Verbind je met ons

Iran

Iran: Appeasement is geen diplomatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (5 augustus) zal het Iraanse regime Ebrahim Raisi inaugureren als president (foto), universeel veroordeeld omdat hij in 1988 opdracht had gegeven tot de executie van duizenden politieke gevangenen, naar aanleiding van een decreet van de toenmalige hoogste leider Rouhollah Khomeini om alle politieke gevangenen die trouw bleven aan de Mujahedin-e Khalq (PMOI/MEK) te executeren. In een tijdsbestek van enkele maanden werden 30,000 mensen afgeslacht. schrijft Shahin Gobadi.

Toen Raisi op zijn eerste persconferentie werd gevraagd naar zijn rol in die massamoorden, pochte hij schaamteloos dat hij trots was op zijn staat van dienst als jurist die heeft gevochten voor de veiligheid van het volk en beweerde dat zijn offer beloond moest worden. Of hij nu in overtreding is gegaan om te voorkomen dat hij in de hoek wordt gedreven of dat hij echt gelooft wat hij zei, het onthult gewoon zijn beestachtige aard.

Het besluit van de externe diensten van de EU om een ​​hoge functionaris te sturen voor de inauguratie van een massamoordenaar is verontrustend en in flagrante tegenspraak met wat de topfunctionaris van de dienst, Josep Borrell, zei zei op 8 december 2020: “We mogen de wreedheden uit het verleden nooit vergeten. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers van deze misdaden tegen de menselijkheid. We zijn het ook aan onszelf verplicht: we kunnen alleen aan een betere toekomst bouwen als we de donkere dagen uit het verleden erkennen. Het is een morele verplichting jegens de mensheid. Genocide ontstaat niet zomaar van de ene op de andere dag. Het is een proces. Er zijn altijd waarschuwingssignalen. We moeten onmiddellijk actie ondernemen op deze signalen.”    

Komen de misdaden die Raisi heeft begaan niet neer op misdaden tegen de menselijkheid?

Lessen uit de geschiedenis hebben ons er bitter aan herinnerd dat verzoening altijd het tegenovergestelde effect heeft.

Terug in de 18th eeuw hadden de jonge Verenigde Staten van Amerika te maken met een van hun eerste internationale crises. Piraten kaapten meer dan een dozijn Amerikaanse marineschepen en eisten enorme losgelden. Aan het eind van de dag de VS Het Congres besloot daartoe het losgeld betalen, in de hoop dat er een einde komt aan de crisis. Toen er een miljoen dollar naar de piraten werd gestuurd, kwam een ​​andere groep zeebandieten uit Tripoli tussenbeide en vroeg om hun deel van de VS. Maar ook daar hield de crisis niet op. De piraten leerden hoe effectief hun afpersingstactieken waren en uiteindelijk bereikte het aantal ontvoerde Amerikanen in de daaropvolgende twintig jaar 20. Zoals G. Thomas Woodward van het Congressional Budget Office schreef: “Een kenmerk dat alle diplomatieke betrekkingen met de Barbarijse machten gemeen hadden, was dat geen enkele betaling ooit definitief was.”

Zodra de Islamitische Republiek in 1979 greep kreeg op Iran, was de eerste grote internationale interactie de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran, waarbij 52 Amerikanen gedurende 444 dagen werden gegijzeld. In de afgelopen veertig jaar is de heersende geestelijke ontvoering en terrorisme blijven gebruiken om landen als Frankrijk, Zwitserland, Italië, Argentinië, Groot-Brittannië, de VS, Australië en dergelijke af te persen en hen tot concessies te dwingen, zoals de vrijlating van gedetineerde terroristen of wetsovertreders. Het Westen van zijn kant heeft op deze overtredingen gereageerd door de andere wang toe te keren en altijd te beweren dat 'diplomatie' de juiste aanpak is als het om de hoogste internationale veiligheidsproblemen gaat.

advertentie

Sinds 2002, toen de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) het tot nu toe clandestiene kernwapenprogramma van Iran blootlegde, is dit laatste een nieuwe crisis geworden waar de internationale gemeenschap mee te maken heeft gehad. Ook al hebben de vetorechtsbevoegdheden van de VN en de VN-Veiligheidsraad Iran door de jaren heen gedwongen een deel van zijn nucleaire vooruitgang terug te draaien, toch is het dossier voor Teheran zeker een nieuwe tol van afpersing geworden om zichzelf te ‘gebruiken’ bij elke serieuze discussie met de wereldgemeenschap. . Nadat de regering-Trump zich had teruggetrokken uit de nucleaire deal, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) genoemd, namen de heersende geestelijken wraak met dezelfde tactiek die zij het beste kennen; het bevorderen van het nucleaire programma tot verrijkingsniveaus die ver boven het JCPOA ooit zijn toegestaan.

Als reactie op de schending door Iran van zijn verplichtingen onder de nucleaire deal van 2015, hebben de Europese ondertekenaars van de JCPOA (E3) er bij Washington op aangedrongen om weer in de deal te stappen. Ondertussen bleven de Iraniërs de uraniumverrijking verhogen tot 60% zuiverheid en dreigden ze de uraniumverrijking te verrijken tot 90% zuiverheid. Het antwoord van Europa? Nog meer nadruk op diplomatie.

Alsof alle concessies nog niet genoeg zijn geweest, stuurt de EU Enrique Mora, de plaatsvervangend hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, om de inauguratie van Raisi op 5 augustus bij te wonen.

Hoe beschamend dit laatste gebaar ook is, het Westen heeft uiteraard een ernstig probleem met afpersing en pesterijen; het is buigen in plaats van rechtop staan. Als 'de Vrije Wereld' werkelijk de eindeloze cyclus van chantage en politieke dwang wil terugdringen en een halt wil toeroepen, hoeft zij alleen maar vast te houden aan haar eigen waarden en geschiedenis. De Magnitsky-wet, aangenomen door het Amerikaanse Congres en in december 2012 tot wet ondertekend, is sinds maart 2019 ook wet geworden in de Europese Unie. De aanpak van Raisi is een lakmoesproef voor de vraag of het Westen zijn principes wel of niet zal handhaven en of zijn interpretatie van diplomatie is beter dan de verzoening, probeerde Neville Chamberlain, maar faalde natuurlijk in 1938.

In plaats van in dezelfde kamer te zitten met een massamoordenaar, zou Enrique Mora, of zijn baas, Borrell, de schijnverkiezingen moeten afwijzen als onwettig en niet als de uitdrukking van de wil van het Iraanse volk. Hun beleid ten aanzien van de middeleeuwse theocratie, nu miljoenen in Iran in opstand zijn gekomen voor water, elektriciteit, voedsel en, het allerbelangrijkste: vrijheid, zou moeten zijn om het afschuwelijke dossier van het Iraanse regime over de mensenrechten door te verwijzen naar de VN-Veiligheidsraad, zodat een internationale Er wordt een onderzoekscommissie opgericht om Raisi en andere leiders van dit moordzuchtige regime ter verantwoording te roepen voor misdaden tegen de menselijkheid in de afgelopen veertig jaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending