Verbind je met ons

Iran

Man die wordt beschuldigd van executies in gevangenissen in Iran, staat terecht in Zweden

DELEN:

gepubliceerd

on

Ongeveer 100 demonstranten verzamelden zich dinsdag buiten een rechtbank in Stockholm om te protesteren tegen de regering van Teheran op de openingsdag van het proces tegen een 60-jarige Iraniër die verdacht wordt van oorlogsmisdaden en moord, meldt het Zweedse persbureau TT gemeld, Reuters.

Hamid Noury ​​zit al bijna twee jaar vast in Zweden en wordt ervan beschuldigd een leidende rol te hebben gespeeld bij de moord op politieke gevangenen die in 1988 op bevel van de regering werden geëxecuteerd in de Gohardasht-gevangenis in Karaj, Iran. Lees meer.

Hij ontkent de beschuldigingen, zeiden de aanklagers vorige maand toen ze de aanklacht bekendmaakten.

Het is de eerste keer dat iemand voor een rechtbank wordt gedaagd om terecht te staan ​​wegens de zuivering.

Noury ​​en anderen "organiseerden en namen deel aan executies door te selecteren welke gevangenen moesten verschijnen voor een gerechtelijke commissie, die moest beslissen welke gevangenen moesten worden geëxecuteerd", vertelde aanklager Kristina Lindhoff Carleson aan de rechtbank, volgens TT.

Vervolgens las ze de namen voor van 110 mensen wier executies Noury ​​ervan wordt beschuldigd te hebben geholpen bij het orkestreren.

Volgens de Zweedse wet kunnen rechtbanken Zweedse staatsburgers en andere staatsburgers berechten voor in het buitenland gepleegde misdaden tegen het internationale recht.

advertentie

Het proces zal waarschijnlijk onwelkome aandacht vestigen op de harde lijn van Iran, president Ebrahim Raisi, die vorige week werd ingehuldigd en die onder Amerikaanse sancties staat vanwege een verleden waarin volgens Washington en activisten zijn betrokkenheid was als een van de vier rechters die toezicht hielden op de moorden in 1988. Lees meer.

Toen Raisi naar de beschuldigingen werd gevraagd, vertelde hij verslaggevers na zijn verkiezing in juni dat hij de nationale veiligheid en mensenrechten had verdedigd.

"Als een rechter, een officier van justitie de veiligheid van de mensen heeft verdedigd, moet hij worden geprezen ... Ik ben er trots op dat ik de mensenrechten heb verdedigd in elke functie die ik tot nu toe heb bekleed", zei hij.

Volgens de Zweedse autoriteiten was Noury ​​een openbaar aanklager die in de gevangenis werkte.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een groot aantal gevangenen die behoorden tot of sympathiseerden met de oppositiegroep Iraanse Volksmoedjahedien, evenals de moord op andere gedetineerde dissidenten.

In een rapport uit 2018 schatte Amnesty International het aantal geëxecuteerden op 5,000, hoewel "het werkelijke aantal hoger zou kunnen zijn".

Iran heeft de moorden nooit erkend.

De proef loopt naar verwachting tot april 2022.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending