Verbind je met ons

Hongarije

'Maak Europa weer groot' is de slogan voor het Hongaarse voorzitterschap

DELEN:

gepubliceerd

on

Hongarije vermaakt zich met de eerste aanwijzingen over hoe het zijn voorzitterschap van de Raad van de EU, dat zal lopen van juli tot december 2024, zal benaderen. Eerst kwam het logo, een Rubiks kubus – een eenvoudig eerbetoon aan een grote Hongaar of een teken van de frustratie die andere lidstaten te wachten staat? Nu hebben we de slogan 'Make Europe Great Again', misschien wel een ambitie die elk Europees land zou moeten delen, maar die opnieuw een groot potentieel biedt voor overanalyse, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De echo van Donald Trumps slogan 'Make America Great Again' is natuurlijk niet te missen, hoewel de Hongaarse minister van Europa, János Bóka, die gedachte verwierp en zei: "Ik weet niet of Donald Trump Europa ooit weer groot wilde maken". En waar het idee ook vandaan kwam, het is een behoorlijk goede slogan, zoals Frank Furedi, de in Boedapest geboren uitvoerend directeur van de denktank MCC Brussel, betoogde.

“Veel commentatoren reageerden met verbijstering toen Hongarije 'Make Europe Great Again' onthulde als de slogan voor het komende zes maanden durende voorzitterschap van de Raad van de EU, zei hij. “Sommigen zijn zo ver gegaan om te suggereren dat er iets mis is met het koppelen van Europa aan het idee van grootsheid.

“Toch vestigt de slogan van Viktor Orbán, MEGA, de aandacht op de betreurenswaardige neergang van Europa in de afgelopen decennia. De Europese economie heeft een groot deel van haar concurrentievoordeel verloren. Op technologisch gebied bevindt het land zich in een voortdurende inhaalslag ten opzichte van de Verenigde Staten en China. De Europese cultuur – ooit een van de meest inspirerende en dynamische ter wereld – is onder de invloed gekomen van tweederangs Californische waarden. In termen van geopolitiek heeft Europa de rol van dienstverlener toegewezen gekregen aan een door Amerika gedomineerde NAVO.

“Het ergste van alles is de stemming van uitputting die heerst onder de West-Europese elites. Ze stralen een gevoel van lage verwachting en verlies van ambitie uit. Hun kijk is berustend bij het leven in een Europa dat onbeduidend is en alleen maar tijd maakt. Het ter discussie stellen van de visie van Klein Europa, die de instellingen van de EU domineert, is absoluut essentieel. Dit is de reden waarom MEGA niet zomaar een slogan is, maar een absoluut relevante culturele visie voor onze tijd”.

Wat kunnen we eigenlijk verwachten van het Hongaarse voorzitterschap? János Bóka beloofde “een actief presidentschap”, geïnspireerd door een slogan die bedoeld was om de verwachting te wekken “dat we samen sterker zouden moeten zijn dan individueel, maar dat we zouden moeten kunnen blijven wie we zijn als we samenkomen”.

advertentie

Hij zei dat Hongarije een nieuwe “boerengerichte” landbouwovereenkomst wil veiligstellen, “een efficiëntere bescherming van de buitengrenzen, om de diepere oorzaken van migratie te beheersen” en wat de uitbreiding van de EU betreft, “substantiële stappen met betrekking tot Moldavië, Georgië en Oekraïne”. , ondanks de vrees dat vooral Oekraïne onder toezicht van Boedapest weinig vooruitgang zou boeken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending