Verbind je met ons

Europese Commissie

EU somt bezorgdheid over de rechtsstaat op voor Hongarije, Polen, cruciaal bij het vrijgeven van COVID-fondsen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft ernstige zorgen over de rechtsstaat in Polen en Hongarije opgesomd in een rapport dat zou kunnen helpen beslissen of zij miljarden euro aan EU-middelen ontvangen om te helpen herstellen van de coronaviruspandemie, schrijft jan Strupczewski.

De uitvoerende tak van de Europese Unie gaf Polen ook tot 16 augustus om te voldoen aan een uitspraak van de hoogste EU-rechtbank vorige week, genegeerd door Warschau, dat het Poolse systeem voor het straffen van rechters de EU-wetgeving overtrad en moet worden opgeschort. Lees meer.

Als Polen zich hier niet aan houdt, zou de commissie het EU-hof vragen om financiële sancties op te leggen aan Warschau, vertelde vicevoorzitter van de commissie, Vera Jourova, op een persconferentie.

advertentie

De commissie had vorig jaar al veel van de zorgen in een rapport naar voren gebracht, maar ze kunnen nu echte gevolgen hebben, aangezien Brussel de toegang tot zijn herstelfonds van subsidies en leningen ter waarde van in totaal 800 miljard euro afhankelijk heeft gesteld van de naleving van de rechtsstaat.

De commissie zei dat Polen en Hongarije het mediapluralisme en de onafhankelijkheid van de rechtbanken ondermijnden. Zij zijn de enige twee landen in het 27-koppige blok dat formeel door de EU wordt onderzocht wegens het in gevaar brengen van de rechtsstaat.

"De Commissie kan rekening houden met het rapport over de rechtsstaat... bij het identificeren en beoordelen van inbreuken op de beginselen van de rechtsstaat die de financiële belangen van de Unie schaden", aldus de commissie in een verklaring.

advertentie

De Poolse regeringswoordvoerder Piotr Muller zei op Twitter dat de regering documenten van de commissie zou analyseren met betrekking tot de noodzaak van naleving van uitspraken van EU-rechtbanken.

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga zei op Facebook dat de commissie Hongarije chanteerde vanwege een kinderbeschermingswet die "LHBTQ-activisten en seksuele propaganda niet toestaat in Hongaarse kleuterscholen en scholen".

De EU-executive heeft de goedkeuring van 7.2 miljard euro voor Hongarije al uitgesteld in een poging om concessies voor de rechtsstaat te winnen van de regering van premier Viktor Orban en heeft nog geen groen licht gegeven voor 23 miljard euro aan subsidies en 34 miljard aan goedkope leningen voor Polen.

Jourova zei dat ze niet kon voorspellen wanneer geld voor Polen zou kunnen worden goedgekeurd en merkte op dat Warschau eerst de commissie moest overtuigen dat het een geloofwaardig systeem van controle en audit had voor het uitgeven van EU-geld.

Het rapport zei dat Hongarije het verzoek van de commissie om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te versterken niet had opgevolgd en dat haar anticorruptiestrategie te beperkt van opzet was.

In een decennium aan de macht heeft Orban gedeeltelijk miljarden euro's aan staats- en EU-geld gebruikt om een ​​loyale zakenelite op te bouwen, waaronder enkele familieleden en goede vrienden.

De commissie noemde aanhoudende tekortkomingen in de financiering van Hongaarse politieke partijen en risico's van cliëntelisme en nepotisme in het openbaar bestuur op hoog niveau.

Aanzienlijke hoeveelheden staatsreclame gaan naar media die de regering steunen, terwijl onafhankelijke verkooppunten en journalisten worden geconfronteerd met obstructie en intimidatie, zei het.

Het rapport uitte ook zijn bezorgdheid over de invloed van de Poolse nationalistische regerende Wet en Rechtvaardigheidspartij (PiS) op het rechtssysteem.

Het somde op wat volgens hem illegaal gemaakte afspraken en wijzigingen waren door PiS aan het constitutionele tribunaal en andere organen, en Warschau's afwijzing van EU-gerechtelijke uitspraken die bindend zijn voor elke lidstaat.

De commissie merkte op dat de procureur-generaal, verantwoordelijk voor het opsporen van staatscorruptie, tegelijkertijd de Poolse minister van Justitie en een actieve PiS-politicus was.

Sinds vorig jaar is de professionele omgeving voor journalisten in Polen verslechterd als gevolg van "intimiderende gerechtelijke procedures, groeiend falen om journalisten te beschermen en gewelddadige acties tijdens protesten, ook van politiediensten", zei het.

Europese Commissie

EU op UNGA76: afronden

gepubliceerd

on

De EU heeft een week van intense discussies afgesloten met leiders van over de hele wereld over hoe ze samen de meest urgente uitdagingen van onze tijd kunnen aanpakken: de bestrijding van de pandemie van het coronavirus en het herstel ervan, de bestrijding van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en de erosie van mensenrechten. Op 23 september heeft hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell (foto) heeft namens de EU een verklaring afgelegd tijdens de ministeriële conferentie over artikel XIV van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT). Bekijk de verklaring CDL Super Session..

Hij hield ook een videoboodschap tijdens de bijeenkomst van de Alliantie voor Multilateralisme. Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič hield openingstoespraak tijdens het evenement op hoog niveau over 'Bescherming van kinderen, onzichtbare slachtoffers van gewapende conflicten en COVID-19', georganiseerd door de EU en België. Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius nam deel aan een evenement op hoog niveau over regionale perspectieven op de circulaire economie. Eveneens op 23 september presenteerden Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Green Deal en energiecommissaris Kadri Simson drie energiepacten tijdens de VN-dialoog op hoog niveau over energie in New York, in samenwerking met het Internationaal Energieagentschap en het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie. Je kunt er meer over lezen CDL Super Session.. Executive Vice President Frans Timmermans zal de EU vertegenwoordigen op de virtuele UN Food Systems Summit. Zijn toespraak zal beschikbaar zijn CDL Super Session..

Hij nam ook deel aan de leiderschapsdialoog "Accelerating action to reach universal energy access and net zero emission" als onderdeel van de VN-dialoog op hoog niveau over energie. Tot slot, op dinsdag 28 september, zal commissaris voor Internationale Partnerschappen, Jutta Urpilainen, deelnemen aan de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders over banen en sociale bescherming voor de uitroeiing van armoede, georganiseerd door de secretaris-generaal van de VN en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Alle berichtgeving in de pers en audiovisueel materiaal van de afgelopen week is beschikbaar op EDEOEuropa als Consilium.

advertentie

Verder lezen

Europese Commissie

Commissie en Europa Nostra maken Europa's beste erfgoedprijswinnaars 2021 bekend

gepubliceerd

on

De winnaars van de Europese erfgoedprijzen / Europa Nostra-prijzen, Europa's hoogste eer in het veld, werden gehuldigd op het hoofdkantoor van de Giorgio Cini Foundation in Venetië. De ceremonie is een van de hoogtepunten van de Top Europees cultureel erfgoed 2021 dat vindt plaats van 21-24 september in de Werelderfgoedstad Venetië. De opmerkelijke rehabilitatie van de Houten kerk van het dorp Urși (Roemenië) is de grote winnaar van 2021: de jury kende het een Grand Prix toe, terwijl het grote publiek het selecteerde als hun favoriete erfgoedproject in Europa en trotse winnaar van de Public Choice Award van dit jaar. Zo'n 7,000 burgers uit heel Europa stemden online via de Europa Nostra-website. De Grand Prix laureaten, gekozen door de Bestuur van Europa Nostra op aanbeveling van een onafhankelijke jury van deskundigen, ontvangen elk € 10,000.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: "Ik feliciteer de indrukwekkende winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021 van harte met hun succes en opmerkelijke bijdragen aan ons Europa van Cultuur. De verstrekkende impact van de winnaars illustreert de onschatbare bijdrage van het Europese culturele erfgoed aan onze samenleving, economie en het milieu. Op een moment dat Europa vastbesloten is om beter terug te bouwen, zijn deze succesverhalen een ware inspiratie en een krachtig voorbeeld van wat wij, als Europeanen, samen kunnen bereiken, ondanks de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Ik hoop dat deze Awards uw uitstekende projecten zullen helpen bloeien en een nog belangrijkere rol zullen spelen in het herstel van ons Europa.” 

Het Europese erfgoedprijzen / Europa Nostra-prijzen werden in 2002 door de Commissie gelanceerd en worden sindsdien beheerd door Europa Nostra. De Awards hebben de steun van de Creatief Europa programma van de Europese Unie. De top draagt ​​bij aan twee belangrijke burgerinitiatieven die door de EU-instellingen zijn gelanceerd, namelijk de Nieuw Europees Bauhaus en Conferentie over de toekomst van Europa. Meer informatie over de winnaars en het initiatief vind je hier CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

Horizon Europe

IJsland en Noorwegen zijn de eerste landen die zijn geassocieerd met Horizon Europa

gepubliceerd

on

IJsland en Noorwegen zijn formeel geassocieerd met Horizon Europa, waardoor entiteiten in die twee landen kunnen deelnemen aan Europa's onderzoeks- en innovatieprogramma van € 95.5 miljard, onder dezelfde voorwaarden als entiteiten uit EU-lidstaten. Het Gemengd Comité van de Europese Economische Ruimte, bestaande uit vertegenwoordigers van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en de EU, heeft vandaag het desbetreffende besluit voor IJsland en Noorwegen aangenomen, waardoor zij als eerste bij Horizon Europa zijn betrokken. Dit is een kans om de samenwerking op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie voort te zetten en te verdiepen, met de nadruk op gemeenschappelijke prioriteiten: de dubbele groene en digitale transitie, volksgezondheid en het concurrentievermogen van Europa in het mondiale landschap. Gezamenlijke inspanningen zijn gericht op het aanpakken van milieuproblemen in het noordpoolgebied, het ontwikkelen van technologieën voor het afvangen van waterstof en koolstof, het stimuleren van gegevensgestuurde innovatie en meer.

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager zei: "Openheid en samenwerking met de rest van de wereld zijn essentieel in onze strategie om kritische massa te creëren voor onderzoek en innovatie en om te versnellen en oplossingen te vinden voor dringende wereldwijde uitdagingen. Door onze krachten te bundelen met IJsland en Noorwegen, zullen we een reeks acties ondernemen ter ondersteuning van de groene, digitale en volksgezondheidsagenda's." Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, zei: "Ik heet IJsland en Noorwegen van harte welkom bij Horizon Europe. Ze behoorden tot de best presterende onder Horizon 2020 en toonden innovatief leiderschap en uitmuntendheid op gebieden als energie, milieu, voedselveiligheid, gezondheid en digitale technologieën. Ik kijk uit naar nieuwe doorbraken en succesverhalen in de komende jaren!”

Deze samenwerking onderstreept het belang van de EER-overeenkomst, die volledige deelname van de EER-landen aan de interne markt van de EU mogelijk maakt en een basis vormt voor samenwerking op andere gebieden, waaronder onderzoek, technologische ontwikkeling, milieu en cultuur. Horizon Europe, het EU-programma voor onderzoek en innovatie 2021-2027, is een van de belangrijkste instrumenten om de Europese strategie voor internationale samenwerking uit te voeren: Europa's globale benadering van samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie. Het programma staat open voor onderzoekers en innovators van over de hele wereld die worden aangemoedigd om samen te werken met EU-partners bij het voorbereiden van voorstellen. Er zijn onderhandelingen gaande met veel meer niet-EU-landen die belangstelling hebben getoond om zich bij Horizon Europa aan te sluiten en in de komende weken zullen verdere aankondigingen worden gedaan. Meer informatie is beschikbaar CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending