Verbind je met ons

Hongarije

Hongarije neemt anti-entenwet aan om verlies van EU-geld te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

De eerste anticorruptiewet van maandag (3 oktober) werd door het Hongaarse parlement aangenomen. Boedapest probeert een verlies aan fondsen van de Europese Unie te voorkomen tijdens een recessie, wanneer de forint op een historisch dieptepunt staat en de economie afstevent op een recessie.

Premier Viktor Orban en zijn regerende Fidesz-partij keurden een wijziging van het wetboek van strafrecht goed om een ​​procedure vast te stellen voor strafbare feiten die verband houden met het beheer van openbare eigendommen. Dit maakt rechterlijke toetsing mogelijk in het geval dat een onderzoek wordt afgesloten zonder een aanklacht of een strafblad wordt geseponeerd.

Het wetsvoorstel werd door het parlement aangenomen met 136 stemmen voor, zeven stemmen tegen en veertien onthoudingen.

Deze wetgeving is een toezegging van 17 punten die de regering van Orban heeft gedaan om te voorkomen dat miljarden extra EU-geld wordt opgeschort als gevolg van schendingen van democratische controles, evenwichten en zwakke anticorruptiewaarborgen. Lees meer Ga voor een volledige lijst van de verbintenissen van Boedapest naar:

Geconfronteerd met stijgende energiekosten, inflatie, een recordlaagte forint en een vertragende economische groei, is Orban, die lang genoeg op gespannen voet met de EU heeft gestaan, nu bereid om te voldoen aan de EU-eisen om instellingen op te richten die corruptierisico's verminderen.

De EU heeft tot 19 november om de acties van Hongarije te evalueren en te bepalen of ze het risico op verduistering van EU-geld verkleinen. Het blok zou akkoord kunnen gaan met het schrappen van € 7.5 miljoen die bestemd was voor Hongarije, wat 5% is van het geschatte bbp van 2022.

EU-begrotingscommissaris Johannes Hahn vertelde de Europese wetgevers maandagavond dat de 17 stappen geruststellend zouden zijn voor het blok als ze naar behoren zouden worden goedgekeurd en uitgevoerd.

advertentie

Hahn verklaarde dat geld praat, en het is zo simpel als het klinkt. Het is nu aan ons om het woord van Hongarije te aanvaarden en de autoriteiten bij te staan ​​bij de uitvoering hiervan. Deze voorstellen zullen worden uitgevoerd op belangrijke data die nog moeten worden vastgesteld.

DEMOCRATIE?

Veel EU-wetgevers drongen er bij Hahn op aan om Orban er niet mee weg te laten komen, maar in plaats daarvan de hervormingen in Hongarije nauwlettend in de gaten te houden. De kamer verklaarde onlangs dat Hongarije geen democratie is, maar een hybride regime van electorale autocratie.

Orban beweert dat Hongarije, een ex-communistisch land met zo'n 10 miljoen inwoners, niet corrupter is dan andere EU-landen.

Volgens OLAF (het fraudebestrijdingsagentschap van het blok) had Hongarije tussen 4 en 2015 onregelmatigheden in bijna 2019% van de uitgaven van de EU-fondsen, wat het ergste is van de 27 EU-lidstaten.

Reuters meldde in 2018 dat Orban EU-ontwikkelingsgelden doorsluisde naar zijn familie en vrienden. Deze praktijk, beweren mensenrechtenorganisaties, heeft Orbans binnenste cirkel enorm verrijkt en hem in staat gesteld zijn macht te consolideren.

Orban, die meer dan tien jaar aan de macht was, verscherpte de controle van de staat over media en rechtbanken, ngo's, de academische wereld en beperkte de rechten en vrijheden van vrouwen, homomannen en migranten. Hij botste ook met het liberale West-Europa, dat EU-hand-outs ondersteunt.

De fondsen zouden in de tweede helft van het jaar door de Hongaarse regering kunnen worden goedgekeurd, wat de druk op de forint zou verlichten. Hongaarse activa en de forint zijn in de uitverkoop geweest omdat opkomende markten hard werden getroffen door de sterke stijging van de Amerikaanse dollar. De kwetsbaarheid van Hongarije maakt zijn activa bijzonder kwetsbaar voor risicoaversie.

Bank of America verklaarde maandag dat het verwachtte dat Hongarije tegen midden tot eind november vooruitgang zou boeken in de richting van... een herstelfondsdeal. "De krappe regering kan het niet laten om compromissen te sluiten met de EU."

($ 1 = € 1.0185)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending