Verbind je met ons

Algemeen

US Treasury beëindigt het verdrag van 1979 met een wereldwijde minimum belastingvrijstelling Hongarije

DELEN:

gepubliceerd

on

Viktor Orban, de Hongaarse premier, spreekt op 9 juni 2021 een zakenconferentie toe in Boedapest, Hongarije.

Op vrijdag (8 juli) zei het Amerikaanse ministerie van Financiën dat het een belastingovereenkomst uit 1979 met Hongarije zou beëindigen. Dit was een reactie op de blokkade door Boedapest van de invoering door de Europese Unie van een wereldwijde minimumbelasting van 15%.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verklaarde dat, omdat Hongarije zijn vennootschapsbelastingtarief heeft verlaagd tot 9.9%, minder dan de helft van het Amerikaanse tarief van 21%, het belastingverdrag eenzijdig van voordeel is voor Hongarije en niet voor de Verenigde Staten.

"De voordelen van de overeenkomst zijn niet langer wederzijds - er is een aanzienlijk verlies aan potentiële inkomsten voor de Verenigde Staten en zeer weinig rendement op investeringen door Amerikaanse bedrijven in Hongarije."

De timing van de beëindiging, na jaren van Amerikaanse bezorgdheid over het verdrag, suggereert dat het ministerie van Financiën het verdrag gebruikt om Viktor Orban, de Hongaarse premier, onder druk te zetten om de wereldwijde minimumbelasting van 15% in te voeren.

Nadat de Schatkist een formele kennisgeving aan de Hongaarse autoriteiten heeft gestuurd, moet de beëindiging binnen zes maanden zijn voltooid.

De woordvoerder van het ministerie van Financiën verklaarde dat "Hongarije de langdurige zorgen van Amerika over het belastingverdrag van 1979 erger heeft gemaakt" door de EU-richtlijn om een ​​wereldwijde minimumbelasting vast te stellen, te blokkeren. Dit verdrag zou minder eenzijdig zijn geweest als Hongarije een wereldwijd belastingminimum had ingevoerd. De weigering om een ​​wereldwijde minimumbelasting in te voeren, zou de positie van Hongarije als een land dat verdragsshopping doet, verder kunnen verergeren, wat de Verenigde Staten verder zou kunnen benadelen.

advertentie

onze Standards

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending