Verbind je met ons

Hongarije

Commissievoorzitter omschrijft gebruik van NSO-spyware tegen journalisten als 'volstrekt onaanvaardbaar'

gepubliceerd

on

Gevraagd naar de onthullingen over het gebruik van spyware door regeringen om oppositie en critici te bespioneren, beschreef de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de situatie als "volstrekt onaanvaardbaar", eraan toevoegend dat mediavrijheid een kernwaarde van de EU was. 

Een in Parijs gevestigde onderzoeksjournalistiek, Forbidden Stories, voerde in samenwerking met verschillende kranten een onderzoek uit naar een Israëlisch bedrijf, NSO, dat sinds 50 militaire spyware genaamd 'Pegasus' heeft verkocht aan klanten in meer dan 2016 landen. .

Forbidden Stories ontdekte dat het bedrijf spyware in licentie gaf aan regeringen om kritieke NGO's, zakenmensen, journalisten en oppositieleiders te bewaken. 

advertentie

Hongarije

Een van de geïdentificeerde regeringen is Hongarije, waar de technologie is gebruikt om kritische onderzoeksjournalisten, burgemeesters van oppositiepartijen en advocaten te monitoren.

300 Hongaars doelen werden door Telex.hu geïdentificeerd, waaronder: vier journalisten (Direkt36, HVG.hu en één die ervoor heeft gekozen anoniem te blijven), een Hongaarse fotograaf die samenwerkte met een Amerikaanse journalist die verslag deed van de verhuizing van de Russische Internationale Investeringsbank (IIB) naar Boedapest en de besluit om immuniteit te verlenen aan de medewerkers van de bank, en Zoltán Varga, eigenaar van Central Media Group die kritiek uitte op onder meer de regering.

Hoewel Telex.hu schrijft dat er geen duidelijk bewijs is dat de regering van Orbán de software heeft gebruikt, zijn de beschuldigingen aan het adres van de regering zeer sterk, aangezien NSO beweert dat zij haar diensten alleen aan nationale autoriteiten aanbiedt.

Hongarije

Hongarije houdt begin 2022 referendum over LHBT-kwesties

gepubliceerd

on

By

Demonstranten wonen een protest bij tegen een wet die LGBTQ-inhoud op scholen en in de media verbiedt in het presidentiële paleis in Boedapest, Hongarije, 16 juni 2021. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Hongarije is van plan om eind dit jaar of begin volgend jaar een referendum te houden over wetgeving die het onderwijs op scholen over homoseksualiteit en transgenderkwesties beperkt, zei de stafchef van premier Viktor Orban. schrijf Gergely Szakacs en Anita Komuves in Boedapest en Gabriela Baczynska in Brussel.

Orban kondigde woensdag (21 juli) het referendum aan, waarmee een cultuuroorlog met de Europese Unie werd aangewakkerd. Lees meer.

De Europese Commissie heeft vorige week juridische stappen ondernomen tegen de maatregelen, die zijn opgenomen in wijzigingen in de onderwijs- en kinderbeschermingswetten. Als dat lukt, kan Brussel financiering voor Hongarije ophouden terwijl de beperkingen worden gehandhaafd.

advertentie

"Voor Hongarije zijn er veel meer argumenten voor het lidmaatschap van de Europese Unie dan ertegen. Toetreden tot de EU was de juiste beslissing, het was in ons nationaal belang en dat moet nog steeds het geval zijn", zegt Gergely Gulyas, stafchef van Orban. vertelde een wekelijkse nieuwsbriefing.

Maar hij zei dat Hongarije geloofde dat het het recht had om commentaar te leveren op wat hij "de regels van de club" noemde en zelf beslissingen te nemen over kwesties waarvoor het geen gezag had overgedragen aan EU-instellingen.

Gevraagd naar het referendum, zei de EU-commissie dat ze zich niet bemoeit met de door de lidstaten gekozen methoden van beleidsvorming, hoewel ze de Hongaarse wet als discriminerend beschouwt.

De maatregelen, die onrust hebben veroorzaakt in de LGBT-gemeenschap, verbieden het gebruik van materialen die op scholen worden gezien als het bevorderen van homoseksualiteit en genderverandering, zogenaamd als een maatregel om kindermishandeling te voorkomen.

Verschillende burgerrechtengroepen hebben kritiek geuit op de hervormingen van Orban en uit een wereldwijd onderzoek vorige maand door de opiniepeilingorganisatie Ipsos bleek dat 46% van de Hongaren het homohuwelijk steunt.

Gulyas zei dat Hongarije nog steeds in gesprek is met de Commissie over zijn nationale herstelplan voor de pandemie. Maar hij voegde eraan toe dat de regering zou beginnen met het voorfinancieren van projecten uit de nationale begroting.

De Europese Commissie somde dinsdag ernstige zorgen over de rechtsstaat in Polen en Hongarije op in een rapport dat zou kunnen helpen beslissen of zij miljarden euro aan EU-middelen ontvangen om te helpen herstellen van de pandemie. Lees meer.

Orban, die sinds 2010 aan de macht is en in april volgend jaar verkiezingen tegemoet gaat, portretteert zichzelf als een verdediger van traditionele christelijke waarden tegen het westerse liberalisme.

Hij dankt een deel van zijn electorale succes aan een harde lijn tegen immigratie, maar aangezien dat onderwerp niet langer de agenda domineert, heeft hij zijn kleuren genageld aan kwesties van gender en seksualiteit.

Verder lezen

Europese Commissie

EU somt bezorgdheid over de rechtsstaat op voor Hongarije, Polen, cruciaal bij het vrijgeven van COVID-fondsen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft ernstige zorgen over de rechtsstaat in Polen en Hongarije opgesomd in een rapport dat zou kunnen helpen beslissen of zij miljarden euro aan EU-middelen ontvangen om te helpen herstellen van de coronaviruspandemie, schrijft jan Strupczewski.

De uitvoerende tak van de Europese Unie gaf Polen ook tot 16 augustus om te voldoen aan een uitspraak van de hoogste EU-rechtbank vorige week, genegeerd door Warschau, dat het Poolse systeem voor het straffen van rechters de EU-wetgeving overtrad en moet worden opgeschort. Lees meer.

Als Polen zich hier niet aan houdt, zou de commissie het EU-hof vragen om financiële sancties op te leggen aan Warschau, vertelde vicevoorzitter van de commissie, Vera Jourova, op een persconferentie.

advertentie

De commissie had vorig jaar al veel van de zorgen in een rapport naar voren gebracht, maar ze kunnen nu echte gevolgen hebben, aangezien Brussel de toegang tot zijn herstelfonds van subsidies en leningen ter waarde van in totaal 800 miljard euro afhankelijk heeft gesteld van de naleving van de rechtsstaat.

De commissie zei dat Polen en Hongarije het mediapluralisme en de onafhankelijkheid van de rechtbanken ondermijnden. Zij zijn de enige twee landen in het 27-koppige blok dat formeel door de EU wordt onderzocht wegens het in gevaar brengen van de rechtsstaat.

"De Commissie kan rekening houden met het rapport over de rechtsstaat... bij het identificeren en beoordelen van inbreuken op de beginselen van de rechtsstaat die de financiële belangen van de Unie schaden", aldus de commissie in een verklaring.

De Poolse regeringswoordvoerder Piotr Muller zei op Twitter dat de regering documenten van de commissie zou analyseren met betrekking tot de noodzaak van naleving van uitspraken van EU-rechtbanken.

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga zei op Facebook dat de commissie Hongarije chanteerde vanwege een kinderbeschermingswet die "LHBTQ-activisten en seksuele propaganda niet toestaat in Hongaarse kleuterscholen en scholen".

De EU-executive heeft de goedkeuring van 7.2 miljard euro voor Hongarije al uitgesteld in een poging om concessies voor de rechtsstaat te winnen van de regering van premier Viktor Orban en heeft nog geen groen licht gegeven voor 23 miljard euro aan subsidies en 34 miljard aan goedkope leningen voor Polen.

Jourova zei dat ze niet kon voorspellen wanneer geld voor Polen zou kunnen worden goedgekeurd en merkte op dat Warschau eerst de commissie moest overtuigen dat het een geloofwaardig systeem van controle en audit had voor het uitgeven van EU-geld.

Het rapport zei dat Hongarije het verzoek van de commissie om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te versterken niet had opgevolgd en dat haar anticorruptiestrategie te beperkt van opzet was.

In een decennium aan de macht heeft Orban gedeeltelijk miljarden euro's aan staats- en EU-geld gebruikt om een ​​loyale zakenelite op te bouwen, waaronder enkele familieleden en goede vrienden.

De commissie noemde aanhoudende tekortkomingen in de financiering van Hongaarse politieke partijen en risico's van cliëntelisme en nepotisme in het openbaar bestuur op hoog niveau.

Aanzienlijke hoeveelheden staatsreclame gaan naar media die de regering steunen, terwijl onafhankelijke verkooppunten en journalisten worden geconfronteerd met obstructie en intimidatie, zei het.

Het rapport uitte ook zijn bezorgdheid over de invloed van de Poolse nationalistische regerende Wet en Rechtvaardigheidspartij (PiS) op het rechtssysteem.

Het somde op wat volgens hem illegaal gemaakte afspraken en wijzigingen waren door PiS aan het constitutionele tribunaal en andere organen, en Warschau's afwijzing van EU-gerechtelijke uitspraken die bindend zijn voor elke lidstaat.

De commissie merkte op dat de procureur-generaal, verantwoordelijk voor het opsporen van staatscorruptie, tegelijkertijd de Poolse minister van Justitie en een actieve PiS-politicus was.

Sinds vorig jaar is de professionele omgeving voor journalisten in Polen verslechterd als gevolg van "intimiderende gerechtelijke procedures, groeiend falen om journalisten te beschermen en gewelddadige acties tijdens protesten, ook van politiediensten", zei het.

Verder lezen

Hongarije

Hongarije plant referendum over kinderbeschermingskwesties in strijd met EU

gepubliceerd

on

By

Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de nieuwste anti-LHBTQ-wet in Boedapest, Hongarije, 14 juni 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo
Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de nieuwste anti-LHBTQ-wet in Boedapest, Hongarije, 14 juni 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo

Hongarije heeft op woensdag (21 juli) plannen aangekondigd om een ​​referendum te houden over kwesties op het gebied van kinderbescherming om de druk van de Europese Unie over wetgeving die volgens het blok LGBT-mensen discrimineert, te bestrijden, schrijf Gergely Szakacs en Anita Komuvis, Reuters.

Premier Viktor Orban voerde de strijd tussen culturen op met de Europese Commissie en beschuldigde het EU-bestuur ervan haar bevoegdheden te misbruiken bij het aanvechten van recente wijzigingen in de Hongaarse onderwijs- en kinderbeschermingswetten.

"De toekomst van onze kinderen staat op het spel, dus we kunnen in deze kwestie geen terrein afstaan", zei hij in een Facebook-video.

advertentie

De Europese Commissie gaf niet onmiddellijk commentaar op het plan van Orban om een ​​referendum te houden.

De premier, die sinds 2010 aan de macht is en in april volgend jaar verkiezingen tegemoet gaat, portretteert zichzelf als een verdediger van traditionele christelijke waarden van het westerse liberalisme en heeft een campagne tegen LHBT's opgevoerd.

Een anti-LHBT-wet, die deze maand van kracht is geworden, verbiedt het gebruik van materialen die op scholen worden gezien als bevordering van homoseksualiteit en genderverandering. Het heeft geleid tot onrust in de LGBT-gemeenschap en tot meer wrijving met de Commissie.

Juridische stappen die Brussel vorige week lanceerde over de wetgeving zouden de EU-financiering voor Boedapest kunnen tegenhouden. Lees verder

"In de afgelopen weken heeft Brussel Hongarije duidelijk aangevallen vanwege zijn kinderbeschermingswet. De Hongaarse wetten staan ​​geen seksuele propaganda toe in kleuterscholen, scholen, op televisie en in advertenties", zei Orban.

Hij maakte niet bekend wanneer het geplande referendum zou worden gehouden, maar zei dat het vijf vragen zou bevatten.

Deze omvatten onder meer de vraag aan Hongaren of ze het houden van workshops over seksuele geaardheid op scholen ondersteunen zonder hun toestemming, of dat ze vinden dat procedures voor geslachtsverandering bij kinderen moeten worden gepromoot.

Orban zei dat de vragen ook zouden omvatten of inhoud die van invloed kan zijn op de seksuele geaardheid van kinderen, zonder enige beperking moet worden getoond, of dat procedures voor geslachtsverandering ook beschikbaar moeten worden gemaakt voor kinderen.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending