Verbind je met ons

Chatham House

Als Iran naar rechts afbuigt, kunnen de banden met de Arabieren in de Golf afhangen van een nucleair pact

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Presidentskandidaat Ebrahim Raisi gebaart na het uitbrengen van zijn stem tijdens presidentsverkiezingen in een stembureau in Teheran, Iran, 18 juni 2021. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Het is onwaarschijnlijk dat de Arabische Golfstaten worden afgeschrikt van een dialoog om de banden met Iran te verbeteren nadat een harde rechter het presidentschap won maar hun gesprekken met Teheran kunnen moeilijker worden, zeiden analisten, schrijft Ghaida Ghantous.

De vooruitzichten op betere betrekkingen tussen het islamitische sjiitische Iran en de soennitische Arabische monarchieën in de Golf zouden uiteindelijk kunnen afhangen van de vooruitgang om het nucleaire akkoord van Teheran uit 2015 met wereldmachten nieuw leven in te blazen, zeiden ze, nadat Ebrahim Raisi de verkiezingen van vrijdag had gewonnen.

De Iraanse rechter en geestelijke, die onderworpen is aan Amerikaanse sancties, treedt in augustus aan, terwijl nucleaire besprekingen in Wenen onder de vertrekkende president Hassan Rouhani, een meer pragmatische geestelijke, aan de gang zijn.

advertentie

Saoedi-Arabië en Iran, oude regionale vijanden, begonnen in april rechtstreekse besprekingen om de spanningen te beheersen, tegelijkertijd met de wereldmachten verwikkeld zijn in nucleaire onderhandelingen.

"Iran heeft nu een duidelijke boodschap gestuurd dat ze naar een meer radicale, meer conservatieve positie neigen", zei Abdulkhaleq Abdulla, een politiek analist van de VAE, eraan toevoegend dat de verkiezing van Raisi het verbeteren van de banden met de Golf tot een grotere uitdaging zou kunnen maken.

"Desalniettemin is Iran niet in een positie om radicaler te worden ... omdat de regio erg moeilijk en erg gevaarlijk wordt", voegde hij eraan toe.

advertentie

De Verenigde Arabische Emiraten, waarvan het commerciële centrum Dubai een handelspoort voor Iran is geweest, en Oman, dat vaak een regionale bemiddelingsrol heeft gespeeld, waren er snel bij om Raisi te feliciteren.

Saudi-Arabië heeft nog niet gereageerd.

Raisi, een onverzoenlijke criticus van het Westen en een bondgenoot van Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, die de ultieme macht heeft in Iran, heeft zijn steun uitgesproken voor het voortzetten van de nucleaire onderhandelingen.

"Als de gesprekken in Wenen slagen en er een betere situatie is met Amerika, dan (met) hardliners aan de macht, die dicht bij de opperste leider staan, kan de situatie verbeteren", zegt Abdulaziz Sager, voorzitter van het Gulf Research Center.

Een nieuw leven ingeblazen nucleaire deal en de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen de Islamitische Republiek zou Raisi een boost geven, de economische crisis van Iran verlichten en een hefboomwerking bieden in de Golfbesprekingen, zei Jean-Marc Rickli, een analist bij het Geneva Center for Security Policy.

Noch Iran, noch de Arabieren in de Golf willen een terugkeer naar het soort spanningen dat werd gezien in 2019, dat opliep na de moord door de VS, onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, van de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani. Golfstaten gaven Iran of zijn volmachten de schuld van een golf van aanvallen op olietankers en Saoedische oliefabrieken.

De perceptie dat Washington zich nu militair terugtrok uit het gebied onder de Amerikaanse president Joe Biden, heeft geleid tot een meer pragmatische benadering van de Golf, aldus analisten.

Desalniettemin heeft Biden van Iran geëist dat het zijn raketprogramma inperkt en een einde maakt aan zijn steun aan volmachten in de regio, zoals Hezbollah in Libanon en de Houthi-beweging in Jemen, eisen die sterke steun hebben van de Arabische Golfstaten.

"De Saoedi's hebben zich gerealiseerd dat ze niet langer op de Amerikanen kunnen vertrouwen voor hun veiligheid... en hebben gezien dat Iran de middelen heeft om het koninkrijk echt onder druk te zetten door middel van directe aanvallen en ook met het moeras van Jemen", zei Rickli.

De gesprekken tussen Saudi-Iran waren voornamelijk gericht op Jemen, waar een militaire campagne die al meer dan zes jaar door Riyad werd geleid tegen de aan Iran gelieerde Houthi-beweging, niet langer door de VS wordt gesteund.

De VAE onderhoudt sinds 2019 contacten met Teheran en smeedt ook banden met Israël, de aartsvijand van Iran in de regio.

Sanam Vakil, een analist bij Chatham House in Groot-Brittannië, schreef vorige week dat regionale gesprekken, met name over maritieme veiligheid, naar verwachting zouden doorgaan, maar "alleen momentum kunnen krijgen als Teheran zinvolle goodwill toont".

Chatham House

Wat is externalisering en waarom vormt het een bedreiging voor vluchtelingen?

gepubliceerd

on

Ascension Island. Moldavië. Marokko. Papoea-Nieuw-Guinea. Helena. Dit zijn enkele van de verre bestemmingen waar de Britse regering heeft overwogen asielzoekers te sturen zodra ze in het VK zijn aangekomen of op weg hiernaartoe zijn onderschept, schrijft Dr Jeff Crisp, Associate Fellow, International Law Program, Chatham House.

Dergelijke voorstellen zijn kenmerkend voor externalisering, een strategie voor migratiebeheer die heeft gewonnen meer voorstander tussen landen in het Globale Noorden, waarmee wordt bedoeld maatregelen die door staten buiten hun grenzen worden genomen om de aankomst van vreemdelingen die geen toestemming hebben om het land van bestemming binnen te komen, te belemmeren of af te schrikken.

Het onderscheppen van asielzoekers die per boot reizen, voordat ze worden vastgehouden en verwerkt op offshore-locaties, is misschien wel de meest voorkomende vorm van deze strategie. Maar het is ook op verschillende andere manieren naar voren gekomen, zoals voorlichtingscampagnes in landen van herkomst en doorreis, bedoeld om burgers van ontwikkelingslanden ervan te weerhouden de reis naar een land van bestemming in het noorden van de wereld te proberen.

Visumcontroles, sancties tegen transportbedrijven en de buitenpost van immigratieambtenaren in buitenlandse havens zijn gebruikt om te voorkomen dat ongewenste passagiers aan boord gaan. Rijke staten hebben ook deals gesloten met minder welvarende landen, waarbij ze financiële hulp en andere prikkels bieden in ruil voor hun medewerking bij het blokkeren van de beweging van asielzoekers.

Hoewel het begrip externalisering recent is, is deze strategie niet bijzonder nieuw. In de jaren dertig werden door een aantal staten maritieme onderscheppingen ondernomen om te voorkomen dat joden aan het naziregime ontsnapten. In de jaren tachtig voerden de VS verbodsbepalingen en offshore-verwerkingsregelingen in voor asielzoekers uit Cuba en Haïti, waarbij hun aanspraken op vluchtelingenstatus aan boord van kustwachtschepen of op de Amerikaanse militaire basis in Guantanamo Bay werden verwerkt. In de jaren negentig introduceerde de Australische regering de 'Pacific Solution', waarbij asielzoekers op weg naar Australië werden verbannen naar detentiecentra in Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea.

In de afgelopen twee decennia is de EU steeds gretiger geworden om de Australische benadering aan te passen aan de Europese context. In het midden van de jaren 2000 stelde Duitsland voor om in Noord-Afrika opvang- en verwerkingscentra voor asielzoekers te vestigen, terwijl het VK speelde met het idee om voor hetzelfde doel een Kroatisch eiland te leasen.

Dergelijke voorstellen werden uiteindelijk verlaten om verschillende juridische, ethische en operationele redenen. Maar het idee leefde voort en vormde de basis van de EU-deal van 2016 met Turkije, waarbij Ankara ermee instemde om de doorstroom van Syrische en andere vluchtelingen te blokkeren, in ruil voor financiële steun en andere beloningen uit Brussel. Sindsdien heeft de EU ook vaartuigen, uitrusting, opleiding en inlichtingen verstrekt aan de Libische kustwacht, waardoor deze de capaciteit heeft om iedereen die per boot de Middellandse Zee probeert over te steken, te onderscheppen, terug te sturen en vast te houden.

De regering-Trump in de VS heeft zich ook aangesloten bij de externaliserende 'bandwagon' en weigert asielzoekers aan de zuidgrens toe te laten, waardoor ze worden gedwongen in Mexico te blijven of terug te keren naar Midden-Amerika. Om deze strategie uit te voeren, heeft Washington alle beschikbare economische en diplomatieke instrumenten gebruikt, waaronder de dreiging met handelssancties en de intrekking van hulp aan zijn zuiderburen.

Staten hebben het gebruik van deze strategie gerechtvaardigd door te suggereren dat hun primaire motivatie erin bestaat levens te redden en te voorkomen dat mensen moeilijke en gevaarlijke reizen van het ene continent naar het andere ondernemen. Ze hebben ook betoogd dat het efficiënter is om vluchtelingen zo dicht mogelijk bij hun huis te ondersteunen, in naburige en nabijgelegen landen waar de kosten van hulp lager zijn en waar het gemakkelijker is om hun eventuele repatriëring te organiseren.

In werkelijkheid hebben verschillende andere - en minder altruïstische - overwegingen dit proces aangestuurd. Deze omvatten de angst dat de komst van asielzoekers en andere irreguliere migranten een ernstige bedreiging vormt voor hun soevereiniteit en veiligheid, evenals de bezorgdheid onder regeringen dat de aanwezigheid van dergelijke mensen de nationale identiteit zou kunnen ondermijnen, sociale disharmonie zou kunnen veroorzaken en hun steun zou kunnen verliezen. van het electoraat.

Het meest fundamentele echter is dat externalisering het resultaat is van de vastberadenheid van staten om de verplichtingen te vermijden die zij vrijelijk hebben aanvaard als partij bij het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Simpel gezegd, als een asielzoeker aankomt in een land dat partij is bij het verdrag, hebben de autoriteiten de plicht om hun aanvraag voor de vluchtelingenstatus in overweging te nemen en hen toestemming te verlenen om te blijven als wordt vastgesteld dat ze een vluchteling zijn. Om aan dergelijke verplichtingen te ontkomen, heeft een groeiend aantal staten geconcludeerd dat het de voorkeur verdient om de komst van dergelijke mensen om te beginnen te voorkomen.

Hoewel dit in de onmiddellijke belangen van potentiële bestemmingslanden zou kunnen passen, brengen dergelijke uitkomsten ernstige schade toe aan het internationale vluchtelingenregime. Zoals we hebben gezien met betrekking tot het vluchtelingenbeleid van Australië in Nauru, de EU in Libië en de VS in Mexico, verhindert externalisering mensen om hun recht om asiel aan te vragen uit te oefenen, brengt het hen in gevaar voor andere schendingen van de mensenrechten en veroorzaakt het ernstig lichamelijk letsel. en psychologische schade aan hen.

Door de grenzen te sluiten, heeft externalisering vluchtelingen bovendien aangemoedigd om risicovolle reizen te ondernemen waarbij mensensmokkelaars, mensenhandelaars en corrupte overheidsfunctionarissen betrokken zijn. Het legt een onevenredige last op de ontwikkelingslanden, waar 85 procent van de vluchtelingen in de wereld te vinden zijn. En, zoals het duidelijkst te zien is in de overeenkomst tussen de EU en Turkije, heeft het het gebruik van vluchtelingen aangemoedigd als onderhandelingsfiche, waarbij minder ontwikkelde landen financiering en andere concessies van rijkere staten krijgen in ruil voor beperkingen op vluchtelingenrechten.

Hoewel externalisering nu stevig verankerd is in het gedrag van de staat en de betrekkingen tussen staten, is het niet onomstreden gebleven. Academici en activisten over de hele wereld hebben zich ertegen gemobiliseerd en onderstrepen de nadelige gevolgen ervan voor vluchtelingen en de principes van vluchtelingenbescherming.

En hoewel de UNHCR traag op deze druk heeft gereageerd, en afhankelijk is van financiering door staten in het noorden van de wereld, lijkt er nu verandering in de lucht te hangen. In oktober 2020 sprak de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen over 'UNHCR's en mijn persoonlijke sterke oppositie tegen de externaliseringsvoorstellen van sommige politici, die niet alleen in strijd zijn met de wet, maar ook geen praktische oplossingen bieden voor de problemen die mensen ertoe dwingen vluchten.'

Deze verklaring roept een aantal belangrijke vragen op. Kunnen externaliseringspraktijken zoals onderschepping en willekeurige detentie onderhevig zijn aan juridische uitdagingen, en in welke jurisdicties kunnen ze het meest effectief worden nagestreefd? Zijn er elementen van het proces die kunnen worden geïmplementeerd op een manier die de rechten van vluchtelingen respecteert en de beschermingscapaciteit van ontwikkelingslanden versterkt? Kunnen vluchtelingen als alternatief veilige, legale en georganiseerde routes krijgen naar hun land van bestemming?

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, die als voormalig UNHCR-chef maar al te goed de benarde situatie van vluchtelingen kent, heeft opgeroepen tot een 'stijging van de diplomatie voor vrede'. Als staten inderdaad zo bezorgd zijn over de komst van vluchtelingen, zouden ze dan niet meer kunnen doen om de gewapende conflicten op te lossen en de mensenrechtenschendingen te voorkomen die mensen überhaupt dwingen te vluchten?

 

Verder lezen

Wit-Rusland

Zeven manieren waarop het Westen # Wit-Rusland kan helpen

gepubliceerd

on

Een overzicht geven van de belangrijkste stappen die de regering, internationale instellingen en ngo's kunnen nemen om een ​​einde te maken aan het lijden van het Wit-Russische volk.
Robert Bosch Stiftung Academy Fellow, Rusland en Eurazië-programma
1. Erken de nieuwe realiteit

Een groot aantal Wit-Russen in alle lagen van de samenleving erkennen Loekasjenka eenvoudigweg niet langer als hun legitieme president. De ongekende omvang en hardnekkigheid van protesten tegen zijn regime en de enorme omvang van verslagen van repressieve acties, marteling en zelfs moord, betekent dat Wit-Rusland nooit meer hetzelfde zal zijn.

De huidige verlamming van het EU-beleid en het ontbreken van een alomvattend Amerikaans beleid dienen echter allebei als een de facto vergunning voor Loekasjenka om de politieke crisis te verdiepen. Hoe eerder beleidsmakers dit beseffen en met meer verantwoordelijkheid en vertrouwen handelen, hoe sneller de toenemende repressie kan worden teruggedraaid.

2. Herken Loekasjenka niet als president

Als de internationale gemeenschap Loekasjenka niet langer als president erkent, wordt hij giftiger voor anderen, waaronder Rusland en China, die beide terughoudend zullen zijn om middelen te verspillen aan iemand die wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de Wit-Russische instabiliteit. Zelfs als Rusland nog steeds besluit Loekasjenka te redden en hem financieel te steunen, negeert het negeren van Loekasjenka de legitimiteit van alle overeenkomsten die hij met het Kremlin sluit over samenwerking of integratie.

Het eisen van een herhaling van de presidentsverkiezingen zou ook stevig op de agenda moeten blijven staan, aangezien functionarissen binnen het systeem van Loekasjena zouden moeten weten dat deze internationale druk pas wegvalt als er een echt transparante stemming plaatsvindt.

3. Wees aanwezig op de grond

Om de repressie te beteugelen en banden aan te knopen met actoren in Wit-Rusland, moet onder auspiciën van de VN, de OVSE of andere internationale organisaties een controlegroep worden georganiseerd om een ​​aanwezigheid ter plaatse te vestigen en in het land te blijven zolang dat nodig is. is nodig, en is mogelijk. Regeringen en parlementen kunnen hun eigen missies sturen, terwijl personeel van internationale media en ngo's moet worden aangemoedigd om te rapporteren over wat er feitelijk in het land gebeurt.

Hoe groter de zichtbare aanwezigheid van de internationale gemeenschap in Wit-Rusland, hoe minder brutaal de Loekasjenka-organisaties kunnen zijn in het vervolgen van demonstranten, waardoor er op hun beurt meer substantiële onderhandelingen kunnen plaatsvinden tussen de democratische beweging en Loekasjenka.

4. Kondig een pakket economische steun aan voor een democratisch Wit-Rusland

De Wit-Russische economie verkeerde al voor de verkiezingen in een slechte staat, maar de situatie zal nog veel erger worden. De enige uitweg is steun van de internationale gemeenschap met een 'Marshallplan voor een democratisch Wit-Rusland'. Staten en internationale financiële instellingen dienen te verklaren dat zij aanzienlijke financiële steun zullen verlenen door middel van schenkingen of leningen tegen lage rente, maar alleen als er eerst democratische verandering plaatsvindt.

Het is essentieel om dit economische pakket afhankelijk te maken van democratische hervormingen, maar ook dat er geen geopolitieke verplichtingen aan verbonden zijn. Als een democratisch gekozen regering besluit de betrekkingen met Rusland te willen verbeteren, moet ze toch kunnen rekenen op een hulppakket.

Dit zou een sterk signaal zijn naar de economische hervormers die binnen het systeem van Loekasjenka blijven, en hen een echte keuze geven tussen een functionerende Wit-Russische economie of vasthouden aan Loekasjenka, wiens leiderschap door velen wordt gezien als verantwoordelijk voor het ruïneren van de economie van het land.

5. Voer gerichte politieke en economische sancties in

Het regime van Loekasjenka verdient harde internationale sanctiesy, maar tot dusver zijn alleen selectieve visumbeperkingen of accountbevriezingen opgelegd, die weinig tot geen effect hebben op wat er feitelijk ter plaatse gebeurt. Visa-sanctielijsten moeten worden uitgebreid, maar wat nog belangrijker is: er moet meer economische druk komen op het regime. Bedrijven die het belangrijkst zijn voor de zakelijke belangen van Loekashenka, moeten worden geïdentificeerd en bestraft met sancties, al hun handelsactiviteiten moeten worden stopgezet en al hun rekeningen in het buitenland moeten worden bevroren.

Regeringen moeten ook de grote bedrijven in hun eigen land overhalen om de samenwerking met Wit-Russische producenten te heroverwegen. Dat is een schande internationale bedrijven blijven adverteren in media die door Loekasjenka worden gecontroleerd en lijken de meldingen van mensenrechtenschendingen bij Wit-Russische bedrijven waarmee ze zaken doen te negeren.

Bovendien moet er een deadline komen om alle repressie een halt toe te roepen, anders worden er ruimere economische sancties opgelegd. Dit zou een sterke boodschap sturen naar Loekasjenka en ook naar zijn entourage, van wie velen dan meer overtuigd zouden raken dat hij moet gaan.

6. Steun ngo's bij het onderzoeken van beschuldigingen van foltering

Er zijn weinig juridische mechanismen om degenen die vermoedelijk betrokken zijn bij verkiezingsfraude en wreedheden te vervolgen. Niettemin moeten alle meldingen van foltering en vervalsingen naar behoren worden gedocumenteerd door mensenrechtenverdedigers, inclusief de identificatie van degenen die zouden hebben deelgenomen. Door nu bewijs te verzamelen, wordt de basis gelegd voor onderzoeken, gerichte sancties en invloed op wetshandhavingsfunctionarissen in de toekomst.

Maar aangezien een dergelijk onderzoek momenteel niet mogelijk is in Wit-Rusland, moeten internationale mensenrechtenactivisten in staat worden gesteld het proces buiten het land te starten met steun van Wit-Russische ngo's.

7. Steun bekende slachtoffers van het regime

Ondanks een ongekende solidariteitscampagne onder Wit-Russen hebben veel mensen steun nodig, vooral degenen die zouden zijn gemarteld. Sommige mediakanalen beweren een aanzienlijk bedrag aan inkomsten te hebben verloren omdat adverteerders gedwongen waren zich terug te trekken en journalisten werden gearresteerd. Mensenrechtenverdedigers hebben geld nodig om organisaties draaiende te houden in de hitte van dit harde optreden.

Het steunen van al deze mensen en organisaties zal tientallen miljoenen euro's kosten, maar het zou de enorme financiële lasten aanzienlijk verlichten voor degenen die zich tegen het regime hebben verzet.

Verder lezen

Chatham House

Huiselijk geweld in # Oekraïne - Lessen uit # COVID-19

gepubliceerd

on

De pandemie heeft licht geworpen op huiselijk geweld in Oekraïne en heeft het maatschappelijk middenveld gemobiliseerd om een ​​genuanceerder beleid ter zake te eisen.
Robert Bosch Stiftung Academy Fellow, Rusland en Eurazië-programma, Chatham House
Een demonstrant zingt slogans op een megafoon tijdens een protest op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 in Kiev, Oekraïne. Foto: Getty Images.

Een demonstrant zingt slogans op een megafoon tijdens een protest op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 in Kiev, Oekraïne. Foto: Getty Images.

Het virus van geweld

Tijdens quarantaine heeft de grotere economische kwetsbaarheid van Oekraïense vrouwen velen van hen opgesloten met gewelddadige partners. De onzekerheid over persoonlijke financiën, gezondheid en veiligheid in gevangenschap is verergerd huiselijk geweld tegen vrouwen, in sommige gevallen verergerd door de dader oorlogsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (PTSS).

In pre-pandemische tijden was slechts een derde van de slachtoffers van huiselijk geweld, 78% van wie zijn vrouwen, meldde het misbruik. Tijdens de pandemie nam het aantal oproepen tot hulplijnen voor huiselijk geweld toe met 50% in het Donbas oorlogsgebied en door 35% in andere regio's van Oekraïne.

Preciezere schattingen zijn echter moeilijk te maken. Dit komt grotendeels doordat sommige fracties van de Oekraïense samenleving huiselijk geweld nog steeds zien als een privé-gezinsaangelegenheid, die weinig hulp van de politie zal krijgen. Ook kan rapportage vanuit een kleine opsluiting die tijdens de lockdown permanent wordt gedeeld met een dader, leiden tot meer misbruik.

Het door COVID-19 geteste juridische kader

De piek in huiselijk geweld tijdens de afsluiting heeft het debat over de ontoereikendheid van de aanpak van Oekraïne geïntensiveerd.

Oekraïne heeft de law over huiselijk geweld in 2017 en maakte dergelijk gedrag strafbaar onder bestuurs- en strafrecht. Belangrijk is dat de wet huiselijk geweld niet beperkt tot fysiek misbruik, maar erkent de seksuele, psychologische en economische variaties ervan. Huiselijk geweld is verder niet beperkt tot een echtpaar of naaste familieleden, maar kan ook worden gepleegd tegen een verre verwant of een samenwonende partner.

De uitgebreide definitie van verkrachting omvat nu ook verkrachting van een echtgenoot of een familielid als een verzwarende omstandigheid. Er is een speciale politie-eenheid aangewezen die gevallen van huiselijk geweld behandelt. De politie kan nu beschermingsbevel geven als reactie op een misdrijf en een dader onmiddellijk distantiëren van een slachtoffer.

Het slachtoffer kan ook tijd doorbrengen in een opvangcentrum - een systeem dat de Oekraïense regering heeft beloofd te creëren. Er is een speciaal register van gevallen van huiselijk geweld opgezet voor exclusief gebruik door de aangewezen wetshandhavings- en socialezekerheidsinstanties om hen te helpen holistischer te worden geïnformeerd bij het opbouwen van een antwoord.

Hoe belangrijk ook, de geïntroduceerde juridische en institutionele infrastructuur was traag in het bewijzen van de efficiëntie ervan vóór COVID-19. Het worstelt nog meer om de test van het coronavirus te doorstaan.

Het veranderen van de gevestigde mentaliteit kost tijd. 38% van de Oekraïense rechters en 39% van de aanklagers worstelen nog steeds om huiselijk geweld niet als een huishoudelijk probleem te zien. Ook al wordt de politie reactiever op klachten over huiselijk geweld, krijgt noodbeschermingsopdrachten is nog steeds moeilijk. De dwangmaatregelen van de rechtbank zijn effectiever, maar vereisen de onnodig langdurige en vernederende procedures om de eigen staat te bewijzen aan verschillende overheidsinstanties.

Als reactie op de uitdagingen van het coronavirus voor vrouwen heeft de politie informatieposters verspreid en een special gemaakt -chat-bot over de beschikbare hulp. Hoewel de hulplijnen voor huiselijk geweld van La Strada en andere mensenrechten-ngo's drukker zijn dan ooit, suggereren de politiestatistieken dat de afsluiting niet heeft geleid tot huiselijk geweld.

Dit zou kunnen wijzen op een groter vertrouwen in niet-overheidsinstellingen en op het onvermogen van een aanzienlijke groep vrouwen om geavanceerdere communicatiemiddelen zoals chatbots te gebruiken wanneer ze de politie niet kunnen bellen in aanwezigheid van een misbruiker. Dit probleem wordt verergerd door een stroom  gebrek aan schuilplaatsen in landelijke gebieden, aangezien de meeste zich in stedelijke omgevingen bevinden. Overvol in gewone tijden, wordt het vermogen van de opvangcentra om overlevenden tijdens de lockdown op te nemen verder beperkt door de regels voor sociale afstand.

Conventie van Istanbul - Het grotere geheel

Oekraïne heeft het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen, beter bekend als het Verdrag van Istanbul, niet geratificeerd, grotendeels vanwege de oppositie van religieuze organisaties. Betrokken dat de termen "geslacht" en "seksuele geaardheid" van het verdrag zouden bijdragen tot de bevordering van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht in Oekraïne, voerden zij aan dat de huidige wetgeving van Oekraïne voldoende bescherming biedt tegen huiselijk geweld. Dit is echter niet het geval.

Het Verdrag van Istanbul 'bevordert' relaties tussen personen van hetzelfde geslacht niet, het vermeldt alleen seksuele geaardheid op de niet-uitputtende lijst van verboden discriminatiegronden. Het is opmerkelijk dat de Oekraïense wet inzake huiselijk geweld zelf tegen dergelijke discriminatie is.

De Conventie definieert 'gender' als de sociaal geconstrueerde rollen die een samenleving toekent aan vrouwen en mannen. De overdreven voorzichtigheid van Oekraïne over de term is ironisch, althans in twee dimensies.

Ten eerste herhaalt de wet inzake huiselijk geweld van 2017 haar doel om discriminerende opvattingen over de sociale rollen van elk 'geslacht' uit de wereld te helpen. Door dit te doen ondersteunt de wet de grondgedachte van wat het Verdrag van Istanbul aanduidt als 'geslacht' zonder de term zelf te gebruiken.

Ten tweede zijn het precies de beperkingen van de strak gedefinieerde niches voor beide geslachten in Oekraïne die substantieel hebben bijgedragen aan het geïntensiveerde huiselijk geweld, of het nu gaat om oorlog of coronavirus. Het gebrek aan duurzame psychologische steun voor getraumatiseerde veteranen en het stigma van de strijd op het gebied van geestelijke gezondheid, vooral onder mannen, belemmert hun re-integratie in een vreedzaam leven. Dit resulteert vaak in alcoholmisbruik of zelfs zelfmoord.

Omdat de economische onzekerheid van de oorlog en het virus sommige mannen ervan weerhoudt hun traditionele, sociaal - en zelfopgelegde - kostwinnersrol te vervullen, vergroot dit het risico op problematisch gedrag en huiselijk geweld.

Door de focus van het debat te verleggen naar de term 'geslacht' die in het Verdrag van Istanbul wordt gebruikt, hebben conservatieve groeperingen het feit genegeerd dat het de prioriteit beschrijft die al is vastgelegd in de Oekraïense wet van 2017 - om discriminerende overtuigingen over de sociaal geconstrueerde rollen van mannen en vrouwen te elimineren . Dit heeft tijd en middelen vrijgemaakt die nodig zijn om mensen te beschermen die kwetsbaar zijn voor huiselijk geweld.

Oekraïne heeft de hokjes van vrouwen en mannen in genderstereotypen niet aangepakt. Dit heeft mannen schade toegebracht en heeft nog meer vrouwen en kinderen tot slachtoffer gemaakt, vooral tijdens de afsluiting. Ironisch genoeg leidt dit tot een ondermijning van de zeer traditionele familiewaarden waar bepaalde tegenstanders van het Verdrag van Istanbul een beroep op deden.

Gelukkig is de altijd waakzame burgermaatschappij van Oekraïne, ontzet over de golf van huiselijk geweld, verzocht president Zelenskyy om het verdrag te ratificeren. Met een nieuwe wetsontwerp inzake bekrachtigingligt de bal nu bij het parlement. Het valt nog te bezien of de Oekraïense beleidsmakers deze taak aankunnen.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending