specifiek voor criminelen die schuldig zijn bevonden in België of Iran. schrijft Hamid Bahrami.

Het wetsvoorstel bevat 22 artikelen. In de vijfde paragraaf van het artikel wordt de “veroordeelde” geïnterpreteerd als een persoon die op grond van een gerechtelijk bevel is veroordeeld en die veroordeling doorbrengt. Volgens het derde artikel kan de veroordeelde verzoeken zijn veroordeling in zijn eigen land door te brengen.

We moeten weten waarom het Iraanse regime geïnteresseerd is in zo'n verdrag met een westerse democratie. Assadollah Assadi, een lid van de Iraanse ambassade in Wenen, kreeg van de rechtbank in Antwerpen in België een gevangenisstraf van 20 jaar voor het organiseren van een complot om een ​​grote Franse demonstratie te bombarderen die werd gehouden door een verbannen oppositiegroep in 2018. Het evenement werd bijgewoond door duizenden Iraniërs die in Europa wonen en internationale politieke figuren, waaronder Europese parlementsleden.

Het was de eerste keer sinds de islamitische revolutie van 1979 dat een Iraanse functionaris in de EU met dergelijke aanklachten werd geconfronteerd. Drie anderen werden ook veroordeeld. Ze werden gearresteerd tijdens een gezamenlijke operatie van de Duitse, Franse en Belgische politie.

Toen Assadi werd gearresteerd, zei de Franse regering dat het complot was gepland door de Iraanse inlichtingendienst (MOIS). Tijdens het proces tegen Assadi lobbyde het Iraanse regime bij de Europese regeringen om alle aanklachten te negeren, maar zijn pogingen mislukten.

Daarom besloot Teheran zijn veroordeelde agenten vrij te laten door middel van een gijzelingsbeleid. Er is echter geen Belgisch staatsburger of gijzelaar met dubbele nationaliteit in Iran. Brussel lijkt andere Europese regeringen te vertegenwoordigen waarvan de burgers in Iran gevangen zitten. Iran International, een in Londen gevestigde omroeporganisatie, beweerde dat twee Belgische burgers momenteel in de gevangenis zitten in Iran.

Het opsluiten van westerse staatsburgers in de hoop losgeld te krijgen is een lucratieve zaak geworden voor de Iraanse mullahs. Het biedt hen ook de mogelijkheid om verdragen voor de uitwisseling van gevangenen aan te gaan, aangezien Teheran een dozijn Franse, Zweedse, Britse, Amerikaanse, Duitse en Oostenrijkse staatsburgers heeft opgesloten.

advertentie

Historisch gezien heeft de theocratie een beleid gevoerd van het vermoorden van dissidenten in Europa. Sinds de revolutie van 1979 zijn er minstens tien bekende door Iran gesponsorde terroristische aanslagen. In 1997 vaardigde een Duitse rechtbank een internationaal arrestatiebevel uit tegen de Iraanse minister van inlichtingen voor de moord op de secretaris-generaal van de Koerdische Democratische Partij van Iran in het Griekse restaurant Mykonos in Berlijn in 1992.

Kazem Rajavi, lid van een dissidentengroep die bekend staat als MEK, werd op 24 april 1990 door de MOIS-agenten neergeschoten toen hij naar zijn huis in Coppet, een dorp in de buurt van Genève, reed. Twee van de huurmoordenaars werden later in Frankrijk ontdekt en door de Franse politie gearresteerd. Maar ondanks een arrestatiebevel van de Zwitserse autoriteiten, zette de Franse regering hen “om nationale redenen” op een rechtstreekse vlucht naar Teheran. Het besluit om de terroristische agenten van Teheran te laten ontsnappen aan vervolging lokte internationale veroordeling uit, ook vanuit de Verenigde Staten.

Ali Vakili Rad, die in 1994 tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op Shahpour Bakhtiar, de laatste premier vóór 1979, werd twee dagen na de bevrijding van Clotilde Reiss vrijgelaten, een Franse onderwijsassistent die door de Iraanse rechtbanken werd beschuldigd van spionage.

Het wetsvoorstel ondermijnt inderdaad alle pogingen om het Iraanse gijzelingsbeleid en het staatsterrorisme een halt toe te roepen. Het MOIS misbruikt de Iraanse ambassades in de EU-landen als centrum voor het plannen, organiseren en uitvoeren van zijn terroristische operaties, zoals blijkt uit de veroordeling van Assadi.

Aangezien de EU-leiders alle diplomatieke en politieke middelen aanwenden om de nucleaire deal nieuw leven in te blazen om hun economische belangen, energievoorziening en gevangengenomen burgers veilig te stellen, stellen dergelijke wetsvoorstellen Teheran in staat aan gerechtigheid te ontsnappen en het Iraanse regime groen licht te geven om zijn terrorisme uit te breiden over de hele EU. Als het Belgische parlement het wetsvoorstel goedkeurt en uiteindelijk de regering Assadi vrijlaat, zouden de westerse burgers in de nabije toekomst meer dodelijke terroristische operaties mogen verwachten.

Hamid Bahrami is een onafhankelijke analist uit het Midden-Oosten die tweet op @Habahrami.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending