Verbind je met ons

Algemeen

Duizenden doen mee aan de Budapest Pride-mars in zinderende hitte

DELEN:

gepubliceerd

on

In de verzengende hitte namen duizenden Hongaren deel aan de jaarlijkse Budapest Pride-mars. Ze beloofden door te gaan met hun strijd tegen beleid dat schadelijk is voor LGBTQ-rechten en dat door de EU is veroordeeld.

Hongarije werd eerder deze maand door de Europese Commissie aangeklaagd wegens een wet die het onderwijzen van homoseksualiteit en transgenderonderwerpen op scholen verbiedt. Dit is de laatste anti-LGBTQ-maatregel die is aangenomen door de regering van premier Viktor Orban.

Zijn regering factureerde de wet als een manier om kinderen te beschermen. Mensenrechtenorganisaties beweerden echter dat het LGBTQ-personen discrimineerde en het werd door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie als een "schande" bestempeld.

Een Pride-deelnemer zei: "Ik ben een queer en het is belangrijk dat we onszelf laten zien, vooral in een land dat zo'n politiek sentiment heeft tegenover LGBTQ-mensen."

De Fidesz-christendemocratische regering van Orban won de verkiezingen in april en verklaarde dat LGBTQ-rechten, evenals andere sociale kwesties, zaken zijn waarover nationale regeringen in de Europese Unie moeten beslissen

Orban is aan de macht sinds 2010. Zijn electorale succes kan worden toegeschreven aan zijn harde standpunt over immigratie en de promotie van sociaal beleid dat volgens hem bedoeld is om traditionele christelijke waarden te beschermen tegen het westerse liberalisme.

Orban sprak eerder op de dag in Roemenië over de uitdagingen waarmee Hongarije wordt geconfronteerd als gevolg van demografie, migratie en genderpolitiek. Hij noemde ook de oorlog in Oekraïne, economische problemen en de oorlog in Oekraïne.

advertentie

Voor de mars van zaterdag gaven tientallen ambassades in Boedapest een gezamenlijke verklaring af waarin ze de LGBTQ-gemeenschap steunden.

De Amerikaanse ambassade heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat zij leden van de lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse (LGBTQI+)-gemeenschappen en hun rechten op gelijkheid, non-discriminatie en vrijheid van meningsuiting steunt.


Rapportage door Krisztina Feyo en Krisztina Than Bewerking door Helen Popper

onze Standards

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending