Verbind je met ons

Iran

Verduisterende horizon voor Amerikaanse olieproducenten - de terugkeer van de Iraanse olie-export

DELEN:

gepubliceerd

on

De National Iranian Oil Corporation is begonnen met haar klanten in Azië, met name in India, te praten om de vraag naar zijn olie te schatten sinds Joe Biden aantrad. Volgens Refinitiv Oil Research zijn de directe en indirecte Iraanse olietransporten naar China de afgelopen 14 maanden toegenomen en bereikten ze een recordhoogte in januari-februari. De olieproductie is ook gegroeid sinds Q4 2020.

Iran pompte maar liefst 4.8 miljoen vaten per dag voordat de sancties in 2018 opnieuw werden ingesteld, en S&P Global Platts Analytics verwacht dat een overeenkomst tegen het vierde kwartaal van 4 volledige verlichting van de sancties kan brengen, waardoor de volumes in december kunnen stijgen tot 2021 vaten per dag tot 850,000. miljoen vaten per dag, met verdere winsten in 3.55.

Iran heeft zijn bereidheid bevestigd om de olieproductie fors te verhogen. Als gevolg van de nucleaire deal en de opheffing van internationale en unilaterale sancties had het land zijn olie-export met 2.5 miljoen vaten per dag kunnen verhogen.

advertentie

Een groot deel van de Iraanse productie is van zwaardere kwaliteit en condensaat, en een versoepeling van de sancties zal druk uitoefenen op buurlanden Saoedi-Arabië, Irak en Oman, en zelfs frackers uit Texas.

De raffinagecentra van Azië - China, India, Zuid-Korea, Japan en Singapore - hebben regelmatig Iraanse soorten verwerkt, omdat het hoge zwavelgehalte en de zware of gemiddelde dichtheid passen bij het dieet van deze complexe planten.

Europese raffinaderijen, met name die in Turkije, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland, zullen waarschijnlijk ook terugkeren naar de aankoop van Iraanse olie zodra de sancties zijn opgeheven, aangezien de extra volumes prijsgunstig zijn voor Brent-gekoppelde ruwe olie uit de Middellandse Zee.

VS die hekken met China willen herstellen?

Het zal mogelijk zijn om de duidelijke tekenen van een dergelijke toenadering te beoordelen aan de hand van de mate van vooruitgang in de Iraanse kwestie. Als de handelsbeperkingen op olie met Iran worden versoepeld of opgeheven - zullen de belangrijkste begunstigden (de ontvanger van olie) China en Chinese bedrijven zijn - van het grootste tot een enorm aantal kleine en middelgrote bedrijven. Het besluit over Iran is veel meer een indicator van de betrekkingen tussen de VS en China dan openbaar gekibbel.

En dit alles gebeurt tegen een achtergrond van harde druk op de rand van economische terreur tegen de Amerikaanse schalieproductie, en Shell is daar al een slachtoffer van geworden. Het is onmogelijk om de brief van 12 senatoren aan president Biden, die waarschuwde voor de negatieve gevolgen van het energiebeleid van de huidige regering, niet te onthouden.

Amerikaanse brandstof onder druk: agressief energiebeleid van de regering-Biden

De druk op de olie- en gasindustrie neemt toe, samen met de bezorgdheid over klimaatverandering. Het Biden-tijdperk is begonnen met scherpe bewegingen tegen fossiele brandstoffen. Niemand had verwacht dat fossiele brandstoffen zo snel zouden worden aangevallen.

Biden tekende een uitvoerend bevel om een ​​einde te maken aan subsidies voor fossiele brandstoffen die nieuwe olie- en gasleaseovereenkomsten op openbare gronden opschorten en federale agentschappen opdragen elektrische auto's aan te schaffen. De voorraden fossiele brandstoffen zijn door zijn acties onderuit gegaan en banken, waaronder de Goldman Sachs Group, hebben gewaarschuwd voor een daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie.[1]

Voordelen voor het klimaat van een verbod op nieuwe olie- en gasleaseovereenkomsten kan volgens economische analisten jaren duren om te realiseren. Bedrijven zouden kunnen reageren door een deel van hun activiteiten te verplaatsen naar particuliere gronden in de VS, en er zou waarschijnlijk meer olie uit het buitenland komen, zei econoom Brian Prest, die de effecten van een langdurig leaseverbod voor de onderzoeksgroep Resources for the Future onderzocht. . Als gevolg hiervan zou bijna driekwart van de broeikasgasemissiereducties door een verbod kunnen worden gecompenseerd door olie en gas uit andere bronnen, zei Prest. De netto reductie zou jaarlijks ongeveer 100 miljoen ton (91 miljoen ton) kooldioxide bedragen, of minder dan 1% van de wereldwijde uitstoot van fossiele brandstoffen, volgens een onderzoek van een non-profit onderzoeksgroep.[2]

President Joe Biden heeft de federale regering opgedragen een strategie te ontwikkelen om het risico op klimaatverandering over publieke en private financiële activa in de VS De stap maakt deel uit van de langetermijnagenda van de Biden-regering om: de uitstoot van broeikasgassen in de VS tegen 2030 met bijna de helft verminderen en de overgang naar een netto-nul-economie tegen het midden van de eeuw, terwijl de schade die klimaatverandering aan alle economische sectoren toebrengt, wordt beperkt.

Deze strategie kan zich voordoen bij een behoorlijk groot aantal banenverlies in de olie-industrie en dat is terwijl de Amerikaanse economie herstelt van het banenverlies als gevolg van de pandemie. Zelfs een beperkt banenverlies kan de lokale economieën in van olie afhankelijke staten (zoals Wyoming en New Mexico) ingrijpend beïnvloeden.

Amerikaanse binnenlandse oppositie tegen het energiebeleid van Biden

Een groep GOP-senatoren onder leiding van senator Thom Tillis, RN.C., stuurde in juni een brief naar president Biden. De senatoren zien de strategie als "een fundamentele bedreiging voor de economische en nationale veiligheid van Amerika op lange termijn".[3]

De senatoren hebben er bij de president op aangedrongen "onmiddellijk maatregelen te nemen om Amerika weer op het pad van energieonafhankelijkheid en economische welvaart te brengen".

“Als we de economische gevolgen van de pandemie het hoofd willen bieden, is het absoluut noodzakelijk dat benodigdheden zoals brandstof zo min mogelijk uit het gezinsbudget halen.” Senatoren merkten ook op dat hoge energiekosten "een onevenredig grote impact hebben op huishoudens met een laag en vast inkomen".

Republikeinse senatoren Tillis, John Barrasso van Wyoming, John Thune van South Dakota, John Cornyn van Texas, Bill Hagerty van Tennessee, Kevin Cramer van North Dakota, Roger Marshall van Kansas, Steve Daines van Montana, Rick Scott van Florida, Cindy Hyde-Smith uit Mississippi, Tom Cotton uit Arkansas, John Hoeven uit North Dakota en Marsha Blackburn uit Tennessee ondertekenden de brief.

 OPEC: vooruitzichten voor de wereldwijde oliemarkt voor 2H 2021

Een geschatte groei van de voorraden in 1H 2021 bedroeg 1.1 miljoen vaten per dag vergeleken met 2H 2020. Hierna, in 2H 2021, zal de olievoorziening uit landen buiten de OPEC, inclusief aardgasvloeistoffen van de OPEC, naar verwachting met 2.1 miljoen vaten per dag groeien. dag vergeleken met 1H 2021 en met 3.2 miljoen vaten per dag op jaarbasis.

Verwacht wordt dat de aanvoer van vloeibare koolwaterstoffen uit landen buiten de OPEC in 0.84 jaar-op-jaar met 2021 miljoen vaten per dag zal toenemen. Op regionaal niveau, in 2H 2021, wordt verwacht dat ongeveer 1.6 miljoen vaten per dag van de totale toegevoegde De productie van 2.1 miljoen vaten per dag komt uit OESO-landen, met 1.1 miljoen vaten per dag uit de VS en de rest - uit Canada en Noorwegen. Tegelijkertijd wordt in 2H 2021 de groei van het aanbod van vloeibare koolwaterstoffen uit andere regio's dan de OESO voorspeld op slechts 0.4 miljoen vaten per dag. Over het algemeen wordt verwacht dat het herstel van de groei van de wereldeconomie en daarmee het herstel van de vraag naar olie in 2H 2021 aan kracht zal winnen.

Tegelijkertijd hebben succesvolle acties in het kader van de samenwerkingsovereenkomst in feite de weg vrijgemaakt voor een herbalancering van de markt. Deze langetermijnvooruitzichten, samen met een constante en continue gezamenlijke monitoring van de ontwikkelingen, evenals het verwachte herstel in verschillende sectoren van de economie, blijven wijzen op steun voor de oliemarkt.


[1] Foto's.com: https://fortune.com/2021/01/28/biden-climate-oil-and-gas/

[2] AP.com: https://apnews.com/article/joe-biden-donald-trump-technology-climate-climate-change-cbfb975634cf9a6395649ecaec65201e

[3] Foxnews.com: https://www.foxnews.com/politics/gop-senators-letter-biden-energy-policies

Iran

Tijd om het bloedbad van 1988 in Iran en de rol van zijn volgende president - Ebrahim Raisi . - te onderzoeken

gepubliceerd

on

Op 5 augustus zal het Iraanse regime zijn nieuwe president, Ebrahim Raisi, inhuldigen, in een poging zijn geschiedenis van mensenrechtenschendingen wit te wassen. In 1988 speelde hij een sleutelrol in het bloedbad van 30,000 politieke gevangenen door het regime, van wie de meesten activisten waren van de belangrijkste oppositiebeweging, de People's Mojahedin Organization of Iran (of MEK).

Gebaseerd op een fatwa van de toenmalige hoogste leider Ruhollah Khomeini, bevalen 'doodscommissies' in heel Iran de executie van politieke gevangenen die weigerden hun geloof op te geven. Slachtoffers werden begraven in geheime massagraven, waarvan de locaties nooit aan familieleden werden onthuld. In de afgelopen jaren heeft het regime deze graven systematisch vernietigd om enig bewijs van de misdaad te verbergen, die door gerenommeerde juristen over de hele wereld is beschreven als een van de meest tragische misdaden tegen de menselijkheid die in de tweede helft van de 20e eeuw hebben plaatsgevonden .

Het bloedbad is nooit onafhankelijk onderzocht door de VN. De daders genieten nog steeds straffeloosheid, en velen van hen bekleden de hoogste regeringsfuncties. Raisi is nu het meest opvallende voorbeeld van dit fenomeen en hij heeft zijn rol als lid van de Teheran Death Commission nooit ontkend.

advertentie

Op 3 september 2020 schreven zeven speciale VN-rapporteurs aan de Iraanse autoriteiten dat de buitengerechtelijke executies en gedwongen verdwijningen van 1988 "kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid". In mei riep een groep van meer dan 150 mensenrechtenactivisten, waaronder Nobelprijswinnaars, voormalige staatshoofden en voormalige VN-functionarissen, op tot een internationaal onderzoek naar de moorden in 1988.

Zoals de brief van de VN-experts bevestigt, zijn families van de slachtoffers, overlevenden en mensenrechtenverdedigers vandaag het onderwerp van aanhoudende bedreigingen, pesterijen, intimidatie en aanvallen vanwege hun pogingen om informatie te verkrijgen over het lot en de verblijfplaats van de slachtoffers. Met de opkomst van Raisi tot president is een onderzoek naar het bloedbad van 1988 belangrijker dan ooit.

Op 19 juni 2021 zei de secretaris-generaal van Amnesty International in een verklaring: “Dat Ebrahim Raisi tot president is opgeklommen in plaats van te worden onderzocht voor misdaden tegen de menselijkheid, herinnert ons er grimmig aan dat straffeloosheid hoogtij viert in Iran. In 2018 documenteerde onze organisatie hoe Ebrahim Raisi lid was geweest van de 'doodscommissie' die in 1988 met geweld verdween en buitengerechtelijk duizenden politieke dissidenten in de Evin- en Gohardasht-gevangenissen bij Teheran in het geheim executeerde. De omstandigheden rond het lot van de slachtoffers en de verblijfplaats van hun lichamen wordt tot op de dag van vandaag systematisch verborgen door de Iraanse autoriteiten, wat neerkomt op voortdurende misdaden tegen de menselijkheid.”

Javaid Rehman, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran, zei op 29 juni dat zijn kantoor in de loop der jaren getuigenissen heeft verzameldes en bewijs van de door de staat bevolen executies van duizenden politieke gevangenen in 1988. Hij zei dat zijn kantoor klaar was om ze te delen als de VN-Mensenrechtenraad of een ander orgaan een onpartijdig onderzoek zou instellen, en voegde eraan toe: “Het is erg belangrijk nu Raisi de gekozen president dat we beginnen te onderzoeken wat er in 1988 is gebeurd en de rol van individuen."

Op dinsdag (27 juli) werd bekend dat openbare aanklagers in Zweden een Iraniër hadden beschuldigd van oorlogsmisdaden vanwege de massa-executie van gevangenen in 1988. De verdachte werd niet genoemd, maar algemeen wordt aangenomen dat het de 60-jarige Hamid Noury ​​is.

Documenten geregistreerd bij de Zweedse openbare aanklager bevatten een lijst van 444 PMOI-gevangenen die alleen in de Gohardasht-gevangenis zijn opgehangen. Een boek getiteld "Crimes against Humanity" noemt meer dan 5,000 Mojahedin, en een boek getiteld "Massacre of Political Prisoners", 22 jaar geleden gepubliceerd door de PMOI, noemt Hamid Noury ​​als een van de vele bekende daders van het bloedbad, en de memoires van een aantal PMOI-leden en sympathisanten.

Aanklagers werden een beroep gedaan op het principe van "universele jurisdictie" voor ernstige misdrijven om de zaak aanhangig te maken. In een dinsdag vrijgegeven verklaring, zei de Zweedse openbare aanklager dat de aanklachten verband houden met de tijd van de verdachte als assistent van de plaatsvervangend aanklager in de Gohardasht-gevangenis in Karaj. Noury ​​werd op 9 november 2019 gearresteerd op de luchthaven van Stockholm bij zijn aankomst uit Teheran. Sindsdien zit hij achter de tralies en zijn proces staat gepland voor 10 augustus.

Volgens documenten in de zaak, heeft Noury ​​10 maanden voorafgaand aan zijn reis naar Zweden e-mails uitgewisseld met een Iraans-Zweedse dubbele nationaliteit met de naam Iraj Mesdaghi. Ironisch genoeg is Mesdaghi een van de eisers in de zaak tegen Noury ​​en heeft hij tegen hem getuigd. De War Crimes Unit (WCU) van de National Operations Department (NOA) van de Zweedse politie vond het e-mailadres van Iraj Mesdaghi op de telefoon van Hamid Noury ​​en merkte op dat hij op 17 januari 2019 twee e-mails naar dat adres had gestuurd. Mesdag zijn ware rol en doel.

Bij ondervraging deed Noury ​​zijn uiterste best om opsporingsambtenaren te ontwijken en Mesdaghi zei dat hij zich de e-mailuitwisseling niet kon herinneren. Maar het bewijs vestigt de aandacht op onderzoek dat bevestigde dat Mesdaghi jaren geleden door Noury ​​naar Evin Prsion was geroepen en dat hij praktisch aanvaardde om met het regime samen te werken. 

Het Iran-beleid is altijd een lastige kwestie geweest voor het Westen, maar op 5 augustus moet het Westen een beslissing nemen: of het moet oproepen tot een VN-onderzoek naar het bloedbad van 1988 en de rol van de Iraanse functionarissen, waaronder Raisi, of zich bij de gelederen van de degenen die hun principes hebben geschonden en Iraniërs de rug hebben toegekeerd door zich in te laten met het Iraanse regime. Wat op het spel staat is niet langer alleen het Iran-beleid, maar ook de heilige waarden en morele principes waar het Westen generaties lang voor heeft gevochten.

Verder lezen

Iran

Raisi versus Jansa - obsceniteit versus moed

gepubliceerd

on

Op 10 juli heeft de Sloveense premier Janez Jansa (foto) brak met een precedent dat wdoor “professionele diplomaten” als een taboe beschouwd. Hij richtte zich op een online evenement van de Iraanse oppositie, zei: “Het Iraanse volk verdient democratie, vrijheid en mensenrechten en moet stevig worden gesteund door de internationale gemeenschap.” Verwijzend naar de rol van de verkozen Iraanse president Ebrahim Raisi bij de executie van 30,000 politieke gevangenen tijdens het bloedbad van 1988, zei de premier: “Ik steun daarom nogmaals duidelijk en luid de oproep van de VN-onderzoeker inzake mensenrechten in Iran, die heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen van door de staat bevolen executies van duizenden politieke gevangenen en de rol die de gekozen president heeft gespeeld als plaatsvervangend aanklager van Teheran”, schrijft Henry St. George.

Deze woorden veroorzaakten een diplomatieke aardbeving in Teheran, enkele EU-hoofdsteden, en werden ook opgepikt tot in Washington. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif onmiddellijk Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. Joseph Borrell, het hoofd van het buitenlands beleid van de EU, en drong er bij de EU op aan deze opmerkingen aan de kaak te stellen of de gevolgen ervan aan te pakken. Ook de apologeten van het regime in het Westen hielpen mee.

Maar er was een ander front dat de opmerkingen van Janez Jansa sterk verwelkomde. Twee dagen nadat de premier op de Free Iran World Summit sprak, sprak onder anderen de voormalige Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Baird zei: “Ik ben erg blij dat ik het morele leiderschap en de moed van de premier van Slovenië kan erkennen. Hij heeft opgeroepen om Raisi ter verantwoording te roepen voor het bloedbad van 1988 MEK-gevangenen in 30,000, hij heeft de zeloten en de mullahs boos gemaakt, en vrienden, hij zou dat als een ereteken moeten dragen. De wereld heeft meer van dit soort leiderschap nodig.”

advertentie

Giulio Terzi, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Italië, schreef in een opiniestuk: “Als voormalig minister van Buitenlandse Zaken van een EU-land geloof ik dat de vrije media de premier van Slovenië moeten toejuichen omdat hij de moed heeft om te zeggen dat er een einde moet komen aan de straffeloosheid voor het Iraanse regime. De hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, moet een einde maken aan 'business as usual' met een regime onder leiding van massamoordenaars. In plaats daarvan zou hij alle EU-lidstaten moeten aanmoedigen om zich bij Slovenië aan te sluiten en verantwoordelijkheid te eisen voor Irans grootste misdaad tegen de menselijkheid.”

Audronius Ažubalis, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen, zei: “Ik wil gewoon mijn oprechte steun betuigen aan de Sloveense premier Jansa, later gesteund door senator Joe Lieberman. We moeten erop aandringen dat president Raisi wordt onderzocht door het Internationaal Gerechtshof wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, gedwongen verdwijning en marteling.”

En Michael Mukasey, voormalig procureur-generaal van de Verenigde Staten, bepaald: “Hier sluit ik me aan bij premier Jansa van Slovenië, die moedig opriep om Raisi te berechten en zich de woede en kritiek op het Iraanse regime op de hals haalde. Die toorn en kritiek tasten de staat van dienst van de premier niet aan; hij zou het als een ereteken moeten dragen. Sommige mensen suggereren dat we niet moeten eisen dat Raisi wordt berecht voor zijn misdaden, omdat dat het hem moeilijk zal maken om erover te onderhandelen of onmogelijk voor hem om te onderhandelen over zijn uitweg uit de macht. Maar Raisi is niet van plan om zich uit de macht te onderhandelen. Hij is trots op zijn staat van dienst en hij beweert dat hij altijd, in zijn woorden, de rechten, veiligheid en rust van de mensen verdedigt. In feite is de enige rust die Raisi ooit heeft verdedigd de rust van de graven van de 30,000 slachtoffers van zijn trouweloosheid. Hij vertegenwoordigt geen regime dat kan veranderen.”

Mukasey verwees naar de verklaring van Ebrahim Raisi in zijn eerste persconferentie nadat hij tot winnaar werd uitgeroepen bij de wereldwijd omstreden presidentsverkiezingen. Toen hem werd gevraagd naar zijn rol bij de executie van duizenden politieke gevangenen, zei hij trots dat hij zijn hele carrière een beschermer van de mensenrechten is geweest en dat hij zou moeten worden beloond voor het verwijderen van degenen die er een bedreiging voor vormden.

Gezien de staat van dienst van het Iraanse regime op het gebied van mensenrechten, zijn gedrag jegens zijn buren en ook de grondgedachte die de wereld probeert te redeneren met het regime in Wenen, zou het gepast kunnen zijn om te verwerken wat de Sloveense premier heeft gedaan.

Is het een schande voor een staatshoofd om een ​​standpunt in te nemen tegen een andere staat, terwijl het geen schande is om iemand als Ebrahim Raisi als staatshoofd te installeren? Is het verkeerd om op te roepen tot een onderzoek door de VN naar misdaden tegen de menselijkheid en de systemische “straffeloosheid” aan te vechten die zijn tol in Iran blijft eisen? Is het verkeerd om te spreken op een bijeenkomst waar een oppositiegroepering die licht heeft geworpen op de mensenrechtenschendingen van Teheran, zijn talrijke proxy-groepen, zijn programma voor ballistische raketten en zijn hele Quds Force-hiërarchie en ook het nucleaire programma heeft blootgelegd waar de wereld mee worstelt? onschadelijk maken?

In de geschiedenis hebben maar heel weinig leiders het aangedurfd om tradities te doorbreken zoals de heer Jansa deed. Toen de Tweede Wereldoorlog begon, begreep de Amerikaanse president Franklin Roosevelt terecht het grote gevaar dat de asmogendheden vormden tegen de wereldorde. Ondanks alle kritiek en het feit dat hij een "oorlogsstoker" werd genoemd, vond hij manieren om Groot-Brittannië en de Chinese Nationalisten te helpen in hun strijd tegen de As. Deze kritiek werd in de publieke arena grotendeels het zwijgen opgelegd na de Japanse aanval op Pearl Harbor, maar toch bleven sommigen volharden in de overtuiging dat Roosevelt van tevoren op de hoogte was van de aanval.

Niemand kan inderdaad verwachten dat degenen die het meest profiteren van de status-quo, het geweten boven de belangen stellen en de hoed afzetten voor politieke moed. Maar misschien, als historici er genoeg om zouden geven om het verbluffende aantal doden te berekenen en de hoeveelheid geld die zou kunnen worden bespaard door te voorkomen dat een sterke man sterk wordt, zouden wereldleiders misschien eer kunnen bewijzen aan moed en obsceniteit kunnen afwijzen.

Hebben we Pearl Harbor nodig om de ware kwaadaardige bedoelingen van het Iraanse regime te realiseren?

Verder lezen

Iran

Experts dringen aan op einde aan cultuur van straffeloosheid in Iran, verantwoordelijkheid voor regimeleiders, waaronder Raisi

gepubliceerd

on

In een online conferentie die op 24 juni werd gehouden door de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), bespraken mensenrechtendeskundigen en juristen de implicaties van Ebrahim Raisi als president van het Iraanse regime. Ze wogen ook op de rol die de internationale gemeenschap moet spelen om een ​​einde te maken aan de cultuur van straffeloosheid voor criminelen in Teheran en om de autoriteiten van het regime ter verantwoording te roepen voor hun vroegere en huidige misdaden, schrijft Shahin Gobadi.

De panelleden waren onder meer voormalig VN-rechter in hoger beroep en voorzitter van het Gerechtshof voor oorlogsmisdaden in Sierra Leone Geoffrey Robertson, emeritus president van de Law Society of England and Wales Nicholas Fluck, voormalig Amerikaanse nationale veiligheidsfunctionaris Lincoln Bloomfield Jr., voormalig hoofd van de VN Human Rechtenbureau in Irak Tahar Boumedra, en een overlevende van het bloedbad van 1988, Reza Fallahi.

Het resultaat van de schijnpresidentsverkiezingen van 18 juni in Iran was de selectie van Raisi als de volgende president van het regime. De internationale gemeenschap reageerde verontwaardigd, voornamelijk vanwege Raisi's directe rol in het bloedbad van 1988 van meer dan 30,000 politieke gevangenen in het hele land. Raisi was lid van het vierkoppige 'Doodscomité' dat verantwoordelijk was voor de gruwelijke massamoord. De overgrote meerderheid van de slachtoffers waren aanhangers van de belangrijkste oppositiebeweging, de Mujahedin-e Khalq (MEK).

advertentie

De verkiezingscharade van het regime werd ook geconfronteerd met een ongekende en massale landelijke boycot door de overgrote meerderheid van het Iraanse volk. Door hun klinkende boycot maakte het Iraanse volk duidelijk dat ze zoeken niets minder dan regime changee in Iran in eigen hand.

Ali Safavi, een lid van de commissie buitenlandse zaken van de NCRI, en de moderator van het evenement van donderdag, zei dat het Iraanse volk Raisi "de handlanger van het bloedbad van 1988" heeft genoemd.

De opmars naar het presidentschap van een van de ergste criminelen in de moderne geschiedenis, voegde hij eraan toe, was een beslissing van de opperste leider van de mullahs, Ali Khamenei, uit totale wanhoop en omdat hij wordt geconfronteerd met een samenleving die op de rand van explosie staat, met meer volksopstanden aan de horizon opdoemt.

Safavi verwierp ook de mythe van gematigdheid in Teheran en voegde eraan toe: "Raisi's beklimming maakte ook een einde aan het bedrieglijke 'gematigde vs hardliner'-verhaal, dat het Iraanse volk had ontkracht in hun gezangen van 'Reformer, hardliner, het spel is nu voorbij' tijdens de vier landelijke opstanden sinds 2017."

Prominente internationale mensenrechtendeskundige en jurist Geoffrey Robertson zei: "We hebben nu een internationale crimineel als president van de staat Iran. ... Waar ik bewijs van heb, is dat Raisi, met twee andere collega's, bij talloze gelegenheden mensen naar hun doden zonder een behoorlijk of zelfs enig proces. En dat betrekt hem bij een misdaad tegen de menselijkheid."

Hij zei dat het presidentschap van Raisi "de aandacht vestigt op dit barbaarse moment in de wereldgeschiedenis dat over het hoofd is gezien", en het bloedbad van 1988 noemde als "inderdaad een van de grootste misdaden tegen de menselijkheid, zeker de grootste gepleegd tegen gevangenen sinds de Tweede Wereldoorlog."

Met betrekking tot de rol van de Verenigde Naties zei dhr. Robertson: "De Verenigde Naties hebben hierover een slecht geweten. Amnesty International waarschuwde destijds voor het bloedbad in heel Iran, maar de VN sloegen een oogje dicht voor de zaak."

"De VN heeft de plicht om een ​​goed onderzoek in te stellen naar deze barbaarse daden van 1988."

De heer Robertson bracht ook de mogelijkheid aan de orde voor de toepassing van de Magnitsky-sancties in Europa tegenover Raisi en andere functionarissen die medeplichtig waren aan het bloedbad van 1988. In antwoord op vragen over Raisi's immuniteit van proces als staatshoofd, zei dhr. Robertson dat "een misdaad tegen de menselijkheid en de noodzaak om straffeloosheid te beëindigen door deze te straffen, elke immuniteit overtroeft."

Nick Fluck, emeritus president van de Law Society of England and Wales, zei: "Raisi zei officieel dat hij trots was op zijn rol in het bloedbad van politieke gevangenen. Dit zou voor ons allemaal een belangrijke wake-up call moeten zijn. We kunnen niet stil aan de zijlijn zitten."

Hij voegde eraan toe: "Het lijkt erop dat het doodscomité gewoon een schoonmaakoperatie uitvoerde [in 1988] om mensen te verwijderen die luidruchtig waren tegen het regime."

De heer Fluck zei ook: "Ik juich de inspanningen, de ijver en de overtuigingskracht van de NCRI toe" met betrekking tot het oproepen tot onderzoeken naar het bloedbad van 1988.

In Washington DC zei ambassadeur Lincoln Bloomfield Jr.: "Het Westen heeft de realiteit niet onder ogen gezien. De oprichter van het regime, Ayatollah Khomeini, en zijn opvolger, de huidige Opperste Leider Ali Khamenei, zijn beide grove overtreders van mensenrechten. Zij zijn verantwoordelijk voor het leiden van grote daden van internationaal terrorisme op vreemde bodem."

Verwijzend naar het feit dat er geen verschillen zijn tussen zogenaamde "gematigden" en "hardliners" in het regime, zegt Amb. Bloomfield zei: "Sinds 2017, onder de zogenaamde gematigde president Rouhani, zet Raisi mensen in de gevangenis. Raisi's rol is voortgezet sinds het bloedbad van 1988 recht voor onze ogen."

Herinnerend aan de opmerking dat "mensenrechten centraal staan ​​in de boodschap van president Biden aan de wereld", zegt Amb. Bloomfield adviseerde: "De Verenigde Staten en anderen moeten mensenrechtenzaken aanspannen, niet alleen tegen Raisi, maar tegen iedereen in het regime."

"Er zou ook een contra-inlichtingenonderzoek in Amerika moeten komen om ervoor te zorgen dat mensen die namens Iran [regime] spreken, worden geïdentificeerd met hun connectie met het regime", concludeerde hij.

Een overlevende van het bloedbad van 1988 sprak ook op het evenement. Reza Fallahi, die op wonderbaarlijke wijze aan de moorden ontsnapte en nu in Groot-Brittannië woont, vertelde over een gruwelijke persoonlijke beproeving die begon met zijn arrestatie in september 1981 wegens steun aan de MEK. Hij herinnerde eraan dat de planning voor het bloedbad "eind 1987 en begin 1988" begon.

Met betrekking tot Raisi's rol voegde hij eraan toe: "Ebrahim Raisi toonde bijzondere vijandigheid jegens mezelf en mijn celgenoten... Ze vroegen naar onze banden met een politieke organisatie, of we in de Islamitische Republiek geloven, en of we bereid zijn ons te bekeren, en enzovoort. ... In totaal overleefden slechts 12 mensen in onze wijk."

Hij voegde eraan toe: "Om te voorkomen dat het regime nog een bloedbad pleegt, moet de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de Verenigde Naties, een einde maken aan de cultuur van straffeloosheid, een onafhankelijk onderzoek starten naar het bloedbad en mensen als Raisi ter verantwoording roepen."

Fallahi kondigde ook aan dat families van de slachtoffers een klacht zullen indienen tegen Raisi in het VK.

"Zullen westerse landen en de Verenigde Naties zwijgen zoals ze deden tijdens het bloedbad van 1988?" vroeg de overlevende van het bloedbad.

Tahar Boumedra, voormalig hoofd van het VN-bureau voor de mensenrechten in Irak en coördinator van de Justice for the Victims of the Massacre in Iran (JVMI) in 1988, zei: "JVMI voegt zich bij Amnesty International en we roepen op tot Ebrahim Raisi om te worden onderzocht voor zijn rol in vroegere en lopende misdaden tegen de menselijkheid, en voor internationale tribunalen om hem voor het gerecht te brengen."

"We gaan niet wachten tot de immuniteit van Raisi is opgeheven om in actie te komen. We gaan actie ondernemen, en we gaan dit aan het Britse systeem voorleggen."

Boumedra zei: "JVMI heeft een grote hoeveelheid bewijsmateriaal gedocumenteerd en het zal aan de betrokken autoriteiten worden overhandigd," voordat hij eraan toevoegde: "We zijn er sterk van overtuigd dat het niet de plaats van Raisi is om een ​​staat te leiden of een president te zijn. Zijn plaats is in een detentiecentrum in Den Haag", verwijzend naar de zetel van het Internationaal Gerechtshof.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending