Verbind je met ons

België

Iraanse oppositiebijeenkomst voor de Amerikaanse ambassade in Brussel om de VS en de EU te vragen om een ​​vastberaden beleid ten aanzien van het Iraanse regime

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de G7-top in Londen is Brussel gastheer van de NAVO-top met de leiders van de VS en de EU. Het is de eerste reis van president Joe Biden buiten de VS. Ondertussen zijn de onderhandelingen over de Iran-deal in Wenen begonnen en ondanks de internationale inspanningen om Iran en de VS terug te brengen tot naleving van het JCPOA, toonde het Iraanse regime geen interesse om terug te keren naar zijn verplichtingen in het kader van het JCPOA. In het recente IAEA-rapport zijn belangrijke zorgen geuit die het Iraanse regime niet heeft aangepakt.

De Iraanse diaspora, aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran in België, hield vandaag (14 juni) een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade in België. Ze hielden posters en spandoeken vast met de foto van Maryam Rajavi, de leider van de Iraanse oppositiebeweging die Iran heeft uitgeroepen tot niet-nucleair Iran in haar tienpuntenplan voor het vrije en democratische Iran.

In hun posters en slogans vroegen Iraniërs de VS en de EU om harder te werken om het regime van de mullahs ook verantwoordelijk te houden voor zijn mensenrechtenschendingen. De demonstranten benadrukten de noodzaak van een doortastend beleid van de VS en de Europese landen om de zoektocht van de mullahs naar een atoombom te benutten, de repressie in eigen land op te voeren en terroristische activiteiten in het buitenland.

advertentie

Volgens het nieuwe IAEA-rapport weigert het klerikale regime, ondanks de eerdere overeenkomst, vragen van de IAEA te beantwoorden over vier betwiste locaties en heeft het (om de tijd te doden) verdere besprekingen uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen. Volgens het rapport hebben de verrijkte uraniumreserves van het regime 16 keer de limiet bereikt die is toegestaan ​​in de nucleaire deal. De productie van 2.4 kg 60% verrijkt uranium en ongeveer 62.8 kg 20% ​​verrijkt uranium baart grote zorgen.

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi zei: "Ondanks overeengekomen voorwaarden, heeft Iran na vele maanden niet de nodige verklaring gegeven voor de aanwezigheid van de nucleair materiaaldeeltjes ... We worden geconfronteerd met een land dat een geavanceerd en ambitieus nucleair programma heeft en uranium verrijkt heel dicht bij het niveau van wapenkwaliteit.”

Grossi's opmerkingen, die vandaag ook door Reuters zijn gerapporteerd, herhaalden: "Het gebrek aan opheldering van de vragen van het agentschap met betrekking tot de nauwkeurigheid en integriteit van de veiligheidsverklaring van Iran zal ernstige gevolgen hebben voor het vermogen van het agentschap om het vreedzame karakter van het nucleaire programma van Iran te waarborgen."

Maryam Rajavi (afgebeeld), zei de verkozen voorzitter van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), dat het recente rapport van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) en de opmerkingen van zijn directeur-generaal eens te meer aantonen dat om zijn voortbestaan ​​te garanderen, de klerikaal regime heeft zijn atoombomproject niet opgegeven. Het toont ook aan dat het regime, om tijd te winnen, zijn beleid van geheimhouding heeft voortgezet om de internationale gemeenschap te misleiden. Tegelijkertijd chanteert het regime zijn buitenlandse gesprekspartners om sancties op te heffen en zijn raketprogramma's, export van terrorisme en criminele inmenging in de regio te negeren.

België

Auto's en trottoirs spoelden weg terwijl Belgische stad getroffen werd door de ergste overstromingen in decennia

gepubliceerd

on

By

De Zuid-Belgische stad Dinant werd zaterdag (24 juli) getroffen door de zwaarste overstromingen in decennia nadat een onweersbui van twee uur de straten veranderde in hevige stromen die auto's en trottoirs wegspoelden maar niemand doodde, schrijft Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant bleef de dodelijke overstromingen 10 dagen geleden bespaard, waarbij 37 mensen om het leven kwamen in Zuidoost-België en nog veel meer in Duitsland, maar het geweld van de storm van zaterdag verraste velen.

"Ik woon al 57 jaar in Dinant en zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt Richard Fournaux, voormalig burgemeester van de stad aan de Maas en geboorteplaats van de 19e-eeuwse uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax. op sociale media.

advertentie
A woman works to recover her belongings following heavy rainfall in Dinant, Belgium July 25, 2021. REUTERS/Johanna Geron
A woman walks in an area affected by heavy rainfall in Dinant, Belgium July 25, 2021. REUTERS/Johanna Geron

Regenwater dat door steile straten stroomde, veegde tientallen auto's weg, stapelde ze op een hoop bij een kruising, en spoelde kasseien, trottoirs en hele stukken asfalt weg terwijl de bewoners vol afschuw toekeken vanuit de ramen.

Er was geen precieze schatting van de schade, waarbij de stadsautoriteiten alleen voorspelden dat het "aanzienlijk" zou zijn, aldus de Belgische RTL TV.

De storm richtte een soortgelijke ravage aan, ook zonder verlies van mensenlevens, in het stadje Anhee, een paar kilometer ten noorden van Dinant.

Verder lezen

België

Dodental stijgt tot 170 bij overstromingen in Duitsland en België Belgium

gepubliceerd

on

Het dodental als gevolg van verwoestende overstromingen in West-Duitsland en België is op zaterdag (170 juli) gestegen tot minstens 17 nadat deze week rivieren en plotselinge overstromingen zijn gebarsten en huizen ingestort en wegen en hoogspanningsleidingen zijn opengescheurd. schrijven Petra Wischgoll,
David Sahl, Matthias Inverardi in Düsseldorf, Philip Blenkinsop in Brussel, Christoph Steitz in Frankfurt en Bart Meijer in Amsterdam.

Ongeveer 143 mensen kwamen om bij de overstromingen in Duitslands ergste natuurramp in meer dan een halve eeuw. Dat waren er volgens de politie ongeveer 98 in de wijk Ahrweiler ten zuiden van Keulen.

Honderden mensen werden nog steeds vermist of waren onbereikbaar omdat verschillende gebieden onbereikbaar waren vanwege de hoge waterstanden en de communicatie op sommige plaatsen nog steeds niet werkte.

advertentie

Bewoners en ondernemers worstelde om de stukken op te rapen in gehavende steden.

"Alles is volledig verwoest. Je herkent het landschap niet", zegt Michael Lang, eigenaar van een wijnwinkel in de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler in Ahrweiler, vechtend tegen de tranen.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezocht Erftstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar bij de ramp zeker 45 mensen om het leven kwamen.

"We rouwen met degenen die vrienden, kennissen en familieleden hebben verloren", zei hij. "Hun lot verscheurt onze harten."

Ongeveer 700 inwoners werden vrijdag laat geëvacueerd nadat een dam was doorgebroken in de stad Wassenberg bij Keulen, zeiden de autoriteiten.

Maar de burgemeester van Wassenberg, Marcel Maurer, zei dat de waterstanden zich sinds de nacht hebben gestabiliseerd. "Het is te vroeg om alles duidelijk te maken, maar we zijn voorzichtig optimistisch", zei hij.

De Steinbachtal-dam in het westen van Duitsland bleef echter het risico lopen te worden doorgebroken, zeiden de autoriteiten nadat ongeveer 4,500 mensen stroomafwaarts uit huizen waren geëvacueerd.

Steinmeier zei dat het weken zou duren voordat de volledige schade, die naar verwachting enkele miljarden euro's aan wederopbouwfondsen zou vergen, kon worden vastgesteld.

Armin Laschet, staatspremier van Noordrijn-Westfalen en de kandidaat van de regerende CDU-partij bij de algemene verkiezingen van september, zei dat hij de komende dagen met minister van Financiën Olaf Scholz zou spreken over financiële steun.

Kanselier Angela Merkel zou zondag naar Rijnland-Palts reizen, de deelstaat waar het verwoeste dorp Schuld ligt.

Members of the Bundeswehr forces, surrounded by partially submerged cars, wade through the flood water following heavy rainfalls in Erftstadt-Blessem, Germany, July 17, 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Austrian rescue team members use their boats as they go through an area affected by floods, following heavy rainfalls, in Pepinster, Belgium, July 16, 2021. REUTERS/Yves Herman

In België liep het dodental op tot 27, meldt het nationale crisiscentrum, dat de hulpverlening daar coördineert.

Het voegde eraan toe dat 103 mensen "vermist of onbereikbaar" waren. Sommigen waren waarschijnlijk onbereikbaar omdat ze geen mobiele telefoons konden opladen of in het ziekenhuis lagen zonder identiteitspapieren, aldus het centrum.

De afgelopen dagen hebben de overstromingen, die vooral de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen en Oost-België hebben getroffen, hele gemeenschappen van stroom en communicatie afgesloten.

RWE (RWEG.DE), de grootste elektriciteitsproducent van Duitsland, zei zaterdag dat de dagbouwmijn in Inden en de kolencentrale van Weisweiler zwaar werden getroffen, eraan toevoegend dat de centrale op een lagere capaciteit draaide nadat de situatie was gestabiliseerd.

In de zuidelijke Belgische provincies Luxemburg en Namen haastten de autoriteiten zich om de huishoudens van drinkwater te voorzien.

In de zwaarst getroffen delen van België daalde het waterpeil langzaam, waardoor de bewoners de beschadigde bezittingen konden sorteren. Premier Alexander De Croo en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bezochten zaterdagmiddag enkele gebieden.

De Belgische spoorwegnetbeheerder Infrabel publiceerde plannen voor reparaties aan lijnen, waarvan sommige pas eind augustus weer in gebruik zouden worden genomen.

Hulpdiensten in Nederland bleven ook alert, omdat overlopende rivieren steden en dorpen in de zuidelijke provincie Limburg bedreigden.

De afgelopen twee dagen zijn tienduizenden inwoners van de regio geëvacueerd, terwijl soldaten, brandweerkorpsen en vrijwilligers werkten verwoed de hele vrijdagnacht (16 juli) om dijken te versterken en overstromingen te voorkomen.

De Nederlanders zijn tot nu toe ontsnapt aan een ramp op de schaal van hun buren en zaterdagochtend waren er geen slachtoffers gemeld.

Wetenschappers hebben lang gezegd dat klimaatverandering zal leiden tot hevigere stortbuien. Maar het bepalen van zijn rol in deze meedogenloze regenval zal minstens enkele weken duren om te onderzoeken, zeiden wetenschappers vrijdag.

Verder lezen

België

35 jaar - en nog steeds sterk!

gepubliceerd

on

Het jaar 1986 werd gekenmerkt door zowel voor- als tegenslagen. Technologische vooruitgang hielp de Sovjet-Unie om het Mir-ruimtestation te lanceren en liet het VK en Frankrijk de kanaal bouwen. Helaas zag het ook de Space Shuttle Uitdager ramp en de explosie van een van de kernreactoren in Tsjernobyl.

In België kwamen de voetballers van het land als een held thuis nadat ze als 4e waren geëindigd op het WK in Mexico.

Het jaar was ook opmerkelijk voor een ander evenement: de opening van L'Orchidee Blanche in Brussel, nu een van de erkende beste Vietnamese restaurants van het land.

advertentie

In 1986, toen Katia Nguyen (afgebeeld) het restaurant opende in wat toen een rustige Brusselse buurt was, had ze niet kunnen bedenken wat een enorm succes het zou worden.

Dit jaar viert het restaurant zijn 35e verjaardag, een echte mijlpaal, en het heeft een lange weg afgelegd in de tussenliggende jaren, zozeer zelfs dat het nu een synoniem is voor de verfijnde Aziatische keuken, niet alleen in deze nu bruisende wijk van Brussel, maar verderop.

Er was zelfs zo ver over de kwaliteit van het uitstekende Vietnamese eten dat hier verkrijgbaar was, dat het enkele jaren geleden de prestigieuze titel "Beste Aziatische Restaurant van België" kreeg van de gerenommeerde voedselgids Gault en Millau.

Katia is de eerste om te accepteren dat haar succes ook veel te danken heeft aan haar team, dat toevallig volledig vrouwelijk is (dit weerspiegelt deels de traditionele rol die vrouwen in de Vietnamese keuken innemen).

De langste portie onder hen is Trinh, die al een paar decennia heerlijke Vietnamese maaltijden klaarmaakt in de kleine, open keuken, terwijl andere 'veteraan'-medewerkers Huong zijn, die hier al 15 jaar is, en Linh , een relatieve nieuwkomer die hier vier jaar heeft gewerkt!

Ze zijn, samen met hun collega's, prachtig gekleed in authentieke Vietnamese kostuums, iets waar de resto ook bekend om staat. Het zo lang vasthouden van personeel straalt ook goed uit op de uitstekende managementstijl van Katia.

Het is allemaal ver verwijderd van de tijd, in de jaren zeventig, toen Katia voor het eerst in dit land aankwam voor haar studie. Zoals zoveel van haar landgenoten was ze de oorlog in Vietnam ontvlucht op zoek naar een beter leven in het Westen en begon ze een nieuw leven in haar 'nieuwe' thuis - België.

Voor kenners van geweldig Vietnamees eten was dat best goed nieuws.

De standaard die werd gesteld toen Katia, nog relatief vers aangekomen in België vanuit Saigon, het restaurant opende in 1986, is vandaag net zo hoog als toen.

Ondanks de vreselijke gezondheidspandemie die de horeca hier heeft verwoest, stroomt Katia's 'leger' van trouwe klanten nu terug om te proeven van de heerlijke geneugten die haar zeer getalenteerde, in Vietnam geboren team heeft verzonnen.

Het restaurant bevindt zich dicht bij de ULB-universiteit en alles wordt hier in huis bereid. De gerechten zijn gebaseerd op traditionele of meer eigentijdse recepten, maar lijken op de beste die je in Vietnam zelf kunt vinden. Veel diners hier beschouwen de loempia's als de beste van België, maar als ze sappig zijn, nemen de gastronomische rijkdommen van dit huis je mee op een culinaire reis, die zich uitstrekt van Noord- tot Zuid-Vietnam en alle tussenstops.

Het restaurant is tijdens de lockdown nooit echt gesloten, omdat het een stevige afhaalservice bleef serveren. Nu volledig heropend, zijn afhaalrestaurants goed voor ongeveer 30 procent van het bedrijf. Klanten kunnen hun bestelling ophalen of thuis laten bezorgen.

Met de zomer voor de deur is het goed om te weten dat er nu een terras is dat plaats biedt aan 20 personen op straat buiten, terwijl aan de achterkant een aangename buitenruimte is met ruimte voor ongeveer 30 personen en open tot oktober.

Binnen biedt het restaurant plaats aan 38 personen beneden en 32 personen boven. Er is ook een bijzonder populair tweegangenlunchmenu met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, dat slechts € 13 kost.

De à-la-cartekeuze is enorm en biedt een scala aan vlees-, vis- en gevogeltegerechten - allemaal fantastisch en erg lekker. Er is ook een geweldige dranken- en wijnkaart en kijk ook uit naar een heerlijk suggestiemenu dat wekelijks verandert.

De charmante en zeer gastvrije Katia heeft een heel lange weg afgelegd sinds ze voor het eerst voet aan wal zette in België. Dat een restaurant 35 jaar na de opening nog steeds bloeit, is een enorme prestatie, vooral in dit "post-pandemische" tijdperk, maar dat diezelfde plek al die tijd onder hetzelfde eigendom heeft gestaan, is behoorlijk opmerkelijk ... wat eigenlijk ook beschrijft zeer nauwkeurig zowel de keuken als de service hier.

Van harte gefeliciteerd met je 35e verjaardag L'Orchidee Blanche!

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending