Verbind je met ons

Hongarije

De EU verwerpt de reis van Orbán naar Moskou

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie heeft zich gedistantieerd van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan Moskou voor een ontmoeting met Vladimir Poetin. Een ijzige verklaring uitgegeven door de Europese Dienst voor Extern Optreden namens Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell heeft duidelijk gemaakt dat het, ondanks het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU, niets met hen te maken heeft.

De verklaring luidt voluit:

Het bezoek van premier Viktor Orbán aan Moskou vindt uitsluitend plaats in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en Rusland. 

Hongarije is nu de EU-lidstaat die tot en met 31 december 2024 het roulerende voorzitterschap van de Raad vervult. Dat houdt geen externe vertegenwoordiging van de Unie in, die onder de verantwoordelijkheid valt van de voorzitter van de Europese Raad op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders en van de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid op ministerieel niveau.

Premier Orbán heeft van de EU-Raad geen enkel mandaat gekregen om Moskou te bezoeken. Het standpunt van de EU over de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne wordt weerspiegeld in veel conclusies van de Europese Raad. Dat standpunt sluit officiële contacten tussen de EU en president Poetin uit. De Hongaarse premier vertegenwoordigt dus op geen enkele manier de EU. 

Daarnaast is het de moeite waard eraan te herinneren dat president Poetin door het Internationaal Strafhof is aangeklaagd en dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd vanwege zijn rol in verband met de gedwongen deportatie van kinderen van Oekraïne naar Rusland.

advertentie

Viktor Orbán heeft al een verrassingsbezoek gebracht aan Kiev, wat niets leek te doen om zijn ijzige relatie met Volodymyr Zelensky te verbeteren. Voordat hij instemde met de benoeming van Mark Rutte tot de volgende secretaris-generaal van de NAVO, kreeg hij de afspraak dat Hongarije niet zou bijdragen aan de bewapening van Oekraïne in zijn oorlog tegen de Russische invasie.

De Hongaarse premier heeft ook de EU-hulp aan Oekraïne belemmerd en uitgesteld en zelfs in aanwezigheid van de Oekraïense leider bleef hij pleiten voor een staakt-het-vuren, waarbij Russische troepen nog steeds Oekraïens grondgebied bezetten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending